
Eğitim-Sen Balıkesir Şube yöneticileri Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda yaptıkları açıklamayla eşit işe eşit ücret istedi. Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, ayrımcılık ve eşitsizliğe son verilmesini istedi.
Yoksulluk sınırının üzerinde eşit işe eşit ücret talep ettiklerini kaydeden Şahin, “Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza yönelik talepleri, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz siyasi iktidar tarafından görmezden geliniyor. Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin, çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) üzerinden eğitim emekçilerine yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaları hayata geçirdi. Eğitim emekçilerinin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren ve eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran ÖMK sonrasında, aynı işi yapan öğretmenler arasında ciddi ücret eşitsizlikleri ortaya çıktı” dedi.
“GÖREVE YENİ BAŞLAYAN ÖĞRETMENİN MAAŞI BUGÜN 12 BİN 224 LİRA”
Gürbüz Şahin, “Göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşı bugün 12 bin 224 lira. Bir okulda aynı derse girip, tamamen aynı müfredatı işleyen ve 25 yıllık kıdemi olan üç öğretmenden kariyer basamakları sınavına girmeyen normal bir öğretmen yaklaşık 14 bin 200 lira, Uzman Öğretmen 17 bin lira, Başöğretmen ise 19 bin 500 lira maaş alıyor. Okullarda Başöğretmen ve Uzman Öğretmen unvanı alan öğretmenler aynı derece ve kademede görev yapan öğretmenlerden daha yüksek maaş almaktadır.
Kamuda en düşük maaş yoksulluk sınırı üzerinde belirlenmelidir. Mevcut ücret farkları derece ve kademe gibi kriterler dikkate alınarak, eşit işe eşit ücret ilkesi doğrultusunda düzenlenmelidir. Kamuda maaşlar başta olmak üzere ekonomik, sosyal ve demokratik hak ve özgürlüklerimiz siyasi iktidarın ya da Cumhurbaşkanı’nın insafına bırakılmamalıdır” dedi. Bilge Yurdusev

