BIST 100
12.098,15 -2,23%
DOLAR
49,1977 0,04%
EURO
55,0375 -0,66%
GRAM ALTIN
6.473,33 -1,68%
BITCOIN
83.098,00 -2,94%
FAİZ
39,77 -0,25%
GÜMÜŞ GRAM
94,44 -2,68%
GBP/TRY
64,9738 -0,54%
EUR/USD
1,1180 -0,70%
BRENT PETROL
101,44 1,22%
ÇEYREK ALTIN
10.583,90 -1,68%
Balıkesir Kapalı
Balıkesir hava durumu
21 °
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Balıkesir’in geleneksel el sanatları İstanbul’da vitrine çıktı

Balıkesir’in geleneksel el sanatları İstanbul’da vitrine çıktı

Balıkesir’in geleneksel el sanatları İstanbul’da vitrine çıktı (1)

Balıkesir’in yüzyıllardır yaşatılan el sanatları, CRAFTİSTANBUL El Sanatları Fuarı’nda ziyaretçilerle buluştu. Aba-şayak dokumaları, Balıkesir Pullusu ve coğrafi işaretli Gönen İğne Oyası, fuarda sergilenerek kentin geleneksel üretim kültürünün farklı şehirlerden gelen ziyaretçilere tanıtılmasını sağladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamındaki “Anadoludakiler Özel Çağrısı” ile desteklenen “Aba-Şayak Dokumaları, Balıkesir Pullusu ve Gönen İğne Oyası ile Yeniden Hayat Buluyor” projesi, Balıkesir’in geleneksel el sanatlarını yeniden görünür hale getirmeye devam ediyor.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) destekleriyle yürütülen proje kapsamında hazırlanan eserler, CRAFTİSTANBUL El Sanatları Fuarı’nda sergilendi.

Balıkesir’in üç önemli değeri aynı stantta

Fuar süresince Balıkesir’i temsil eden stantta aba-şayak dokumaları, Balıkesir Pullusu ve Gönen İğne Oyası ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Geleneksel tekniklerle hazırlanan ürünler, yalnızca el emeğinin örneklerini sergilemekle kalmadı; Balıkesir’in farklı bölgelerinde kuşaktan kuşağa aktarılan üretim kültürünü de İstanbul’a taşıdı.

Özellikle Gönen İğne Oyası’nın yanı sıra Balıkesir Pullusu ve aba-şayak dokumalarının bir arada tanıtılması, kentin el sanatları açısından sahip olduğu çeşitliliğin ortaya konulmasına katkı sağladı.

Fuarda görev alan proje ekibi, Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü yöneticileri, usta öğreticiler ve kursiyerler ziyaretçilere eserler hakkında bilgi verdi.

Kursiyerler yalnızca sergilemedi, deneyim kazandı

Projenin dikkat çeken yönlerinden biri ise kursiyerlerin fuar sürecine aktif şekilde dahil edilmesi oldu.

Kursiyerler, 2 Ekim’de gerçekleştirilen teknik ziyaret kapsamında CRAFTİSTANBUL’u gezerek farklı el sanatlarını ve üretim tekniklerini inceleme fırsatı buldu. Fuarda düzenlenen yapım atölyelerine de katılan kursiyerler, eğitimlerde öğrendikleri bilgileri farklı uygulamalarla geliştirdi.

Böylece proje kapsamında verilen el sanatları eğitimleri yalnızca atölye ortamında kalmadı. Kursiyerler, sektörün ve el sanatları dünyasının farklı örneklerini yerinde görerek mesleki deneyimlerini artırdı.

Geleneksel sanatlar yeni nesillere aktarılıyor

Projeyle hedeflenen konulardan biri de Balıkesir’in geleneksel el sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılması.

Aba-şayak dokuması, Balıkesir Pullusu ve Gönen İğne Oyası gibi ürünlerin eğitim programlarında yeniden ele alınması, unutulmaya yüz tutan veya sınırlı çevrelerde sürdürülen geleneksel tekniklerin daha geniş kesimlere ulaştırılmasına imkan sağlıyor.

Fuar katılımı da bu çalışmaların görünürlüğünü artıran önemli adımlardan biri oldu. Balıkesir’de üretilen eserler, fuara gelen ziyaretçiler tarafından yakından incelenirken, ürünlerin arkasındaki geleneksel teknikler ve üretim süreçleri hakkında da bilgi edinildi.

Balıkesir Pullusu ve Gönen İğne Oyası tanıtıldı

Balıkesir’in el sanatları arasında özel bir yere sahip olan Balıkesir Pullusu, fuarda kentin geleneksel üretim değerlerinden biri olarak öne çıktı. El emeği ve ince işçilik gerektiren çalışmalar, Balıkesir’in tekstil ve süsleme alanındaki kültürel mirasını yansıttı.

Gönen İğne Oyası da fuarda tanıtılan önemli değerler arasında yer aldı. Coğrafi işaretle tescillenen Gönen İğne Oyası’nın farklı örnekleri, ziyaretçilere Balıkesir’in geleneksel el sanatları konusundaki zenginliğini gösterdi.

Aba-şayak dokumaları ise Balıkesir’in dokuma kültürünün önemli örneklerinden biri olarak sergide yerini aldı.

Yerel üretime ekonomik katkı hedefleniyor

Projenin amacı yalnızca geleneksel ürünlerin korunmasıyla sınırlı değil. El sanatlarının yaşatılmasıyla birlikte bu alanda üretim yapan kişilerin ekonomik açıdan desteklenmesi ve geleneksel üretimin sürdürülebilir hale getirilmesi de hedefleniyor.

CRAFTİSTANBUL’da yapılan tanıtımlar, Balıkesir’in geleneksel ürünlerinin daha geniş kitleler tarafından tanınmasına katkı sağlarken, el emeği ürünlerin gelecekte daha fazla kişiye ulaşmasının da önünü açıyor.

“Anadoludakiler” programı kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla yerel üretimin desteklenmesi, geleneksel değerlerin korunması ve bu değerlerin yeni nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Balıkesir’in aba-şayak dokumaları, Balıkesir Pullusu ve Gönen İğne Oyası ile fuarda temsil edilmesi, kentin kültürel mirasının ulusal ölçekte görünürlüğünü artırırken, geleneksel el sanatlarının üretim ve eğitim yoluyla yaşatılmasına da katkı sundu.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?