BIST 100
10.208,76 -1,56%
DOLAR
41,9207 0,17%
EURO
48,9065 -0,21%
GRAM ALTIN
5.727,34 -1,65%
FAİZ
40,62 0,05%
GÜMÜŞ GRAM
69,89 -4,21%
BITCOIN
107.931,00 0,80%
GBP/TRY
56,3083 0,06%
EUR/USD
1,1655 -0,27%
BRENT
61,29 0,38%
ÇEYREK ALTIN
9.364,20 -1,65%
Balıkesir Kısa Süreli Hafif Yoğunluklu Yağmur
Balıkesir hava durumu
17 °

“Hakkımızı istiyoruz!”

Nedim Veske

Türk-İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Nedim Veske, salgında canı pahasına çalışan işçi ve memurların bu yıl toplu sözleşme masasına oturacağını söyledi. Masaya ‘Ölümüne çalıştık, hakkımızı istiyoruz’ sloganıyla oturulacağını anlatan Veske, emekçilerin başta enflasyon olmak üzere çeşitli nedenlerle oluşan kayıplarının giderilmesini istediklerinin altını çizdi.

“GÖRÜŞMELER ÇETİN GEÇECEK”

Bu yılın işçilerin ve memurların toplu sözleşme yılı olduğunu hatırlatan Veske, “700 binden fazla işçinin iki yıllık ücret zamları ile 3 milyon memurun maaş zamları için konfederasyonlar hükümet ve sanayinin devleri ile pazarlık masasına oturacak. Bu yılki görüşmelerin çetin geçeceği dile getiriliyor. Salgın nedeniyle kayıplarının arttığını savunan emekçiler, kayıplarının giderilmesini istiyor.

Geniş kapsamlı sözleşmelerden ilkini kamu işçileri adına Türk-İş imzalayacak. Şu anda kamuda örgütlü bulunan sendikaların sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Ancak ücret zammı Türk-İş ile hükümet arasında imzalanacak olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ile belli olacak. Bu sözleşmede alınacak zam oranı diğer sözleşmeler için de örnek teşkil edecek. Türk-İş ile hükümet arasındaki görüşmelerin nisan ayında başlaması, mayıs ya da haziran gibi imzalanması bekleniyor” dedi.

“İŞÇİLERİN TALEPLERİ TOPLANIYOR”

Ağustos’ta üç milyonun üzerinde memur ile iki milyona yakın memur emeklisinin maaş zamları için memur konfederasyonlarının hükümet ile masaya oturacağını anlatan Veske görüşmelerin bir ay süreceğini, Ağustos sonunda ya anlaşma olacağını ya da son sözleşmede olduğu gibi kararı yine Hakem Kurulu’nun vereceğini ifade etti.

Hakem kurulu kararıyla memur ve memur emeklisinin bu yıl için yüzde 3+3 zam alabildiğini anımsatan Veske, “Ağustostaki görüşmelerde memur konfederasyonları öncelikle oluşan kayıpların telafi edilmesini talep edecek. Memurların ardından ise metal işçileri, Türkiye’nin sanayi devleri ile masaya oturacak. Metaldeki işçilerin büyük bir bölümü Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nda örgütlü bulunuyor.

Türk Metal, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüteceği pazarlık görüşmeleri için çalışmalarına şimdiden başladı. Bu kapsamda işçilerin talepleri toplanıyor. Sonrasında bu talepler bir metin haline getirilecek. İşçiler, salgına karşın fabrikalarda çalışmaya devam etti. Sanayicinin karını katladığını düşünen işçi salgındaki bu çalışmasının karşılığını istiyor” diye konuştu. Cengiz GÜNER

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?