BIST 100
10.853,43 -0,81%
DOLAR
41,9077 -0,09%
EURO
48,8167 0,02%
GRAM ALTIN
5.356,43 -3,41%
FAİZ
40,00 -0,52%
GÜMÜŞ GRAM
62,30 -5,04%
BITCOIN
114.949,00 1,43%
GBP/TRY
55,8546 -0,02%
EUR/USD
1,1638 0,09%
BRENT
66,23 0,44%
ÇEYREK ALTIN
8.757,94 -3,40%
Balıkesir Kapalı
Balıkesir hava durumu
23 °
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Turizmcilere sitem eden Balıkesir Valisi Şıldak: Ortak hareket etmeliyiz

Turizmcilere sitem eden Balıkesir Valisi Şıldak: Ortak hareket etmeliyiz

Turizm sezonu hazırlık toplantısında konuşan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, toplantıya katılacağını belirtip katılmayan turizmcilere sitem etti. Şıldak “Turizm tek yönlü bir bakış açısıyla, aktörlerden birkaçının aksiyon almasıyla yürütülebilecek bir süreç değil. Ben birlik beraberlik konusundaki sitemimi iletmek istiyorum. Toplantımızı daha kalabalık bir ortamda, davet edilen bütün turizmcilerimiz, borsalarımız, ticaret odalarımız, esnaf odalarımız, bütün davetli kesimler dolu dolu ve coşkulu bir şekilde görmek isterdim. Katılacağını teyit ettiği halde toplantıya iştirak etmeyen pek çok turizmcimiz var” dedi.

‘Marka Şehir Balıkesir’de yaz aylarında özellikle körfez bölgesinde yaşanan nüfus artışında huzurlu bir yaz sezonu yaşanması için Turizm Sezonu Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Hasan Şıldak başkanlığında Edremit’te bulunan Adrina Otel’de Turizm Sektörünü Güçlendirme Çalışması kapsamında yapılan toplantıda, Balıkesir'in turizm potansiyelinin güç kazanması ve yaklaşan yaz sezonunda turizm alanlarının hazır hale getirilmesiyle verimli bir yaz sezonu geçirilmesi için yapılacaklar ele alındı.

Toplantıda, ülkenin en hareketli lokasyonunda bulunan ve her alanda olduğu gibi turizm alanında da gelişim gösteren Balıkesir'de yaz sezonu yaşanacak hareketlilik ve nüfus artışı kaynaklı yoğunluğa karşı alınması gereken tedbirler görüşüldü. Sektörün ihtiyaç ve beklentilerinin ortaya konulması için kamu kurumları ve belediyeler ile sektör temsilcileri bir araya geldi.

ŞILDAK’TAN SİTEM

Toplantıda konuşan Vali Şıldak, katılacağını belirterek toplantıya katılmayan turizmciler ve belediye başkanlarına sitem etti.

Vali Şıldak, ”Turizmde farklı beklentilerin yapılacak koordinasyonla tek bir çatı altında toplanarak yürütülmesi önemli. Turizmde herkesin söyleyecek sözü ve farklı beklentileri var. Kamunun, sektörün ve seyahat severlerin beklentileri farklı. Bütün bu farklı olan noktaları tek tek ele alıp örtüştürmek, birleştirmek ve bunlara reçeteler üretmek önem taşıyor. Fakat ben birlik beraberlik konusundaki sitemimi iletmek istiyorum. Toplantımızı daha kalabalık bir ortamda, davet edilen bütün turizmcilerimiz, borsalarımız, ticaret odalarımız, esnaf odalarımız, bütün davetli kesimler dolu dolu ve coşkulu bir şekilde görmek isterdim. Katılacağını teyit ettiği halde toplantıya iştirak etmeyen pek çok turizmcimiz var. Yine ilçe belediye başkanlarımızı da burada görmek isterdim. Kamu olarak bu birlikteliği sağlamaya, bütün kamu kurumlarını Büyükşehir Belediyemizle beraber koordine etmeye, bu alanı canlı tutmaya, dinamizm kazandırmaya önem veriyoruz. Koordinasyona yönelik hedefler belirleyen bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Turizm tek yönlü bir bakış açısıyla, aktörlerden birkaçının aksiyon almasıyla yürütülebilecek bir süreç değil. Turizm hep birlikte yürütülmesi gereken, fikir üretilmesi ve eyleme geçilmesi gereken bir sektör. Bir sokağı düşünelim, o sokakta turizme yönelik faaliyet yapmamız için altyapısından dükkanların şekline kadar iyi olmalı. Bununla birlikte işletmeci dürüst olacak, iyi eleman çalıştıracak, iyi ürün pazarlayacak, tağşiş yapmayacak. Turizmin her yönüyle kaliteli bir ortama ihtiyacı var. Dolayısıyla hepimize iş düşüyor. Ortak hareket etmeliyiz" dedi.

“BALIKESİR SADECE İKİNCİ KONUT OLARAK GÖRÜLMEMELİ”

Turizmde hedefleri netleştirmek gerektiğini belirten Vali Şıldak, “İlçelerimizde neleri ön plana çıkaracağız? Bizim oradaki ürünlerimiz nelerdir? Turizm ögelerimizi ne olarak pazarlayacağız? Ayrıca Balıkesir'in yazlık bir şehir olarak tanımlanması, ikinci konutların ağırlık kazandığı bir yer olması beni rahatsız ediyor. İnsanlar buraya dinlenmek için geliyor, ama turizm sadece böyle bir şey değil.

“CESARETİMİZLE EN İYİ OLACAĞIZ”

Marka Şehir Balıkesir’de üst ölçekte bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var. İlimizin bir değişime ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Daha cesur ve en iyi olmaya ihtiyacımız var. Markalarımızın daha belirgin hale getirilmesi ve öne çıkarılması için farklı bakışlara ihtiyaç var. Tabi ki bunları söylerken otellerimizle, konaklama tesislerimizle ve restoranlarımızla ilgili çok güzel gelişmeler olduğunu da görüyoruz. Ancak Balıkesir'de, turizm sektörünün hizmet sağlayıcısı olan bu tesislerimizin daha da sayısının artması, niteliğinin yükseltilmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Termal tesisler ile yaz turizmine hitap eden işletmelerimizin fiziki mekan yenilemesinden tutun da personel eğitimine, hijyene kadar kendilerini gözden geçirmeleri gerekiyor.

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Balıkesir'i turizm alanında geliştirecek, bir seviye atlatacaksak herkes elini taşın altına koymalı, fakat turizm işletmelerinin ve bu sektörden para kazanan insanların çok daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Biz kamu olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yapmaya hazırız. Bu çalışmaları kamu olarak iyi bir koordinasyon altında yürütmekle birlikte iyi bir stratejimiz de olmalı. İlimizde bu değişim ve dönüşümü hızlandırmak için çalışıyoruz. Marka Şehir Balıkesir ve Gastronomi Şehri Balıkesir çalışmaları bu değişimde atılmış güçlü adımlar. Bunların devamını yine aynı kararlılık ve katılımla getireceğiz" dedi.

“BALIKESİR ÜST KİMLİĞİNDE TOPLANMALIYIZ”

Çalışmalarda dağınıklığın önlenmesi gerektiğini kaydeden Vali Şıldak şöyle devam etti “ Güçlü olmak istiyorsak, bir çatı altında, genel bir perspektifle aynı yolda yürümeliyiz. Yani bir fuara katılacaksak ilçelerin stantları farklı yerlerde olmamalı. Bir ilçenin çok daha öne çıkan özellikleri olabilir ama onlar Balıkesir üst kimliğinin altında yer almalıdır. İlçelerimizin çok farklı özellikleri ve birbirinden ayırt edilmiş yönleri var. Ama bunlar bizim Balıkesir olarak birlikte hareket etmemizin önünde bir engel değil, tam tersine bir zenginlik ve çeşitlilik.

“ÇOK ÖENMLİ BİR LOKASYONDAYIZ”

Pandemi sonrası iç turizmde patlama bekleniyor. 1915 Çanakkale Köprüsü, Balıkesir’e yakın çok büyük bir yatırım olarak hizmete girdi. Bu önemli yatırım sadece İstanbul'u değil, Avrupa'yı da körfez bölgemize ve kuzey bandımıza yaklaştıran çok önemli bir bağlantı noktası. Ayrıca körfezimizde ve merkezde birer havalimanımız var. Balıkesir denizden, karadan ve havadan turizmde yeni gelişmelerle akına uğrayacak bir lokasyonda. Hepimiz hazırlıklı olmalıyız. Bütün sektör de bunun farkında. Hazırlıksız yakalandığımız, yazlık turizminden öteye gidemeyen, turizmi 12 aya yayamamış bir şehirle karşı karşıya kalabiliriz. Dağınıklık önlenmeli ve herkes turizm için bir araya gelmeli. Bu yaz sezonu çok farklı olacak. Turizm için güçlü çalışmalar yapılması gerekiyor. Balıkesir'de yürüttüğümüz planlı çalışmalarla spor turizminden sağlık turizmine, kültür turizmden doğa turizmine kadar olan yelpazede paydaşlarımızla birlikte projeler geliştirdik. Kurumlarımıza bunların yol haritalarını, faaliyet planlarını gönderdik. Bunlara sahip çıkılması ve sonuçlarının alınması için çaba gösterilmesi gerekiyor. Son iki yıl içerisindeki girişimlerin çok önemli ve kendinden emin çalışmalar olduğunu söylemek istiyorum. Gastronomi Şehri ve Marka Şehir çalışmalarımızın her biri turizm açısından çok kıymetli. Edremit, Aeneas Kültür Rotasında çok güzel bir geçiş noktasında, sahip çıkılması gereken bir değer."

Toplantıda İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İlkay Karaağaç, Balıkesir'in mevcut turizm potansiyeline yönelik bilgiler verdi. Grand Asya Otel Genel Müdürü Ömer Kurubaş Balıkesir turizminde otelciliğin yeri ve önemine değindi. Çanakkale ve Balıkesir TURSAB Bölge Başkanı Ahmet Çelik ise Balıkesir bölgesinin yurtdışı turist potansiyeli ve Balıkesir seyahat acentelerinin durumu hakkında bilgi verdi.

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt ise katılımcılara turizmde yeni trendler ve Balıkesir turizmi hakkında bilgi verdi. Balıkesir’in yeni bir döneme hazırlandığını söyleyen Profesör Avcıkurt, Türkiye’nin ilk tescilli rotası olma özelliği taşıyan Aeneas  Kültür Rotasında bulunan Balıkesir’de turizmin genişletilerek bütün yıla yayılması gerektiğini ifade etti. Avcıkurt, yeni trendlerle şehri merak ettirmek gerektiğini ve sağlık turizminde yaşanacak  gelişmelerle istenen ivmenin kazanılacağını belirtti.

Tatilin bir lüks mü ihtiyaç mı olduğu sorusunun yönetilmesi gerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz  toplantıda yaptığı konuşmada idareciler olarak turizmcilere desteğe her zaman hazır olduklarını söyledi. Başkan Yılmaz, herkesin mutlu olacağı, bol para kazanacağı güzel ve güçlü bir sezon olması temennisinde bulundu.

Toplantının ikinci bölümünde Balıkesir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay’ın moderatörlüğünde yapılan panelde konaklama tesisi sahipleri ve yöneticileri, seyahat acentaları, turizm dernekleri ve odaların temsilcileri sektörde yaşanan sorunları ve beklentileri ile turizm alanında yapılması gereken çalışmalara ilişkin görüşlerini ifade etti.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?