
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bayram döneminde otobüs bilet maliyetlerini düşürülmesi için çağrı yaptı. Akın, “Bayramda torunlar dedelerine, ninelerine; emekliler evlatlarına nasıl kavuşacak? Vatandaşımız Ramazan Bayramı’nı farklı şehirlerdeki yakınlarıyla, sevdikleriyle birlikte geçirmek kucaklaşmak istiyor. Emekli vatandaşlarımız farklı kentteki torununu görmek istese bin 100 lira olan ikramiye ile yolculuğa bile çıkamıyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bayram döneminde otobüs firmalarının kullandığı akaryakıttaki ÖTV ve KDV’nin düşürülmesini istedi. Akın, "Bilet ücretinde yer alan KDV oranı da indirilmelidir. Otobüslerin zorunlu olarak geçtiği ücretli otoyol ve köprülerde de bayram döneminde ya indirim yapılmalı ya da bedava olmalı. Böylece zaten her gün hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşımız hiç olmazsa bayram döneminde sevdiklerinin yanına daha rahat gidip, gelebilir” dedi.
“BAYRAM İKRAMİYESİ EN AZ ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, 13 milyon 644 bin 30 emeklinin Ramazan Bayramında alacağı bayram ikramiyesinin en az asgari ücret kadar olması gerektiğini söyledi.
Nüfusa göre en fazla emeklinin yaşadığı iller arasında 4’üncü sırada yer alan Balıkesir’de emekli vatandaşların hayat pahalılığı yüzünden torunlarına vereceği bayram harçlıklarını, hediyelerini bile almakta zorlandığına dikkat çeken Akın, giderek büyüyen ekonomik buhranın vatandaşların bayramda sevdikleriyle kavuşmasını da engellediğini bildirdi.
Akın, "Ramazan ayını hayat pahalılığının gölgesinde geçiren vatandaşlar, bayramda bir araya gelmek için bütçelerinden çok büyük bir kısmını yol masrafı olarak kullanmak zorunda kalıyor" dedi.
“OTOBÜS BİLET FİYATLARI EN AZ İKİ KAT ARTTI”
Akın, farklı şehirlerde yaşayan yakınlarıyla bir araya gelmek isteyen vatandaşların son bir yılda ikiye katlanan bilet fiyatlarıyla mağdur olduğunu kaydetti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Otobüs biletlerinde yaşanan artış artık vatandaşı yolculuk yaparken iki kez düşünmesine neden olacak boyuta yükseldi. Geçen yıl 200 lira civarında olan İstanbul-Sivas otobüs bileti fiyatı şimdi yaklaşık 450 lira ile 500 lira arasında değişiyor. Nisan 2022 tarihinde 220 lira tutarında olan İstanbul- Adana otobüs bileti fiyatı da 400 lira ile 450 lira arasına yükseldi. Geçen yıl 300 lira civarında olan İstanbul-Diyarbakır otobüs bilet fiyatı da 600 liraya yükseldi.
“ZAMLARDAN SONRA OTOMOBİLLE GİTMEK DE SERVET”
Şehirlerarası yolculuğu otobüs yerine kendi otomobiliyle yapan vatandaşlar da bir yılda yaşanan fiyat artışları nedeniyle neredeyse bir servet ödemek zorunda kalıyor. Akaryakıtın son bir yılda 3 kat artması nedeniyle otomobille yolculuk da artık lüks oldu. Bir yıl önce 7 lira olan benzin 20 liraya dayanırken; 6,5 lira olan motorin ise 22 lirayı geçti. Ülkemizde tercih edilen dizel araçların deposu eskiden 300 liraya dolarken, şimdi 1100 liraya doluyor.
“ULAŞIM TEMEL BİR HAK”
Ulaşım temel bir haktır. Vatandaşımız Ramazan Bayramını farklı şehirlerdeki yakınlarıyla birlikte geçirmek istiyor. Ancak dört kişilik bir ailenin uzak bir şehirdeki akrabalarına gitmesi ve dönmesi neredeyse bir asgari ücrete denk geliyor. Emekli vatandaşlarımız farklı kentteki torununu görmek istese bin 100 lira olan ikramiye ile yolculuğa bile çıkamıyor. Ancak iktidar isterse otobüs bileti fiyatlarını aşağı çekmek için maliyetlerin düşürülmesine yönelik bazı önlemler alabilir. Vatandaşımız Ramazan Bayramını farklı şehirlerdeki yakınlarıyla birlikte geçirmek istiyor. Bayram döneminde otobüs firmalarının kullandığı akaryakıttaki ÖTV ve KDV düşürülmeli. Bilet ücretinde yer alan KDV oranı da indirilmelidir. Otobüslerin zorunlu olarak geçtiği ücretli otoyol ve köprülerde de bayram döneminde ya indirim yapılmalı ya da bedava olmalı. Böylece zaten her gün hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşımız hiç olmazsa bayram döneminde sevdiklerinin yanına daha rahat gidip gelebilir.”

