Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin: Baskıcı politikaya son verilmeli

0
166

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin süt ve ette fiyatlara yapılan baskıcı uygulamaya son verilmesini istedi. Balıkesir bölgesinde daha önce süt sanayicileriyle birlikte belirlenen 12,1 liralık süt fiyatının yine firmalar tarafından geri çekilmesinin sektörde sıkıntı yarattığını belirten Çetin, bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (BDSYB) Başkanı Hasan Çetin, gerek süt gerekse et üretiminde enflasyonun yükselmemesi için yapılan fiyat baskılarına dikkat çekti. Çetin, uygulanan baskıların bu sektörlerde ileride yaşanacak krizi tetikleyebileceğini bildirdi.

Süt üretiminde girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesine rağmen süt temin eden firmaların fiyat indirimine gitmek istemelerinin sektöre darbe vurduğunu kaydeden Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “Bugün üretici varsa sanayici var, bizler varız. Üreticinin olmadığı bir çarkta kimsenin olmasına gerek yok” dedi.

Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin ilk olarak süt işleyen firmaların yaptığı fiyat indirimine değindi. Çetin, “Süt fiyatlarında Ocak ayından bu yana bir belirsizlik var. Daha önce Aralık sonunda Çanakkale ve bizim Balıkesir bölgesinde 11 lira+ soğutma bedeliyle beraber 12,1 lira üzerinden sanayicilerle anlaşıldı. Fakat ne olduysa 1 Ocak itibariyle yabancı bir süt firmasının başını çektiği bir grup sanayici süt fiyatını üreticiye her şey dahil 11 lira olarak diretti ve hala bunu savunuyorlar.

Burada sıkıntı şu; üretici tam heyecanlanmıştı, sektör iyi yönde gidiyordu. Herkes yeni hayvan almak, kapasitesini büyütmek için planlar yapıyordu. Ta ki bu fiyatın geri çekilmesi olayı gündeme gelince insanların tekrardan şevki kırıldı, hayvanlarını tekrar kesime göndermek durumunda kalacaklar. Çünkü Ocak ayında yeme yüzde 4 ila 8 arasında zam geldi. Bizim girdi maliyetlerimiz sabit değil ki indirim yapalım ya da para kazanmıyoruz ki indirim yapalım. Zaten hepimizin bildiği gibi 3-4 yıldan beri sektör çok kötü ve can çekişiyor. Türkiye’de et ve süt üretiminin yeteri kadar olmadığını hepimiz biliyoruz. Hal böyleyken deyim yerindeyse sanayicinin bindiği dalı kesmesine anlam vermekte güçlük çekiyoruz. Çünkü bu süt yok olduğunu sanayiciler de söylüyor biz üreticiler de söylüyoruz. Sanayicinin hammaddesi süttür. Tabi ki ülkede bir enflasyon durumu var. Enflasyonla beraber her şeye zam geliyor. Enflasyonun düşmesi et ve süt fiyatıyla düzelmez ki sadece ete ve süte baskı yaparak diğer girdi maliyetlerindeki değişkenlikler varken fiyatı dikte etmek ülke hayvancılığına ve tarımına yapılan en büyük kötülüktür. Bizler de buna direniyoruz. Fakat tekelcilik oluşmuş, firmalar kendi aralarında anlaştığı için bu durumu aşamıyoruz. Bizler diyoruz ki bu hatalı karardan firmaların bir an önce dönmesini istiyoruz” dedi.

“ÜRETİM AZALDI”

Son dönemde girdi maliyetlerini yükselmesiyle havan varlığının azaldığına dikkat çeken BDSYB Başkanı Hasan Çetin, “Çünkü gerçekten üretim azaldı, üreten azaldı. 2022 yılından başından sonuna kadar neredeyse mevcut hayvan varlığımızın yüzde 30-40’ında azalma oldu. Hem damızlık düveler hem inekler ciddi oranda kesime gitti. İnsanlar zarar ettiği için hayvanını kestirmek zorunda kaldı. Aynı senaryonun tekrardan yaşanmaması adına bu süt fiyatlarının üreticinin emeğinin karşılığını alabildiği, üreticinin bir miktar da para kazandığı bir fiyat olması gerekiyor. Tabi ki marketlerde de fiyatlar yükseldi ama bunun sorumlusu üretici değil. Ülkede girdi maliyetlerinin arttığı bir durumda süt fiyatlarının sabit kalması matematiğe ve mantığa aykırı bir şey. Bizler de girdi maliyetlerimizin artmamasını istiyoruz. Girdi maliyetlerimiz artmasa bizim de fiyatın yükselmesi gibi bir talebimiz olamaz. Para kazandığımız noktada biz niye daha fazla kazanalım. Aç gözlülük gibi kesinlikle bir düşüncemiz, talebimiz, isteğimiz olamaz” diye konuştu.

“ÜRETİCİ SADECE HAKKINI İSTİYOR”

Ulusal Süt Konseyi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda süt fiyatını güncellenmediğini söyleyen Hasan Çetin, “Ulusal Süt Konseyi geçtiğimiz günlerde toplandı ve yeni bir fiyat çıkmadı. Konsey üretim maliyetlerini 9,69 olarak açıkladılar ki üreticinin üretim maliyeti bu rakamın çok daha üzerindedir. Tavsiye fiyat üzerine bugün yüzde 10 bile koysanız şu anki süt fiyatının altında bir rakam çıkıyor. Bizim üreticimiz de çok fazla bir şey istemiyor. 11 lira+ soğutma bedeli istiyor. Burada aslında çok cüz’i rakamlar için koca hayvancılık sektörü heba edilecek. Bugün 1 lirayı vermeyen yarın belki 5-10 lira daha fazla para vermek zorunda kalabilecek. Göreve geldiğimden beri her fırsatta et ve süt sektöründe kriz yaşayacağız dedik. Keşke biz haklı çıkmasaydık, yanılsaydık ama yanılmadık. Biz genelde bakanlığımız olsun, diğer kurumlar olsun müdahale konusunda geç kalıyoruz. Bu da belki yüzde 5-10 veremediğiniz rakam belki size yüzde 50-60 olarak geri dönüyor. Bugün de aynı durumu yaşıyoruz, Şu an süt üreticisinin istediği fiyat çok büyük bir rakam değil, sadece hakkını istiyor. Bugün siz bunu vermediğiniz takdirde 2-3 ay sonra bu hem tüketiciye, hem de sanayiciye misli misli yansıyarak gelecektir” dedi. Mahmut ACARÖZ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here