Kuyumculuğa yeni standartlar getirildi

0
345

ÖZEL HABER – Balıkesir’in ünlü Kuyumcusu Recai Gürcan, kuyumculuk mesleği ile ilgili HABERCİ’ye özel açıklamalarda bulundu. Vitrin kuyumculuğu ve altın takı tasarım dalında 2000 yılında çıkan kanunla bu işle iştigal eden kişilerin Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğretici belgesi alma hakkının verildiğini hatırlatan Gürcan, “Kalfalık  belgesi alırken, bir kuyumcu veya altın yapım işi yapan bir yerde sigortalı çalışma yetiyordu. Ustalık Belgesi almak için kendi işyeri ise 5 yıllık Bağkur ve Maliye kaydı, çalışan kişinin de Ustalık belgesi alabilmesi için 5 yıllık sigorta olması gerekiyor. Bu aşamalardan sonra kişi Usta Öğretici belgesi almaya hak kazanıyor” dedi.

“YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞUNA KUYUMCULARDA DAHİL EDİLDİ”

Usta Öğretici Belgesi almanın mecburiyetinin olmadığını ama Usta Öğretici Belgesi olmadan da işyerinizde çalışan bir kişiye belge alma imkanının olmadığını anlatan Gürcan, yeni getirilen bazı işkollarındaki yetki belgesi zorunluluğuna kuyumcu mesleğinin de dahil edildiğini belirtti.

İşyeri açan ve işyeri olan müesseselere de yetki belgesi alma zorunluluğunun getirildiğini anlatan Recai Gürcan, “Yetki belgesi almak için Ustalık belgesini almak gerekiyor ve işyerinin maliyeye kaydı, Ticaret Odası veya Esnaf Odası kaydıyla beraber illerde Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapılarak, Yeki Belgesi İl Müdürlüğünce tanzim ediliyor. Buna ek olarak geçen yıl Hükümet 5 sene sigortalı, Bağ Kur’lu olma mecburiyetinden dolayı Ustalık Belgesi alması zaman yönünden mümkün olmayan kişiler için yetkili kıldığı Kuyumcu Odalar vasıtasıyla Mesleki Yeterlilik belgesi verme yetkisini Bakanlıkla anlaşmalı Odalarımıza verdi. Alınacak Mesleki Yeterlilik belgesi 5 yıl süre ile geçerli. Bu belge ile işyeri açma ve yetki belgesi edinme sıkıntısı ortadan kalkmış oldu” diye konuştu.

“KUYUMCU İŞYERİ AÇMAK İSTEYENLER BAŞTAN BUNLARI BİLMELİ”

Ustalık Belgesi olup ta yetki belgesi alan müesseselerin işlemi tamamlamış olmasına karşın, Mesleki Yeterlilik Belgesiyle işini devam ettiren müesseselerin mutlaka Ustalık Sınavına girerek, Ustalık Belgesi almak zorunda olduklarını belirten Gürcan, “Çünkü bu Mesleki Yeterlilik Belgesi 5 yıl geçerli. Bu arada Ustalık sınavına girip Ustalık Belgesi alındığı andan itibaren yetki belgesini beklemeden 5 yıl almış oluyor. İşyerinde yetki belgesi ile sorun olmuyor. Bu belge ile getirilmek istenen asıl hedef, Kuyumculuk mesleğinin daha çok kontrolle işyeri açacakların belli aşamalardan sonra işyerini açabilme imkanı elde ederek ve her sermayedarın Maliyeye dilekçe verip Kuyumculuk  sektörüne atılabilme imkanı yetki belgesi alınmadan olamayacak ve bu bununda Kuyumculuk sektörüne bir çeki düzen vereceği ve mesleği daha da bilinçli ehil kişilerin yapacağının önünü açmış olması yönünden bu kanun Kuyumculuk sektörünü  diğer Emlakçılar, Oto Komisyoncuları ile beraber daha kontrollü şekilde yapılabilme imkanı sağlayacak. Bu Belge her halükarda fayda getirecek. Tahminim bu aydan itibaren Bakanlıkça İl Müdürlükleri Yetki Belgesi olup olmadığı konusunda denetimlere başlayabilir. Kuyumcu dükkanı açmak isteyenlerin yetki belgesi, ustalık belgesi basıl alınır konusunda bilgi sahibi olmalılar” dedi. Cengiz GÜNER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here