Türkiye’de ve tüm dünyada en ünlü mermer türlerinden biri olan Marmara Mermeri’nin üretimiyle ekonomik olarak bölgeye büyük katkı sunan Balıkesir, çevresel kirliliğe sebep olan mermer tozlarını da ekonomiye kazandırarak bu konuda da yatırımcı için cazip hale geliyor.
Güney Marmara Bölgesinde öne çıkan konularda yatırımcılara fikir vermek ve detaylı fizibilite çalışmalarına altlık oluşturmak amacıyla ön fizibilite raporları üreten, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), hazırladığı Mermer Atıkları Mikronize Öğütme Tesisi Ön Fizibilite Raporu ile bölgeye yatırımcı çekmeye devam ediyor.
BÖLGE PAYDAŞLARI İLE TOPLANTILAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Mermer sektörünün ekonomik olarak Marmara Adası’nda önemli bir rol oynaması ile birlikte mermer artıklarının adada atık dağları oluşturmasının çevresel kirliliğe sebep olması nedeni ile söz konusu artıkların atık olmak yerine ekonomiye kazandırılması ve çevresel kirliliğin önlenmesine yönelik GMKA ilgili paydaşlarla çeşitli toplantılar ve odak grup görüşmeleri gerçekleştirdi.
Görüşmeler sonucunda mermer atıklarının parça mermer atıkları ve toz mermer atıkları olarak iki sınıfta değerlendirildiği, parça mermer atıklarının; yol, demir yolu, baraj ve inşaatlarda dolgu malzemesi olarak, evlerde yer döşeme malzemesi vb. şekillerde kullanıldığı, toz mermer atıklarının ise; zirai amaçlı topraklarda, yemlerde, mineral içerikli yiyeceklerde, sıvalarda katkı malzemesi olarak çimento içeriğinde, kireç, cam, kâğıt, plastik ürünleri, şeker vb. ürünlerin üretim süreçlerinde kullanıldığı tespit edildi.
Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik GMKA, Marmara ilçesi özelinde Mermer Atıkları Mikronize Öğütme Tesisi Ön Fizibilite Raporu hazırlanmasına ilişkin çalışmalara başlamış ve paydaşlarla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirdi.
Ön Fizibilite Raporu ile hem mermer artıklarının yeniden üretim süreçlerine dahil edilerek ekonomiye kazandırılması hedeflenirken hem de çevreci yaklaşımla adada kronik hale gelen çevresel sorunun bertaraf edilmesine katkı sunulması amaçlandı.
RAPOR HAYATA GEÇİRİLEREK BÖLGEYE 5 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI
GMKA tarafından hazırlanan rapor, Marmara Adasında faaliyet gösteren bir yatırımcı tarafından hayata geçirilerek Ada Kalsit Mikronize Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. adında bir firma kurudu ve firma adaya 5 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Aynı amaca yönelik olarak Marmara Adasında yer alan ruhsat sahibi ve fabrika sahiplerinden oluşan yatırımcıların bir araya gelmesiyle, Marmara Kalsit Mikronize Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. adında bir firma daha kuruldu ve daha büyük ölçekte bir yatırımın gerçekleştirilmesi yatırımcılar tarafından planlanıyor.
TÜRKİYE’DEKİ MERMER REZERVLERİNİN YÜZDE 25’İ BALIKESİR’DE
Balıkesir maden kaynakları bakımından 20’yi aşkın maden çeşidi ile önemli bir potansiyele sahip. Maden çeşitliliğinin yanı sıra rezerv bakımından bazı madenlerin zengin yataklarına ev sahipliği yapıyor. Ülkemiz, dünya mermer rezervinin yaklaşık yüzde 35’ine sahip olup Türkiye’deki mermer rezervlerinin yüzde 25’i Balıkesir’de bulunuyor ve bu rezervin yüzde 92’si olan bir milyar 200 milyon metreküp rezervle Marmara Adası mermer sektöründe öne çıkıyor. Marmara adasında 40’a yakın mermer üreticisi firma faaliyet gösteriyor. Mustafa ATİK