Doğa dostu Karesi
Sıfır Atık hedeflerine yeni yeni adımlarla yaklaşan Karesi Belediyesi, Balıkesir’in ilk Atık Getirme Merkezi’ni faaliyete geçirdi. Kağıttan metale, camdan plastiğe kadar 14 grup atığın kabul edileceği merkez sıfır atık ile doğaya da nefes olacak.
Karesi Belediyesi çevre kirliliğini önleyerek geri dönüşümü mümkün olan atıkları yeniden ekonomiye kazandırmak için başlattığı çalışmaları tamamladı. Balıkesir’in ilk Atık Getirme Merkezi, Karesi Belediyesi tarafından faaliyete geçirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın katkılarıyla Karesi Belediyesi Üçpınar Mahallesi’ndeki Temizlik İşleri Müdürlüğü alanı içerisinde inşası tamamlanan Katı Atık Getirme Merkezi açıldı. Törenin açış konuşmasını Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan yaptı.
ORKAN: KATI ATIK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ
Törenin açılışında konuşan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, tesisin Balıkesir’de bir ilk olduğunu söyledi. Orkan, “Doğa dostu Karesi’ye hoş geldiniz. Daha ileri daha güzel neler yapabilirimin derdindeyiz. Bunu yaparken de çok yönlü düşündük. İstedik ki bazı temizlik ve kültür anlayışının değişmesi gerekiyor. Almanya’ya gittiğimde Karesi Belediyesi’nin kardeş şehri Schwaebischhall var. Orada Katı Atık çalışmalarını da gördüm. Ondan sonra bunu Karesimizde nasıl yapabiliriz diye düşündük. Ardından Katı Atık Getirme Merkezi çalışmalarımıza başladık ve bu hale geldik. Biz oraya gittiğimizde bir araç geldi bir bayan arabanın arkasından getirdiği malzemeleri kağıtsa kağıt, cam ise cam, geldi onları kendi eliyle koydu. Daha o gitmeden arkadan başka biri geldi. Katı Atık Tesisinin bu kültürünü oluşturmamız lazım. Önemli olan tesisi yapmak değil işletebilmekte önemli. Bununla ilgili mülki erkânlarımız izin verirse, okullarımızdan öğrencilerimizi buraya getirelim ve tesisin işleyiş ve amacını gösterelim” dedi.
“DOĞA DOSTU OLAN KARESİ’Yİ DAHA YEŞİL BİR HALE GETİRMEYİ İSTİYORUZ”
Katı Atık Getirme Tesisi’nin önemine vurgu yapan Belediye Başkanı Orkan, “Bizim burada yaptığımız ana temalardan biri mesela giysi kumbaralarımız var. Burada eşyalarımız toplanıyor. Kullanılabilecek olanları ayırıp ihtiyacı olanlara ulaştırıyoruz. Bunun haricinde plastiktir, camdır, metaldir bu tür malzemeleri de toplayıp, bunların oluşumundaki elektrik ve suya ihtiyaç kalmadan yeniden kullanılır hale getirilmesini sağlıyoruz. Burayı inşa etmek kolay olmadı. 1.5 milyon lira Çevre Ve Şehircilik Bakanlığımızdan hibe aldık. Toplamda 4.5 milyon miraya mal oldu. Yaklaşık 3 dönüm alana oturuyor. Bu tesisin yapılmasında bizlere destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Doğa dostu olan Karesi’yi daha yeşil bir hale getirmeyi istiyoruz” diye konuştu.
YILMAZ: ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYORUZ
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, tesisin yapılmasında öncülük eden Orkan’a teşekkür etti. Katı Atık Tesisi’nin Balıkesir’in bazı konulara nasıl baktığının göstergesi olduğunu ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, “Dışarıdan gelen insanlara Balıkesir ile ilgili izlenimleriniz nedir dediğimizde, ilk söyledikleri şey şehriniz çok temiz ve yeşil. İkincisi ise pazarlarınız çok güçlü ve ucuz. Bu iki özelliğimizi hep gündeme getiriyor dışarıdan gelenler. Sadece temiz olmak yeterli değil. Evler ve işyerleri çalışıyor. Hayat yenilenme gerektiriyor. Uzun süre kullandığımız eşyalarımız bir süre sonra ihtiyaç fazlası haline geliyor. Bunların bertaraf edilmesinin iki yolu var. Düzensiz bir şekilde sağa sola bırakmak, ikincisi ise tekrar hayata geri dönüştürmek. 2012 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendi kamuda Sıfır Atık Projesi başlattı. Bu herkese ilham oldu. Önce kamuda başlayan işler vatandaşın bilincine dönüştü. Bizde belediyeler olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Her belediyede çalışmalar yapıyor. Karesi Belediyesi’nin yatırımı da bu örneklerden birisi. Büyükşehir olarak bizlerde molozlarla birlikte evsel ve katı atık tesisleri oluşturuyoruz. Yıllık 450 bin ton çöpün toplandığı bir havzamız, çöp toplama tesisimiz var. Burası şuanda ürettiği elektrik ile 50 bin haneyi aydınlatabilecek elektrik üretiyor” dedi.
ÇELİK: KARESİ BELEDİYESİ TÜM ŞEHRE ÖRNEK OLDU
Açılışta konuşan Ak Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik ise; “Karesi Belediyesi ve Başkanı Dinçer Orkan örnek çalışmalara imza atıyor. Tesis basit gibi gözükebilir. Çok pahalı bir tesis değil. Ama burada değerli olan maliyet değil, fikir. Ortaya konulan eser. Balıkesir’de bir ilçe belediyesi ilk defa böyle bir tesis yapıyor. Böyle bir bilinç ortaya koyuyor. Tüm şehre bu şekilde örnek olmuş oluyor. Biz yıllardır evimizde cam, plastik, metal, kağıt ne varsa hepimiz aile fertleri çöpe atmayız. Onun için ayrı bir büyük çöp poşeti ayırır, onun içine atar ve o şekilde veririz. Bu şekilde kendimize göre değerlendiriyoruz. Bir plastiğin denizde yok olması için tam 100 yıl geçmesi gerekiyor. Biz onu çevreye atıp, zararlı bir unsur olarak bulundurmak yerine, geri alıyoruz, tekrar ekonomiye kazandırıyoruz. Çevreyi kirletmeyerek de öncü oluyoruz. Bu konuda Karesi Belediye Başkanımız Dinçer Orkan’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
VALİ ŞILDAK: GÜZEL VE ANLAMLI BİR YATIRIM HAYAT BULDU
Açılış töreninde son olarak Vali Hasan Şıldak söz aldı. Örnek tesisinin Balıkesir’e öncü olması temennisinde bulunan Vali Şıldak, “Karesi Belediyemizin çevre alanında öncülük ettiği, şehrimizin temizliği, tertibi düzeni modern anlamda şehircilik, belediyecilik anlamındaki bu özel hizmeti Karesi’ye kazandırdığı için bende Başkanımız Dinçer Orkan’ı tebrik ediyorum. Artık ülkelerin kalkınmışlık düzeyi, gelişmişlikleri sadece ekonomik gelir seviyesi, yani milli gelir ile ölçülmüyor. Milli gelirin yanı sıra çok önemli göstergeler var. Bunlardan biri de çevreye olan duyarlılık. Çevrenizi koruyabiliyorsanız, geliştirebiliyorsanız, gelecek nesillere huzur içinde, daha da geliştirerek, eskisinden daha iyi şartlarda intikal ettirebiliyorsanız gerçekten gelişmişliğin temel ölçütlerinden birini yakalamış oluyorsunuz. Burada da onu görüyoruz. Katı atık konusunda ülkemizin örnek, ihtiyaç duyduğu girişimlerden biri bu güzel anlamlı yatırımla burada hayat bulmuş oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteği ile örnek alınması gereken bir tesis” diye konuştu.
Vali Hasan Şıldak’ın konuşması ardından Karesi İlçe Müftüsü Hasan Canlı’nın yaptırdığı duanın ardından tesisin açılış kurdelasını Vali Hasan Şıldak, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Yıldız, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Ak Parti İl Başkan Vekili Vahdettin Çiftçi, Ak Parti Karesi İlçe Başkanı Yusuf Hocaoğlu, MHP Karesi İlçe Başkanı Kürşat Burak Boduroğlu birlikte kesti. Protokol üyeleri daha sonra tesisi gezerek Başkan Orkan’dan bilgi aldılar.
14 GRUP ATIK KABUL EDİLECEK
Merkez’de çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü mümkün atıkları ekonomiye yeniden kazandırmak adına 3 bin 102 metrekarelik alana sahip tesiste kağıttan metale, camdan plastiğe kadar 14 grup atık kabul edilecek. Yapılan Atık Getirme Merkezi sadece vatandaşlarımıza atıklarını getirebilecekleri bir tesisten çok daha fazlasını vaat ediyor. Vatandaşlar atıklarını isterlerse kendileri, isterlerse de Karesi Belediyesi İletişim Merkezini arayarak atıklarını bulundukları adresten aldırabilecekler. Tesiste ilerleyen süreçte çevre bilincini arttırmak amacıyla özellikle öğrencilere yönelik çeşitli sıfır atık etkinlikleri ve seminerler düzenlenecek. Mahmut ACARÖZ