Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Özgür Tükel, Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) yapması gerekenleri anlattı. Tükel, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortasız çalışanların bu dönem için tespit davası açarak emekliliğe hak kazanabileceğini söyledi.
Bu dönemde yazılı belgesi olmayanların tanık gösterebileceğini anlatan Tükel, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortasız çalışanların SGK’ya başvurarak ilk işe giriş tarihinin fiilen çalıştığı tarihin olması gerektiğini belirterek sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini isteyebileceğini söyledi.
SGK’dan olumlu yanıt gelmemesi halinde kişinin hizmet tespit devası açılabileceğini dile getiren Tükel, bu durumda sigorta primlerinin faiziyle ödenebileceğini ifade etti.
Hizmet tespit davası için beş yıllık zaman aşımı süresinin bulunmasına karşın SGK kayıtlarında bordro, sigortalı hesap fişi, bildirge gibi belgelerin olması halinde hak düşürücü sürecin işletilmediğini anlatan Özgür Tükel, “Sigortasız çalıştırıldığı işyerinde ara vermeden sonrasında da sigortası yaptırılarak çalıştırılanlar hizmet tespiti davası açabilir. Bu durumda yazılı belgesi olmayanlar tanık gösterebilir. İşyerinde kendisi adına düzenlenen ödeme makbuzu, nöbet çizelgesi gibi belgeler de kanıt olarak sunulabilir” bilgisini verdi.
Tükel, açıklamasında doğum, askerlik borçlanmasıyla eksik primlerin tamamlanabileceğine işaret ederek, “Eylül 1999 öncesi askerlik yapanlar sigorta başlangıç tarihini öne çekebilir. EYT kapsamında borçlanma hakkı verilip verilmeyeceği yasal düzenleme meclise geldiğinde netlik kazanacak. EYT düzenlemesi öncesi borçlanma yapanlar yasal düzenleme sonrası borçlanma hakkı olmazsa yatırdığı parayı geri alabilir. Emekli aylığı bağlanmadan önce borçlanma bedellerinin iadesi talep edilebilir” diye konuştu.
Bordro, bildirge, sigortalı hesap fişi gibi belgelerden birinin mahkemeye sunulması durumunda hak düşürücü sürenin işlemeyeceğini anlatan Tükel, “İşyerinde düzenlenen ödeme makbuzu, nöbet çizelgesi de kanıt olarak kabul ediyor. Sigortasız çalıştığı işyerinde ara vermeden devam edip sigortası yapılanlar hizmet davası açarak bu dönemi sigortasına ekletebilir. O tarihte çalıştığını yazılı olarak kanıtlayamayanlar şahit gösterebilir. Davanın kişi lehine sonuçlanması durumunda, talep edilen yıllar içindeki sigorta primleri işveren tarafından ödeniyor. Sigorta primleriyle birlikte bu süre içinde geçen yasal faiz de işverence karşılanıyor” dedi. Cengiz GÜNER