Hekimler, Şehir Hastanelerini konuştu
Balıkesir Tabip Odası, İzmir Tabip Odası ve İzmir Şehir Hastanesi Platformunun birlikte düzenlediği ‘İzmir Şehir Hastanesi Çalıştayı’na katıldı. Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, çalıştayın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı.
Uçan, sonuç bildirgesinde Şehir Hastanelerin hem toplum sağlığı hem de sağlık çalışanları açısından olumlu bir yanının olmadığına vurgu yapılarak, “Bunlar hastane değil, sanayi tesisi gibi” denildiğini kaydetti.
Şehir Hastaneleri Çalıştaşı’na Ahmet Damar ve Ayla Boyuer ile birlikte katılan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan çalıştayda ayrıca ‘Şehir Hastanelerinin Hayatımıza Etkisi’ konulu oturumu yönetti.
Tabip Odası Başkanı Uçan, Şehir Hastaneleri Çalıştayının sonunda açıklanan bildiriyi de kamuoyuyla paylaşarak, “Ülkemizin 5 yıldızlı otele değil, 5 yıldızlı sağlık hizmetine ulaşması esastır” dedi.
“MASRAFLARI SAĞLIK BAKANLIĞI ÜSTLENİYOR”
Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, sonuç bildirgesiyle ilgili şunları söyledi: “Hastanelerin bir çok şehirde ulaşım sorunu olan uzak ya da sorunlu alanlara yapılmış olması, hasta akımı açısından yeni sorunlar doğurmaktadır ve bu husus İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi için de geçerlidir. Günlük yaklaşık 80 bin üzerinde çalışan ve hasta trafiğine sahip olacak bu binanın ulaşım açısından altyapı projelerinin öncelikli olarak kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir.
Bu hastaneleri yapan şirketlere arazinin ücretsiz verilmesi, 49 yıla kadar, aşırı abartılı maliyetlerin kira şeklinde geri ödenmesi taahhüdü ülkemize ağır bir yük getirmektedir ve akit tarafların edimlerinde adil olmayan sonuçlar yaratmaktadır.
Hastane binalarının yatak başına ortalama 350 metrekare gibi çok verimsiz ve yüksek maliyetli mimarilere sahip olması, çok geniş fonksiyon dışı alanların yapılmış olması ve klimatizasyon, elektrik, su vb. işletme maliyetlerinin Sağlık Bakanlığına yüklenmiş olması bu hastanelerin pahalılığındaki diğer önemli unsurlardan birisidir.
“DİĞER HASTANELERİN KAPATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”
Hastane içi mekanların çok uzak olması, acil hastalara ulaşım, konsültasyonların zamanında yapılamaması ve diğer hastane içi hizmetlerin üretilmesinde büyük zorluklar yaratacağı görülmektedir. Bu nedenle ortaya çıkacak maddi ve manevi zararların sorumluluğunun, çalışanlara mal edilemeyeceğini özellikle vurgulamak isteriz. Şehir hastanelerinin açılması ve muhtemel hasta garantilerine bağlı olarak, daha önce hizmet vermekte olan hastanelerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Bu hastaneler bina, altyapı ve tıbbi donanım olarak korunmalı, rehabilite edilerek, daha modern ve donanımlı hale getirilerek, daha verimli ve kaliteli hizmet verilmesi sağlanmalıdır.” Mahmut ACARÖZ