“Kırtasiye ürünleri yüzde yüz zamlandı”

Yayınlanma Tarihi :
“Kırtasiye ürünleri yüzde yüz zamlandı”

ÖZEL HABER – Okulların açılmasına sayılı günler kala, veliler kırtasiye alışverişi için hazırlıklara başladı. Bu yıl ilk zilin kırtasiye maliyeti yaklaşık 900 liraya ulaşıyor. Kırtasiyeciler binlerce marka ve üründe sık değişen fiyatlara yetişemiyor.

Okulların açılmasına az bir zaman kala aileler kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başladı. Ders kitapları ise yeni dönemde de devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz olarak verilecek. Ayrıca yardımcı kitaplar da 12’nci sınıfa kadar ücretsiz sunulacak. Bu da aile bütçesine destek olacak uygulamalardan biri. İlkokula başlayacak bir öğrenci için en temel ihtiyaçların başında ise kırtasiye ürünleri geliyor.

FİYATLARA DİKKAT!

Sırt çantası, kalem, defter gibi 27 kalem ürünün fiyatı bu yıl 900 lira seviyesine çıkıyor. Fiyatlarda her üründe olduğu gibi maliyet kaynaklı iki kata varan artışlar dikkat çekiyor. Kırtasiyeciler hemen hemen her ay fiyatların değiştiğini söylüyor. Bu nedenle kasa-etiket fiyatı uyuşmazlığına dikkat edilmeli. Son aylarda bu yönde sorunların arttığı belirtiliyor.

“GÜVENDİĞİNİZ YERDEN ALIN”

35 yıldır çarşı merkezinde ABC Kırtasiye’yi çalıştıran Aziz Enginar, kırtasiye ürünlerinin geçen yıla göre yüzde yüz zamlandığını söyledi. Okul çantası fiyatlarının 100 lira ile bin lira arasında değiştiğini anlatan Enginar, sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi ve velilere tavsiyelerde bulundu. Kırtasiye alırken bildiğiniz yerden şaşmayın önerisinde bulunan Enginar, ayrıca velilere çok iyi fiyat araştırmalarını önerdi.

“TAKLİT ÜRÜNLERİN EN ÇOK SATILDIĞI YER İNTERNET”

Konuşmasında taklit ürünlerin en çok satıldığı yerin internet olduğunu, sahte ürünlerin, markalı gibi gösterilebildiğini belirten Aziz Enginar, velilere piyasa fiyatının altında ürün satanlara karşı dikkatli olun uyarısında bulundu.

“TANIDIĞINIZ KIRTASİYECİDEN ALIŞ VERİŞ YAPIN”

Kırtasiye ürünlerinde CE Belgesi aranmasını öneren Enginar, bazı Uzakdoğu ülkelerinden getirilen kırtasiye ürünlerinde kansorejen madde içeren malzemelerin kullanılabileceğini belirtti. Taklit ürünlerden ve merdiven altında üretilen, hangi artlarda üretildiği belli olmayan kırtasiye ürünlerinden kesinlikle uzak durulmasını öneren Enginar, konuşmasında güvensiz ürünlerin yaratabileceği tehlikelere dikkat çekti.

GÜVENSİZ ÜRÜN VURGUSU

Güvensiz ürünlerin, Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nden (guvensizurun.gov.tr) yayınlandığını anımsatan Enginar, “Tüketiciler buradan takip edebilir. Ürünlerden şüphe ettiyseniz Alo 175 Tüketici Hattı’nı arayabilir veya tuketici.gov.tr adresinden şikayette bulunabilirsiniz” dedi.

DİKKATLİ OLUN!

Sağlıksız taklit ürünlerden uzak durulmasını öneren Aziz Enginar, “Fiyatlar artınca markaları taklit eden ama sağlıklı olmayan (ağır metal, fitalat içeren) merdiven altı üretim arttı. Bu nedenle çarşı ve pazar ürünlerine karşı dikkatli olunmalı. Mutlaka etiketli ürünler tercih edilmeli. Ürünün etiketine mutlaka bakılmalı. Ucuz ve markasız kırtasiye malzemelerinden uzak durun. Fitalat ve azoboya içermeyen ürünleri tercih edin. Ürün kötü kokuyorsa kullanılan malzemede katkı olabilir. Ürüne elinizi sürdüğünüzde boya bırakıyorsa, renklendirici madde içeriyordur. Oyun hamurları katkı maddesi içermemeli, çabuk kurumamalı. Ürünün üzerinde üreticisi ya da ithalatçısı bilgisi yer almalı” diye konuştu. Cengiz GÜNER

Kaynak : İrfan Duroğlu

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,5889 32,6077 % 0.38
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    34,7194 34,7852 % 0.06
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    40,4958 40,5836 % -0.13
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,8869 35,9234 % 0.86
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    23,6528 23,6730 % 0.31
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    3.995,36 4.083,58 % 0,53
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    2.497,10 2.497,60 % 0,53
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    2.049.722 1.445

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış