Yayınlanma Tarihi :

“Kombi bakımı önemli”

“Kombi bakımı önemli”

ÖZEL HABER – Sincaplar Teknik Servis Hizmetleri İşletme Müdürü Deniz Kalçı ile kombinin bakımı ve petek temizliğinin önemini konuştuk. 10 yaşında mesleğe çırak olarak başladığını söyleyen Kalçı, 100. Yıl Endüstri Meslek Lisesi İklimlendirme Bölümü mezunu olduğunu söyledi. Vatandaşların kombi arızalandığında farkına varamadıklarını anlatan Kalçı, kombi bakımında genleşme tankının çok önemli olduğuna işaret etti. Kombi bakımını yapacak servis elemanının çok iyi olması gerektiğini vurgulayan Kalçı, petek temizliğinin üç yılda bir, kombi bakımının ise her yıl yapılmasında fayda olduğunu belirtti.

KOMBİ BAKIMINDA NELER YAPILMALI?

Kalçı, kombi bakımında yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Kombi cihazının sıcak su ve kalorifer yanma durumu kontrol edilmeli. Kombi cihazının su sızdırmazlık kontrolü yapılmalı. Kombi cihazı tozlanma kontrolü yapılmalı ve gerekirse temizlenmeli. Kombi cihazının yanma odası brülörü temizlenmeli. Kombi içerisinde ki elektrik ve elektronik bağlantıların kontrolü yapılmalı. Kombi baca Fanı kontrol edilmeli ve temizlenmeli. Genleşme tankı kontrol edilmeli ve bar basınç seviyesi ayarlanmalı. Kombi kalorifer dönüş hattı pislik tutucu filtresi temizlenmeli. Kombinin ve tesisatın sağlıklı bir şekilde uzun ömürlü olarak çalışabilmesi için düzenli olarak bakımı yaptırılmalı. Kombinize bakım yaptırmadığınız taktirde kullanım ömrü düşer ve verim gözle örülür derecede geriler. Özellikle uzun zaman boyunca kombi ve tesisatınızı çalıştırmadıysanız, çalıştırmadan önce mutlaka bakımdan geçirmenizde fayda var.”

KOMBİ VE TESİSATINIZA BAKIM SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Deniz Kalçı, kombi ve tesisatın bakımı sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “Kombinizdeki sıcaklık ileten parçalarınızın kirlenmediğinden ya da tozlanmadığından emin olmalısınız. Cihazınızın Elektrik tesisatını mutlaka kontrol etmelisiniz. Cihazınızın su seviye ayarını ve bu ayarın tutarlılık derecesini kontrol etmelisiniz. Isı alıcılarınızı kontrol ediniz ve bacanızın kapalı olup olmadığından emin olunuz. Tesisatınızda dolaşan su belli bir süre sonra kirleneceğinden dolayı, ısı iletkenliğinde verim kaybına neden olacaktır, tesisat suyunuzu kontrol ediniz. Tesisat suyunuzu değiştirdiyseniz, tesisatta kalan havanın da alındığından emin olmasınız, zira peteklerinizde yüksek oranda ısı kaybı gerçekleşecektir. Bu bakımları uzman bir teknik ekip ile yaptığınız taktirde, kombinizin verimi artar, kombinizin ömrü uzar.”

PETEK TEMİZLİĞİ NEDEN YAPILMALI?

Kalçı, petek temizliğinin önemi ve faydalarını şöyle anlattı: “Kombi ve peteklerin uzun ömürlü olması için yıllık periyodik bakımının yaptırılması gerekmektedir. Günümüzde en çok iklim değişiklikleriyle birlikte kış aylarında hava şartları çok soğuk geçmektedir. Isınma sistemi olarak da hemen hemen her yerde kalorifer ve kombi kullanımı mevcut. Isınma sistemlerini kolaylaştıran ve ısının dağıtım merkezi olan kombiler vazgeçilmez bir icattır. Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır. Özellikle radyatörlerin alt kısmına çöken ve suyun hareket etmesini engelleyen maddeler kombiyi zorlayarak doğalgaz enerjisinin fazla tüketilmesine neden olmaktadır.”

“TESİSAT TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ”

Tesisat temizleme işlemi yapılırken en etkili yöntemin makineli ve kimyasallı bir şekilde yapılan olduğunu ifade Kalçı, tek bir radyatörden makine bağlantısı yapılarak başka bir radyatörün sökülmesine ihtiyaç duyulmadan bu yöntem ile etraf kirletilmeden işlemin tamamlanabildiğini ifade etti.

Deniz Kalçı, “Kombi filtre temizliği ise tesisat borusu üzerinde bulunan kombinin altında, genellikle en sağda bulunur. Filtre boru üzerinde tortu gibi maddeleri tutarak tesisata gitmesini engeller. Bu nedenle filtre oldukça önemlidir filtreyi iki ayda bir temizleyerek radyatörlerde zamanla oluşan tortuları dışarı çıkartabiliriz” bilgisini verdi. Cengiz GÜNER

Kaynak : İrfan Duroğlu

YORUM YAP