DOLAR28,9208% 0.08
EURO31,4850% -0.1
STERLIN36,7790% 0.63
FRANG33,2729% 0.81
ALTIN1.924,11% 1,83
BITCOIN1.119.5891.319

“Pandemi sonrası turizmin gözdesi olacağız”

Yayınlanma Tarihi :

ÖZEL HABER – Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, pandemi sonrası Balıkesir turizminde yapılması gerekenleri anlattı. Pandemi sonrası Balıkesir’in turizmde cazibe merkezi olacağını kaydeden Avcıkurt, “Yeni normalde kalabalığın az olduğu, az yatak kapasiteli pansiyon ve otel gibi küçük tesisler daha avantajlı olacak” dedi.

“PANDEMİ SONRASINDA TURİZM DE DEĞİŞECEK”

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde 17 yıl Dekanlık ve Müdürlük yapan ve halen aynı fakültede Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Balıkesir turizminde pandemi sonrası yapılması HABERCİ’ye anlattı.

HABERCİ Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Acaröz’e konuşan Prof. Dr. Avcıkurt, Covid-19 ile birlikte pek çok alanda olduğu gibi turizm alanında da önemli değişim ve gelişmelerin yaşanacağını söyledi.

“YAVAŞ, KÜÇÜK VE AKILLI  TURİZM ANLAYIŞI GELECEK”

Pandemi sonrası oluşacak yeni normalde insanlar için sağlık, hijyen ve güvenliğin her zamankinden daha önemli olacağını kaydeden Prof. Dr. Avcıkurt, “Kalabalıktan uzak, yakın çevre ile gidilecek, daha yakın destinasyonların tercih edileceği, esnek rezervasyonların olacağı, akıllı teknolojilerin kullanılacağı ve doğa temelli turizmin ön plana çıkacağı bu yeni dönemde, eski deniz, güneş ve kum anlayışından ziyade yavaş, küçük ve akıllı turizm anlayışı turizme egemen olacak.

“BALIKESİR, TURİZM ZENGİNLİKLERİYLE EŞSİZ BİR İL”

Yeni turizm modelinde ziyaretçi profili için Balıkesir küçük ölçekli ve butik tesisleri başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere yakınlığı, tarihi, kültürel birikimi, özgün coğrafyası, zengin mutfak kültürü, termal kaynakları, doğal değerleri ve Kazdağları ile eşsiz bir il” dedi.

“YATIRIMCILARI ÇEKMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?”

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, pandemi sonrası Balıkesir’e turist ve yatırımcıların ilgisini daha fazla çekmek için öncelikle şehrin merak ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Avcıkurt, “İnsanların zihninde çekicilikleri, hikayesi, imajı, logosu, sloganı ile bir şehir algısı oluşturup, zihinsel tatminini sağlamalıyız. Ziyaretçi veya yatırımcı niçin Balıkesir’e gelmelidir? Yaz aylarında körfez bölgemize 2-3 milyondan fazla yerli ziyaretçi akın ettiğini düşünürsek Balıkesir merkezine bunların belli bir miktarını çekebilmemiz gerekir.

“KEYİFLE YAŞANACAK ŞEHİR ORTAMI YARATMAMIZ GEREKİYOR”

Keyifle yaşanacak bir şehir ortamı yaratmamız gerekiyor. Gelenlerin kentin fiziksel donanımından memnun olmalarını sağlamak gerekir. Balıkesir kent merkezinde, şehrin kimliğini yansıtan, şehrin eski yapıları, çarşısı, hamamları, pazarı ve sokaklarının olduğu ve korunduğu bir eski şehir konseptini oluşturmamız gerekir. Yurt dışında belli başlı şehirlere gittiğimizde mutlaka şehrin modern yüzü ile birlikte şehrin geçmişi ve tarihi dokusunu yansıtan eski yüzünü de görmek ve ziyaret etmek mümkün oluyor” diye konuştu.

“KÖRFEZ BÖLGESİNDE ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Yaz aylarında özellikle Edremit Körfezi’nde yoğunlaşan araç trafiğinin gelen ziyaretçiler üzerinde olumsuz etki yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Avcıkurt, sözlerine şöyle devam etti: “Ulaşım sorununun çözümü büyük önem taşımaktadır. Gelen yerli ve yabancı turistlerin bölgedeki  diğer destinasyonları gezip görmelerini sağlayacak turist otobüslerinin faaliyete geçirilmesi hem gelenlerin daha fazla yer görüp, daha fazla harcama yapmalarını sağlayacak hem de bireysel araç trafik yükünü kısmen de olsa azaltacaktır. Bu aynı zamanda yöremize gelen ziyaretçilerin tatil memnuniyetini de arttıracak.

“SANAYİDE KÜMELENME YAPILMALI”

Sanayi ve ticareti kolaylaştırmak ve kümelemek gerekiyor. Şehrin ekonomik dönüşümünü sağlamak, yatırımcı ve işletmecilere ticareti kolaylaştırmak önem taşıyor. Ziyaretçi kente geldiğinde kente özgü her şeyi bulabileceği özgün mekanların oluşturulması gerekiyor. Balıkesir, İstanbul-İzmir otoyolunun etkisi ile şehrin ana destinasyonlara yakın ve ulaşımın kolay hale gelmesi ve Çanakkale Köprüsünün Balıkesir ile bağlantılı olması nedeniyle  yakın bir zamanda her yönü ile bir cazibe merkezi haline gelecek.

Turizm yönüyle de ön plana çıkmakta olan Balıkesir için ‘Türkiye’yi doyuran il’ sloganına ‘Türkiye’de gezilmesi gereken il’ sloganını da ilave etmek uygun olacak. İnsanları kent merkezine cezbedecek ve tur güzergahlarına dahil olabilmek için, Amasya, Gaziantep ve Antakya illerinde olduğu gibi kentin tarih ve kültür birikimini yansıtan Balıkesir kent merkezinin güçlü bir müze ile görülmesi gereken bir destinasyon olarak ön plana çıkması sağlanabilir. Kolonya ve zeytinin başkenti olan Balıkesir’de bir Kolonya ve Zeytin Müzesi olmalıdır.” Mahmut ACARÖZ

YORUM YAP