Sağlıklı ve güvenli sütün adresi SÜB

Yayınlanma Tarihi :

ÖZEL HABER – Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili Cihat Şimşek, birliğin çalışmalarını anlattı, Süt Evlerinde satılan ürünlerin piyasadan daha aşağı bir ücretle vatandaşlara sunulduğunu söyledi.

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili Cihat Şimşek, 15 Mayıs’tan bu yana 7.5 liradan satılan sütün maliyetleri karşılamadığını söyledi.

Maliyetlere göre çiğ süt fiyatlarının yeterli olmadığına dikkat çeken Başkan Şimşek, “Birlik olarak üyelerimize mısır, buğday tohumu satışı ve hayvan beslemede kullanılan vitamin guruplarını satıyoruz. Süt Birliği olarak 15 personel ve 8 araç ile bin 921 üyeye çok geniş yelpazede hizmet veriyoruz. 15 Mayıs’tan bu ayana çiğ süt 7.5 liradan satılıyor. Birlik olarak, üyelerimize mısır, buğday tohumu satışı, hayvan beslemede kullanılan vitamin gurupları, arpa, buğday flake edilmiş, öğütülmüş, cips haline getirilmiş, 3 tip ürün satışı yapıyoruz. Birliğe ait Satış Evlerinde satılan ürünler piyasadan daha aşağı bir ücretle üreticilere satılıyor” dedi.

“Süt içmede geriyiz”

Süt Evi sayesinde üretici ile sanayici arasında köprü görevi yaptıklarını kaydeden Başkan Şimşek, “Bir diğer işlevimiz ise biz üretip, sanayiciye sunuyoruz.  Sanayici de tüketiciye ulaştırıyor.  Süt içmede geriyiz. Bizde peynir, ayran yoğurt  tüketimi fazla. Bu da diğer ülkelerden geri olmadığımızı gösteriyor” dedi.

“Halkımız memnun”

Karesi bölgesinde semt pazarlarında, Altıeylül’de de Gümüşçeşme Pazarı’nda çiğ soğuk süt satışı yaptıklarını anlatan Şimşek, “Satışımız 5 yıldır sürüyor. Halkımız ilgi gösteriyor, memnun” dedi.

Birlik, Altın Madalya sahibi

Balıkesir Süt Birliği, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na katkıda bulunması nedeniyle Birliğe 23 Mayıs 2018 tarihinde Altın Madalya Beratı sahibi. Şimşek, bağışın ¼’nün Mehmetçik Vakfına yapıldığını söyledi.

“Süt Tozu Kulesi en büyük projemiz”

Birlik olarak üretici, sanayici dengesini kurup, tüketici için de fiyat konusunda denge kurduklarını anlatan Şimşek, “Süt Tozu Kulesi en büyük hayalimiz, en büyük projemiz. Bilindiği gibi zaman zaman süt aranıyor,  zaman zaman da üretim fazlası oluyor. Üretim fazlası olduğunda sütü stoklamanın en iyi yolu süt tozudur. Bu sayede sahada denge kuruluyor. Süt Tozu Kulesi büyük bir yatırım. Başarabilmek çok zor. 2017’de Balıkesir ilinde kurulu bulunan 13 Süt Birliğini bir araya getirerek yapmayı planladım. Ancak, 2018 yılında  süt alıcısı 5 sanayici firma konkordato ilan etti.  Üretici Birlikleri zarar gördü. Tarım İl Müdürü Erkan Alkan ile paylaştım. Alkan, bu yapıyı daha güçlü kuralım dedi. Bu yapıya diğer Hayvansal üretimde bulunan Üretici Temsilcileri de dahil edildi. Balıkesir Birlikleri Anonim Şirketi kuruldu. 50 bin üretici işin içinde. Bu proje Türkiye’de model olarak ilk. Bu proje hem şehrimizdeki üreticilere, hem de bölge üreticilerine fayda sağlayacak bir yapı olacak” dedi.

“Biz üreticinin tüfeğine dürbün takıyoruz”

Birlik olarak ürünü üreterek sanayiciye pazarladıklarını belirten Şimşek, “Elimizde ürettiğimiz ürünün  değerini gösteren bir ekipman olmayınca sanayicinin her dediğini kabul etmek zorunda kalıyorsunuz. Laboratuvar kurarak, kendi ürünümüzün değerlerini bilip sanayici ile ona göre pazarlık eder hale geldik. Elimiz güçlendi. Laboratuvarın bize bir diğer katkısı da antibiyogram testlerini  yapmamız oldu. Yani sütü testte tabi tutuyoruz. Hayvanın hangi ilaç gurubu ile tedavi edileceği ortaya çıkıyor. Yani deneme yanılma yöntemini kullanmıyoruz.

Üreticinin de fazla ilaç masrafı yapmasının önüne de geçiyoruz. Böylece hem üreticiye hem de ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bir başka deyişle biz üreticinin tüfeğine dürbün takıyoruz. Üreticinin nokta tedavi yapmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

“Özel Peynir üretmek istiyoruz”

Birliğin aslında üretici olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

“Rekabet derdimiz yok. 50 çeşit peyniri olan Balıkesir’de biz Balıkesir’e özel butik peynir üretmek istiyoruz. Üüretici güvencesiyle süte katma değer kazandırarak, şehre değer kazandırmak istiyoruz.”

Hedef, hizmet binası kazandırmak

Üye aidatı ile ayakta kalan yapıların kiralık yerlerde hizmet verdiğini ifade eden Şimşek, “Bugüne kadar hep sahada üreticiye çalıştık. Süt güğümünün kendisinin olması gerekiyordu. Şimdi güğümlerde Süt Birliği yazıyor. O sütlerin üreticinin kendine ait olan Soğutma Tanklarına dökülmesi gerekiyor. Bunun için Süt Toplama Merkezi oluşturulması gerekiyordu. Hedef de bu oldu. Süt bizim işimiz diyerek, bunları yaparak başardık. Şimdi yapılanma büyük ölçüde tamamlandı. Bundan böyle üreticilere uzun yıllar hizmet verecek, hizmet binasının kendisinin olması gerektiğine inanıyoruz. Hizmet binasıyla ilgili bir dükkan satın aldık. Dükkanın  bitişiğinde toplam 140 metrekare alana oturan, toplam kullanım alanı 800 metrekare olacak, 4.5 kat imarlı yer için pazarlık masasındayız” dedi. Cengiz GÜNER

 

Kaynak : Haberci Medya

YORUM YAP