ÖZEL HABER – Geçmiş yılların gözde giysilerinden şalvar, eski popülerliliğini kaybetmekle birlikte hala kültürümüzün önemli simgeleri arasında yerini alıyor. Şalvar, kendine has giyim tarzıyla da her daim bir adım önde oldu. Hasan Baba Çarşısında esnaflık yapan Eda Gündüz, dört kuşaktır şalvar sattıklarını belirterek, “Şalvar hala moda” dedi. Gündüz, Türkiye’nin çok zengin bir kültüre sahip olduğunu bu kültürlerden birinin de şalvar kültürü olduğunu belirtti.
“BALIKESİR’İN ŞALVARI MEŞHUR”
Eda Gündüz, düğün, sünnet, nişan ve özel günlerde hala şalvarın moda olduğunu ifade etti. Balıkesir’in şalvarının hala moda olduğunu anlatan Gündüz, “Şalvar Balıkesir yöresinin vazgeçilmez giyim tarzlarından biri” diye konuştu. Şalvarın dışında yöresel kıyafetlerde sattığını belirten Gündüz, şalvar fiyatlarının kumaşına göre değiştiğini ifade ederek, “Balıkesir Pullusu da çok tutuluyor” diye konuştu.
“YÜZ LİRADAN BAŞLIYOR”
Eskiden Türkiye’nin her yerinde şalvar giyiminin olduğunu, özellikle Osmanlı zamanlarında şalvar giyiminin daha fazla olduğunu anlatan Gündüz, “Şu an hala giyen var tabi ama eskisi kadar değil. Şalvar sevdası hala bazı kesimlerde var. Olması da lazım çünkü şalvar bu yörelerin giyimi. Sadece kırsal kesimlerde oturan vatandaşlar değil şehirde oturan insanlar tarafından da çok benimseniyor” dedi.
“ESKİYE ÖZLEM DUYANLAR GİYİYOR”
Şimdiki gençlerin şalvarı pek tercih etmediğini ifade eden Eda Gündüz, eskiye özlem duyanların hala şalvar giydiğini belirtti. Şalvar fiyatının kumaşına göre 100 liradan başladığını 350 liraya kadar şalvarın olduğunu aktaran Gündüz, “Şalvar giyimi çoğunluk olarak kırsal kesimlerde hala var. Özellikle tarlada, bağda, bahçe işlerinde çalışanlar rahatlık açısından şalvarı tercih ediyor. Ayrıca rahat bir giyim ürünü olduğu için tercih ediliyor. Sıcak yaz aylarında çok tercih ediliyor. Konfeksiyon sektörünün artmasıyla birlikte şimdiki gençler buralara yöneldi. Bu nedenle el emeği göz nuru şalvarlarımız da arka planda kaldı” diye konuştu. Cengiz GÜNER