
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Balıkesir Şube Başkanı Şenol Özcan, yaptığı açıklamada Mayıs ayı başında kuraklıktan etkilenen il sayısının 22 olarak açıklandığını, Mayıs yağışlarının yetersiz olması nedeniyle aralarında Balıkesir ilinin de olduğu kuraklıktan etkilenen il sayısının 41’e çıktığını, Haziran yağışlarının da yetersiz olması halinde bu sayının daha da artacağını söyledi.
Özcan, 2020-2021 üretim sezonunda kuraklığın ciddi oranlarda baş gösterdiğini vurguladı. Kuraklığın üretimi ciddi oranda etkileyen afetlerin başında geldiğini bildiren Özcan, Türkiye’de son yıllarda kış yağışlarının yetersiz olduğunun altını çizdi.
“ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI”
Bu yıl da sezonun başından itibaren ülke genelinde beklenen yağışların gerçekleşmediğini, bunun sonucunda meteorolojik ve tarımsal kuraklığın yanı sıra bir de hidrolojik kuraklıkla karşı karşıya kalındığını anlatan Özcan, “Mayıs başında kuraklıktan etkilenen il sayısı 22 olarak açıklanmıştı. Mayıs yağışları yetersiz olunca kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı. Haziran yağışları da yetersiz olursa bu sayı daha da artacak. Yaşanan kuraklık; üretim sezonunda harcanan emeğin, kullanılan tohumun, atılan gübrenin ve ilacın karşılıksız kalmasına neden oldu. Bu durum üretim maliyetlerini de artırdı” dedi.
“ÜRETİCİYE KURAKLIK DESTEĞİ VERİLMELİ”
Bu sezon maliyetlerin artmasında özellikle gübre fiyatlarında yüzde 90’a varan artışların da etkili olduğunu ifade eden Özcan, “Açıklanan buğday, arpa ve mercimek alım fiyatları kuraklık yaşamayan iller için makul seviyede kabul edilebilir ancak kuraklıktan zarar gören illerde yaşanacak verim kayıpları maliyeti daha da artıracak, üreticilerin daha fazla zarara uğramasına neden olacak. Kuraklıktan zarar gören üreticilerin elinde yeterli ürün olmayacağı için fiyat artışlarından da yeterince faydalanılması mümkün olmayacak. Bu mağduriyetin telafi edilmesi için 2008 yılında olduğu gibi, bu yılda da kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına nakdi hibe kuraklık desteği verilmeli” diye konuştu. Cengiz GÜNER