Şimşek: Balıkesir’e Süt Tozu Kulesi kurulacak

Yayınlanma Tarihi :

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği’nin mali genel kurulunda konuşan Birlik Başkanı Cihat Şimşek, süt stokunun en iyi yolunun süt tozu olduğunu ifade ederek, “Balıkesir’e Süt Tozu Kulesi kurulacak” dedi.

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği’nin olağan mali genel kurulu, dün Gala Aktivite Merkezinde gerçekleştirildi. Raporların oylandığı genel kurulda Birlik Başkanı Cihat Şimşek ve ekibi ibra edildi. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Münir Altınbaş’ın katıldığı kongreye yoğun katılım oldu. Genel Kurulda divan başkanlığını Altınbaş yaptı. Kongrede birlik üyelerine seslenen Şimşek, geçen süreçte gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnekler verdi. Birlik ve üyeler için yapılan çalışmaları anlattı.

“DESTEKLERDEN YARARLANIN”

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, Süt Üreticileri Birliği olarak üreticilere hizmet için gece gündüz demeden 15 personelle hizmet ettiklerini söyledi.

Küpeleme fiyatlarında üç yıldır artış yapmadıklarını, üreticilerden sembolik olarak bir lira aldıklarını anlatan Şimşek, 2021 yılında bir küpelemede 21 liralık gideri birlik olarak kendilerinin karşıladığını söyledi. Birlikten hizmet alan örgütlü ve örgütsüz üyelerin olduğunu, süt pazarlamasını birlik üzerinden yapan üyelere örgütlülük farkı olarak 4-5 kuruş daha fazla verildiğini, 2021 yılında birlik üzerinden süt pazarlayan üyelerin bin 508 lira ilave ek destek aldığını söyleyen Şimşek, “Sütünü birlik üzerinden geçirmeyenler bin 500 liradan mahrum kaldı. Üreticiler bizimle hareket etmeli. Destekten yararlanmalı” dedi.

“ÜRETİCİLERE BORCUMUZ YOK”

Konuşmasında Tarımsal Ürünler Satış Evi oluşturduklarını burada arpa, mısır satışı yaptıklarını birlik üyelerine ürünleri çuval başı 30 lira aşağıya verdiklerini anlatan Cihat Şimşek, bu satışa süte ve hayvan sayısına göre sınır getirdiklerini ifade etti.

Birliğin üreticilere borcunun olmadığını kaydetti. Yaklaşık iki milyon liralık arpayı nakliye bedeli ile kar koymadan birlik üyelerine ulaştırdıklarını anlatan Cihat Şimşek, 2009 yılından beri görevde olduğunu hatırlattı.

KURUŞU KURUŞUNA HESAP VERDİ

Birlik üyelerinden 5 milyon 258 bin lira aidat topladıklarını, bu paranın 4 milyon 191 bin lirasıyla güğüm, soğutma tankı, paslanmaz ürünler aldıklarını belirten Şimşek, “Yörsan, Kaysüt ve diğer şirketlere süt veriyorduk. Yörsan ve Kaysüt konkordoto ilan etti. Alacakları ödemediler. Birlik olarak devreye girdik. Üreticinin maddi yükünü hafifletmek için çaba sarf ettik. Bu şirketlerden gelme durumu olmayan iki milyon lirayı üreticilerimize ödedik. Birlik olarak üreticilere borcumuz yok” diye konuştu.

“ÜRETİCİDEN ALDIĞIMIZ BİR KURUŞU HEBA ETMEDİK”

Yönetim olarak yasaya göre en alt dilimden maaş aldıklarını, mesai mevhumu olmaksızın çalıştıklarını, üreticilerden aldıkları bir kuruşu dahi heba etmediklerini anlatan Şimşek, “Sizler için uğraş veriyoruz” dedi.

“SÜT BİZİM İŞİMİZ”

“Süt bizim işimiz” diyerek konuşmasını sürdüren Şimşek, sütleri pazarladıkları üretici tanklarının yüzde 95’nin birliğe ait olduğunu belirtti. Üyelere daha iyi hizmet verebilmek için neler yapabiliriz sorusunun cevabını arayış içinde olduklarını dile getiren Şimşek, 300 metrekarelik mandıra satın aldıklarını, Köylü Garajının orada 190 metrekarelik dükkan aldıklarını, Milli Emlak Müdürlüğünden 16 bin 224 metrekarelik arazi  satın aldıklarını anlatan Şimşek, “Laboratuvarımız, hizmet binamız, Süt Evimiz kiralık. Süt bizim işimiz demek için hizmet binası komple bizim olması lazım. Köylü Garajında bulunan dükkanın 800 metrekare kullanım alanı var. Bu dükkanı almak için çalışıyoruz. Sizlerin yanına gelerek daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Mandırada önümüzdeki yıl butik peynir üretimine başlayacağız. Fason değil, kendi tesisimizde üretim yapacağız” dedi.

“SÜT TOZU KULESİ KURULACAK”

Süt Üretici Kooperatifleri Birlikleri olarak hep birlikte şirket kurduklarını, Van’dan da Çan’dan da görülecek kuruluş olduklarını anlatan Cihat Şimşek, “Süt stokunun en iyi yolu, süt tozudur. Balıkesir’e Süt Tozu Kulesi kurulacak” dedi.

SÜT FİYATI İÇİN GIDA KOMİTESİ’NDEN ONAY GEREKİYOR

Ulusal Süt Konseyinin onay olmadığı için toplanamadığını, Gıda Komitesi’nin olduğu sürece oradan onay almak zorunda olduklarını ifade eden Şimşek, Gıda Komitesi’nin aradan çıkmasını istedi.

“YEM HAMMADDE FİYATLARI DÜŞMELİ”

Üreticilerin yem fiyatlarının pahalılığından şikayet ettiğini, yem fiyatlarının düşmesini istediğini söyleyen Şimşek, asıl olanın girdi maliyetlerinden şikayet etmek olduğunu söyledi.

1992 yılından bu yana hizmet eden birlikler olduğunu, bu birliklerden bazılarının bir tek taşı, dikili ağacı olmadığını ifade eden Şimşek, “Bu birliğin üyesi olmaktan onur, gurur duyun. Bütün Birlikleri geçtik. Az gelirle çok daha iyi işler yapmaya devam ediyoruz. Bu yapıyı hiçbir güç bozamaz. Bize saldırıyorlar, engellemeye çalışıyorlar. Şer düşünceye karşı dimdik ayaktayız” diye konuştu.

“BALIKESİR’İ ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞTURACAĞIZ”

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Münir Altınbaş, Birlik Başkanı Şimşek’ten övgü dolu sözlerle bahsetti, verdiği hizmetler için teşekkür etti.

İl Tarım Müdürü Erkan Alkan, il müdürlüğü olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını söyledi. Üreticiye 176 milyon lira ödeme yapıldığını ifade eden Alkan, “Balıkesir’i eski günlerine kavuşturacağız. Balıkesir Anonim Şirketi kuruldu. Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından Süt Tozu Projesi tamamlanıyor. Valimiz OSB’den yer veririz dedi. Konuyu Bakan Yardımcısına arz ettim. Bakanımıza da arz edeceğim. Süt Tesisi yolda” dedi.

Kongrede faaliyet raporu ve mali raporlar okundu. Oylanarak oy birliğiyle kabul edildi. Birlik Başkanı Cihat Şimşek, yem kırma, karıştırma ekipman projesinin bittiğinin ve yakında hizmete gireceğinin müjdesi verdi. Cengiz GÜNER

Kaynak : Haberci Medya

YORUM YAP