ÖZEL HABER – Türkiye Emekliler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kenan Siyer, gıda, doğalgaz, kömür, elektrik ve kira gibi zorunlu harcamaları karşılamayan emekli aylıklarına ara zam yapılmasını ve 3 bin 500 lira olarak emeklilere ödenen maaşlarını en az asgari ücretle eşitlenmesini istedi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Balıkesir Şube Başkanı Kenan Siyer, bütün ücret ve aylık alan kesimler içerisinde emekli aylıklarının giderek küçülmesine çözüm getirilmesini talep etti. Gıda, doğalgaz, kömür, elektrik ve kira gibi zorunlu harcamaları karşılamayan emekli aylıklarına ara zam yapılmasını ve 3 bin 500 lira olarak emeklilere ödenen en az asgari ücretle eşitlenmesini istedi.
Son bir yılda birçok ürünün fiyatlarında yüzde 200’e varan artışlar karşısında emekli aylıklarına yapılan zamların bir değerinin kalmadığını ve emeklilerin ayın sonunu zor getirdiğini ifade eden Kenan Siyer, “Emeklisi yoksullaşan bir ülke olmak istemiyoruz. Milli gelirden emeklilere pay verilmemesi haksızlık. Gerçek enflasyonu yansıtmaktan uzak kalan TÜFE oranlarına göre emekli aylıklarına yapılan artışların koruyucu hiçbir özelliği kalmadı. Emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmasını ve refahtan pay verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Sosyal güvenlik mevzuatında yapılan her bir değişikliğin emekli aylıklarını küçülttüğünü vurgulayan TÜED Balıkesir Şube Başkanı Kenan Siyer, emekli aylıklarının hesaplanmasında tek bir sistemin getirilmesini talep etti.
Karma sisteme göre emekli aylıkların hesaplanması yanlışından dönülmesini ve intibak yapılarak bütün dönemlerde oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesini isteyen Siyer, “506, 4447 ve 5510 sayılı kanunlara göre emekli olan emekliler arasında oluşan aylık farkları, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları esas alınarak intibak ile çözümlenmeli. Emeklilerin en temel harcamaları olan elektrik, doğalgaz, kömür ve su giderlerinden hiçbir ad altında vergi kesintisi olmamalı. Çalışanlara ödenen vergi muafiyeti ile emeklilere ödenen ek ödeme arasında oluşan fark büyümektedir.
Bu nedenle, vergi iadesi karşılığı olarak ödenen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme oranları yüzde 10 olarak yeniden belirlenmeli. Yaşlı ve emekli kesimlere pozitif ayrım yapılmalı ve sağlık hizmetlerinden hiçbir ad altında katkı payı alınmamalıdır. Evi olmayan emeklilere kira desteği getirilmeli. Emekli promosyon ödemeleri, kamu-özel banka ayrımı olmadan günün koşullarına göre yeniden belirlenmeli ve bir endekse bağlanmalı. Bankalar; kredi ve icra borçlarını gerekçe göstermeden promosyonları ödemeli ve emeklilerin banka değiştirmelerine izin vermeliler” dedi. Cengiz GÜNER