DOLAR27,3861% 0.25
EURO29,0664% -0.07
STERLIN33,4657% 0.04
FRANG29,9498% 0.01
ALTIN1.627,65% -0,90
BITCOIN752.6130.956

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: e-ticareti kaçırmayın!

Yayınlanma Tarihi :

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış’a hayırlı olsun ziyareti için geldiği Balıkesir’de iş dünyasının temsilcileriyle buluştu. Hisarcıklıoğlu, “Pandemi döneminde yaşanan olumsuzlukların iş dünyasına büyük etkisi oldu. Pandemi döneminde e-ticaretin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Dijitalleşmeyi kaçırmayın, ürününüzü tanıtmaya gerek yok, koyun siteye bir saniye sonra Venezüella’da” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış’a hayırlı olsun ziyareti için geldiği Balıkesir’de iş dünyasının temsilcilerine seslendi.

“TARIM VE HAYVANCILIK DÜNYADA EN ÖNEMLİ SEKTÖR”

Balıkesir’in coğrafyasının her türlü üretime uygun olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılık dünyada en önemli sektör olacak. Markalaşma çok önemli.  Balıkesir gerçekten Allah’ın büyük bir nimetidir. Balıkesir muhteşem bir coğrafya, muhteşem insanlar, idareciler var. Güzel bir söz var ya kültürümüzde birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır diye. Balıkesir’deki oda ve borsalarda da birlik ve bereket var.

Balıkesir coğrafyası müthiş bir coğrafya, Allah büyük bir nimet vermiş size, yatıp kalkıp şükretmek lazım. Balıkesir’de hem deniz var, hem tarım var, hem hayvancılık var ve bunlarda da hepsinde markasınız, sanayide de öylesiniz. Şimdi yetmiyor diye OSB’yi genişletmenin lobisindeler. Turizm var. Sizde her şey var; yok yok. Onun için hem etkilerinden, hem faydalarından da faydalanabiliyorsunuz. Tüm bunlar Türkiye’de çok az şehirde var. Oda ve borsalar da ben şahidim şehirlerini geliştirmek için, Balıkesir’in sıkıntılarının aktarılması konusunda müthiş çalışıyorlar. Bana aktardıkları sorunlardan anlıyorum ki gelecek noktasında. Bundan dolayı da ben TOBB olarak Balıkesir’deki Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’ndan çok memnunum. Çünkü bilfiil çalışıyorlar” diye konuştu.

“MARKA ŞEHİR BALIKESİR ÇALIŞMALARI OLUMLU”

Marka şehir Balıkesir konusunda yapılan çalışmaları olumlu bulduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, coğrafi tescilli ürünlerin AB’ye tescil edilmesinin önemine dikkat çekti.

Hisarcıklıoğlu, “Siz aslında tarım açısından baktığınız zaman Türkiye’yi doyuran bir şehirsiniz. Bugün Türkiye genelinde 13 coğrafi tescilli ürününüz var, yani bu bizim diyorsunuz. Şimdi bununla ilgili 5 tane daha müracaatınız var. Bu başka illere nasip olmaz. Bir kere önce halinize hamd edip, bir de potansiyelinizi bilmeniz lazım. Siz içinde yaşadığınız için şehrin çok özelliklerini artık kanıksadınız. Ama bizim gibi dışarıdan gelenler bunları rahatlıkla görebiliyorlar. Artık güzel bir çalışma da yapıyorsunuz Marka Şehir Balıkesir. Valimiz, belediye başkanımız, oda ve borsalarımızla beraber güzel bir çalışmaya imza atıyorsunuz. İşte markalaşma, Balıkesir’i markalaştırma, Balıkesir’e daha fazla kaynak girebilmesi ancak markalarınızla mümkün olur. Yaptığınızı zenginlikleri markalaştırarak kazanabilirsiniz. Artık hepinizin marka olduğunu da çok iyi biliyoruz. Bu kapsamda da Balıkesir’imiz çok çalışıyor. Bu coğrafi işaretli ürünlerinizi AB tescilli hale getirmek lazımdır. Bakınız AB’de tescilli ürünümüz sadece zeytin. Bugün Türkiye’deki ürün tescillerinin yaklaşık yüzde 60’ı benim oda ve borsalarıma ait. Türkiye’nin zenginliğine oda ve borsalar sahip çıkıyorlar. Siz de sahip çıkıyorsunuz ama bunu Avrupa’ya teşhir etmemiz lazım. İşte yedi tane bizim yöresel ürünümüz şu anda tescilli vaziyette. İnşallah bu kapsamda da ben söz veriyorum; eğer Avrupa Birliği’ne müracaat ederseniz bizim Brüksel’deki ofisimizde destek olmaya hazırız” dedi.

“PANDEMİDE E-TİCARETİN ÖNEMİ ANLAŞILDI”

Pandemi döneminde e-ticaretin öne çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Balıkesirli iş insanları dijitalleşmeden korkmamalı. Pandemi bize bir şey öğretti e-ticaret. Bu coğrafi işaretli ürünlerin ve diğer ticaretimizin yavaş yavaş e-ticarete kaydığını atlamamamız lazım. Gelecek e-ticarette. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Geçmişte şehirleri ziyaret ettiğim zaman ulusal marketlerden şikayet gelirdi. Şimdi ulusal marketler e-ticaret sitelerinden şikayet ediyorlar. Onun için sizden ricam; e-ticareti özellikle bizim ıskalamamamız lazım. Çok açık söyleyeyim e-ticaret müthiş bir kolaylık. Benim Balıkesir’den ürününü alıp Venezüella’ya veya Brezilya’nın bilmem ne köyüne tanıtmamın artık gereği yok. O ürünü sayfana koy bir saniye sonra Brezilya’nın bilmem ne köyüne satabilme potansiyeline ulaştırabilme şansı var. Onun için her türlü işimizi artık bu yönde yapmalıyız. Diyorlar ya artık dijitalleşme diye. Dijitalleşmeden kesinlikle korkmayın. Herkes işini dijitalleştirerek yapamazsa bisikletin pedalına basamama gibi olur ve düşeriz. Onun için kim ne iş yapıyorsa muhakkak dijitalleşmelidir. Bu kapsamda da e-ticaret çok önemelidir.

“TARIM VE HAYVANCILIK GELECEĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Tarım ve hayvancılığın dünyanın geleceği. Balıkesir’in coğrafyasının tarım ve hayvancılığa elverişli olması iyi değerlendirilmeli. Ben yıllardır söylüyorum tarım ve hayvancılık dünyanın geleceği diyoruz. Tarım ve hayvancılık dünyanın en büyük sektörü olacak. Bunu da pandemide gördük. Herkes içine kapandı. İhracatçı olan ülkeler ihracata kısıtlama getirdiler. Allah da bize müthiş bir coğrafya vermiş, ekilebilir arazi büyüklüğü açısından dünya yedincisiyiz. Sadece 84 milyon insanı beslemek değil, dünyayı besleme potansiyelimiz var. Ama bunun da çok kıymetini bilemedik. Bunun haricinde bu fırsatı da herkesin yakalaması lazım. Özel sektör için de söylüyorum tarım ve hayvancılık geleceğin en önemli sektörlerinden olacak.

Balıkesir özelinde sizin elinizde müthiş bir coğrafya var, bundan faydalanmanız lazım. Bütün dünyada bütün tedarik zincirlerinin kopmasından dolayı hammadde fiyatları arttı. Bu sanayi de de arttı, tarımda da arttı. Aynı zamanda kısıtlamalardan dolayı ülkeler hammaddeyi vermiyorum dedi. Vermeyince dünyayı besleyen ülkeler satmıyorum deyince ne olur? Fiyatlar da otomatikman yukarı çıkar. Bunu da biz kendi içimizde enflasyon baskısını üzerimizde hissediyoruz ve üretimde, sanayide birçok hammaddeyi bulamıyoruz. Sanayicilerimizi odalar birliği nezdinde bir araya getiriyoruz ama saç, demir, MDF, plastik gibi bir sürü sıkıntımız var. Hammadde bulamıyoruz. Talep var ama hammadde bulamadık veya hammadde fiyatları yükseliyor.

“SIKINTIMIZ DÖVİZ KURLARINDAKİ DALGALANMA”

İş dünyasının en büyük sıkıntılarından birisi döviz kurlarındaki dalgalanma. Sıkıntılarımız var mı var. Bu sıkıntılar nedir? İşte döviz kurlarındaki dalgalanma. İşte sanayicimizin en büyük  beklentisi istikrardır. Fiyat istikrarı dediğimiz de bunlardan bir tanesidir. Dövizin şu andaki belki ihracatımıza etkisi oldu mu? Pozitif etkisi oldu. Ama artık istikrarın olması lazım ki önümüzü görebilmemiz lazım. Yatırım için, hammadde için fiyat ayarlamalarını yapabilmemiz için üç ay sonra dolar ve avro kurunun ne olacağını iş adamı olarak bilmek isteriz, önümüzü görmek isteriz. bizi en çok etkileyen enflasyondaki artış. Bu tabi doların bu kadar fiyatının artması, TL’nin değer kaybı enflasyona da etki yaratıyor. Enflasyona etki yaratınca faize de etki yaratıyor. Bugün hepimiz yüksek faizden şikayetçiyiz. Onun için istikrar, enflasyon çok önemli. Döviz kurlarındaki standart artış çok önemlidir.”

BAŞKANLAR SIKINTILARI ANLATTI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Sanayi Odası’nda iş dünyasını temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Organize Sanayi Bölgesinin genişleme çalışmalarını anlattı. Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş da pandemi ile gıda hammadde fiyatlarındaki artışa dikkat çekti, süt fiyatlarının düşük olduğunu, yem fiyatlarının ise sürekli artmasının üreticiyi zarar ettirip hayvanlarını kesmek zorunda bıraktığını söyledi.

Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ise; “Geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana devam eden korona virüs salgınının ekonomimize etkisi dolayısıyla sürecin baş rolünde ilk günden itibaren üyelerimizden, iş dünyamızdan bizlere gelen sıkıntıları ve çözüm yollarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iletiyoruz. Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ilgili bakanlıklar ve kurumlar nezdinde sürekli olarak takip ettiği talepler her geçen gün sonuçlanmaktadır.

Bu kapsamda 1 Haziran 2021 itibariyle uygulamaya alınan Nefes Kredisi desteği ile maliyetlerin yükseldiği bu süreçte esnafımız nefes almış oldu. Şu an Nefes Kredisi desteğinden 2020 yılı cirosu 2019 yılı cirosuna göre yüzde 25 düşük olan üyelerimiz faydalanıyor. KGF destekli kredilerin orta ve büyük  ölçekli üyelerimizi kapsayacak şekilde kullandırılması, açılımın sağladığı olumlu gidişat ile birlikte ekonomimizde geçirdiğimiz toparlanma dönemini tüm sektörlerde daha az hasarla atlatılacağına inanıyorum. Bir yılı aşan süreden  bu yana kapalı kalan, kademeli olarak açılan ya da paket servisi şeklinde hizmet veren işletmelerimiz 1 Haziran ile başlayan normalleşme sürecinde yavaş yavaş rahatlamaya başladı. Kafe ve restorantlarımızda bugün itibariyle 21.00’e dek olan masaya servis uygulamasının 24.00’e dek uzatılması hizmet sektörünün yüzünü güldürecektir.

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi1. Etap Genişleme Alanı temel atma törenine katıldık. Sanayi Bakanlığımızın OSB’de gerçekleştirdiğimiz alt yapı çalışmalarına destek vermesi şu an 12 bin kişi olan istihdamımızı önümüzdeki 2 yıl içerisinde 20 bine çıkartma hedefimizde büyük katkı sağlayacak. Bu konuda Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Valiliğimiz himayesinde Büyükşehir Belediyemiz, Odamız, Sanayi Odamız ve Ticaret Borsamız ile birlikte OSB’de yapılacak yeni yatırımların Balıkesir’e katma değeri daha yüksek üretim ve istihdam sağlamasını hedefliyor bu doğrultuda durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Yine Balıkesir Valiliği himayesinde Büyükşehir Belediyemiz, oda ve borsalarımız, kalkınma ajansımız ile kentin yatırım ortamı hakkında farkındalık yaratarak nitelikli yatırımcıları Balıkesir’e çekmeyi, ürünlerimizin katma değerini yükseltmeyi hedeflediğimiz ‘Marka Şehir Projesi’ni de yürütmeye devam ediyoruz. Aşılama uygulamasının ivme kazanmasıyla normalleşme süresinin de hızlanacağına ve özlediğimiz günlere bir an önce kavuşacağımıza inanıyoruz. Pandeminin ilk gününden itibaren tüm sektörün sorunlarının yetkili makamlara iletilmesi ve çözüm noktasında gece gündüz çaba sarf eden, kısa çalışma ödeneği gibi bir çok finansal desteğin yürürlüğe konmasına öncülük eden ve iş dünyasının sesine kulak veren başta  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kuruluna üyelerimiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum” dedi. Mahmut ACARÖZ

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    27,378827,3861% 0.25
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    28,950629,0664% -0.07
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    33,395933,4657% 0.04
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    29,879729,9498% 0.01
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    20,165620,1799% -0.59
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    2.603,662.661,20% -0,90
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    1.627,291.627,65% -0,90
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    752.6130.956

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış