ÂLİM KİBRİ KİMDE VAR?
Bu da nereden çıktı demeyin; bu konuda çok gözlemim oldu ve sonunda böyle bir kanaate vardım. Kibri biliyoruz da bu “Âlim Kibri” ne ola ki dediğinizi duyar gibi oluyorum. Onun için bunun üzerinde biraz durmak istiyorum. Buradaki kibir mecazi bir anlam taşıyor. Âlim’den kastım da, gerçek anlamda çokbilmişlik. Peki bu da gerçek manadaki kibir gibi çok mu tehlikeli?..
Hemen düşüncemi yazayım ondan sonra açıklamasını yapayım. Hayır, gerçek kibir yani yaratılan olarak kibir yapmak, haşa insanı dinden bile çıkarabilir. Yani sosyolojik olarak hiç iyi bir haslet olmamasının dışında dinimizce de çok tehlikeli bir durumdur ki, Allah hepimizi bu durumdan bizi uzak tutsun inşallah.
Düşüncemi anlatmaya geçmeden önce şunu da eklemek istiyorum; burada kendini herkesten üstün gören kibir ile ‘benlik’, ‘bencillik’ ve ‘ben’ gibi kavramları kapsayan “ego”nun karıştırılmaması gerekir. Çünkü hep ben olayım, hep benim olsun demek başkadır.
Şimdi sizi şöyle bir düşünce silsilesine götürmek istiyor ve ünlü tarihçi İlber Ortaylı’yı örnek vererek meramımı anlatmak istiyorum. İlber Hocamız dünyada örneği olmayan bir değer. 7-8 dil bilen, dünyada gezmediği ülke kalmayan, bütün rejimleri ve ekonomik sistemleri en derinden bilen, dünyadaki bütün siyasi hareketlere en ince ayrıntısına kadar vakıf ve daha burada sayamayacağım birçok vasıfları nedeniyle, bir âlim kısacası…
Şimdi Hocamızın kendisini karşısında bulunan insanlardan üstün görmesi; muhatapları ne anlatırsa anlatsın, ne sorarsa sorsun onlardan çok çok daha iyi bilen birisi olması, gerçek anlamındaki kibir olarak değerlendirile bilinir mi? Elbette ki hayır?
İşte benim düşüncem budur; gerçek anlamındaki dinimizce de tehlikeli ve hiç kimsenin tasvip etmediği “kibir” olarak değil de hak edilmiş ve mazur görülmesi gereken bir “Âlim kibridir”.
Peki, güzel de bunun hiç mi olumsuz tarafı yok derseniz, işte bütün mesele de burada zaten…
Yukarıda anlattığım ve mazur görülmesi gereken durumu, sen insanlara lakayt kalarak, onları umursamayarak, hatta küçümseyerek yaşamaya kalkarsan o zaman bu vasıfların, sende itici bir davranış olarak algı oluşturur.
Yine örneğe dönersek, İlber Hoca işte bu durumu pozitif olarak kullanan bir değer ve elinden geldiği kadar tecrübelerini insanlara katkı olarak sunmaya çalışıyor.
Gelelim yazının sonuna, ben herkesin bildiği bir örnekle meramımı dile getirmeye çalıştım. Şimdi bir an düşünün, etrafınızdan ya da yerel ve ulusal anlamda tanıdığınız bir kişilikle ilgili olarak kimleri bu kategoriye alabilirsiniz.
Çünkü öyle birileri var ki; bu tutum ve davranışları yüzünden sürekli eleştirilebiliyor, haksız olarak…
Unutmayın bir gerçek vardır; Hiçbir zaman sizden daha iyisini yapan birisi tarafından eleştirilmeyeceksiniz. Hep sizden daha azını yapanlar tarafından eleştirileceksiniz. Sakın kulak asmayın. Boş tenekeden çok ses çıkar.
Son cümlem şu ki; bu durumu tamamen pozitif bir sav ile kaleme aldım. Yoksa öbürü, yani gerçek manada kibri Allah kimseye yaşatmasın…