
Son dönemde ülke genelinde silahlı saldırılarda büyük artış yaşanıyor. Umut Vakfı’nın verilerine göre sadece bu yıl içinde bin 860 silahlı saldırı oldu. Uzmanlar saldırıların artmasına ekonomik kriz, mafyalaşma ve cezasızlığın neden olduğunu öne sürüyor.
Ülke gündeminde bir başka sorun olarak da uyuşturucu belası. Televizyonlarda, Gazetelerde her gün silahlı saldırı, aile içi şiddet, kadın cinayetleri, uyuşturucu kaçakçılığı haberleri peş peşe yayımlanıyor. Birde bunlara ilaveten ne demekse yorgun mermi vakaları gündeme geliyor. Gazetelerin 3. sayfaları, öldürme, yaralama, saldırma haberlerinden geçilmiyor. Yaşanan bunca vahşete karşı ne kadar önlem alınıyor bu da bir başka tartışma konusu.
Silaha ulaşımın bu kadar kolay olduğu bu ortamda alınan önlemler yetersiz kalıyor. İnsanlar huzursuzluk içinde korku dolu bir yaşam yaşıyor. Bu arada saldırıların artmasında cezasızlığın etkisine de dikkat çekilerek, yaptırımların yetersiz kaldığı vurgulanıyor. Ruhsatsız silah bulundurmanın cezasının oldukça düşük olduğunu ifade ediliyor. Uzmanlar, ülke genelinde bireysel silahlanmanın 10 katı kadar ruhsatsız silahın olduğunu ifade ediyorlar.
Uzmanlar, ruhsatsız silah bulundurana ortalama 1-1,5 yıl hapis cezası verildiğini ve hükmün açıklanmasının geriye bırakıldığını ifade ediyorlar. İşin bir başka boyutu da internet ortamında yapılan silah satışları. Bunların başında da av tüfeği ya da pompalı tüfekler geliyor. Silaha kolay ulaşımda mafyalaşma ve çeteleşmenin de büyük payı olduğu öne sürülüyor.
Yaşanan bu olumsuz gelişmeler karşısında adalete güven azalıyor. İşin aslında mahkemelerin, hakimlerin hiçbir kusuru yok, onlar sadece yasaları uyguluyorlar. İşin bir başka boyutu da silaha ulaşım oranı her geçen gün artıyor.
Araştırmalar, yaşanan cinayetlerin yüzde 85’inde ateşli silahların kullanıldığını ortaya koyuyor. Sadece bu yılda bin 860 silahlı saldırı, bin 200 ölüm vakası ve 2 bin 500’e yakın yaralanma vakası yaşanmış. Önlemler arttırılmaz ise bu rakamların daha da artacağı ifade ediliyor.
Çözüm: Hafif cezalar yerine ağır hapis cezalarının verilmesi, yaptırımların ağırlaştırılmasında yatıyor. Ayrıca silah ruhsatı verilirken, çok daha dikkatli olunmalı. Kişilerin psikolojik durumları, yaşadığı ortam dikkate alınmalı.
Son söz: Bireysel silahlanmaya hayır.