Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

Kaslarımız neden gerilir?

Kaslarımız neden gerilir?

Bir antrenmandan sonra kas gerginliği mi yaşıyorsunuz? 

Gergin kaslar sadece sinir bozucu ve ağrılı olmakla kalmaz, aynı zamanda hareketi de sınırlayabilir… 

Hepsinden kötüsü, egzersiz programınıza bağlı kalmayı zorlaştırabilirler… 

Sıkı kasları nasıl yöneteceğinizi ve önleyeceğinizi bilmek, egzersiz yapmanıza yardımcı olacaktır. 

Kaslar çeşitli nedenlerle kasılabilir. Kas gerginliğinin oluşabileceği üç zaman, uzun süreli hareketsizlik dönemleri, egzersiz sırasında ve egzersiz sonrasıdır. 

Uzun süreli hareketsizlik dönemlerinde, örneğin masa başında çalışma gibi uzun günler ve haftalarda bazı kaslar, kısıtlı hareketlerinden dolayı gerginleşebilir.

Kasların gerildiği başka bir zaman egzersiz sırasında, örneğin bir kas krampıdır. 

Kramplar, kas yorgunluğu, düşük sodyum veya düşük potasyum gibi çeşitli faktörlerin neden olduğu hoş olmayan, genellikle ağrılı hislerdir. 

Egzersiz yapmadığınız zamanlarda bile kas krampları olabilir… 

Kaslar kasıldığında, kas lifleri kısalır ve kastaki gerilimi arttırır. Kasılma tamamlandığında kas lifleri uzar ve gerginliği azaltır. Bununla birlikte, bir kas krampı sırasında, kas lifleri kısalır ve yorgunluk veya yanlış hidrasyon ve beslenme nedeniyle uzamaz. 

Kas bu kadar sıkı, kasılmış haldeyken zorla germek kas liflerini yırtabilir ve yaralanmaya yol açabilir. 

Egzersiz sonrasında kaslar da kasılabilir. Bu kas ağrısı olarak hissedilir. Bu sorun, egzersizden 24 ila 72 saat sonra kaslarda ağrı ve sertlik olarak hissedilebilir. 

Uygun egzersiz, germe ve beslenme stratejileri, kas gerginliği olarak adlandırılabilecek şeyi önlemeye ve düzeltmeye yardımcı olabilir. 

Doğru duruş, egzersiz seçimi ve esneme hareketleri, hareket açıklığının azalmasından kaynaklanan gerginliği önleyecektir. 

Uygun egzersiz yoğunluğunun yanı sıra egzersiz öncesi, sırası ve sonrası hidrasyon ve beslenme, kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir.

Kaynak : İrfan Duroğlu

YORUM YAP