Astımdan Meditasyona Akgünlük Yağı
Akgünlük yağı, sağlık açısında oldukça faydalı.
Türkiye’de yaygın olarak “Akgünlük” veya bilimsel adıyla Boswellia Serrata bitkisinin reçinesinden elde edilen ve doğal bir destekleyici olan Akgünlük yağı, sağlık açısında oldukça faydalı. Reçinenin toplanması ve çeşitli damıtma işlemleri sonucu üretilen bu yağ, hem kozmetik hem de tıbbi alanda kullanımıyla dikkat çekiyor.
Akgünlük yağı, Boswellia ağaçlarının gövdesinden toplanan reçinenin işlenmesiyle elde ediliyor. Üretim süreci, ağaçların gövdesine küçük kesikler açılarak çıkan reçinenin dikkatlice toplanmasıyla başlıyor. Toplanan reçine, birkaç hafta kurutularak katılaşıyor. Ardından, yabancı maddelerden arındırılıyor. Reçinenin yağa dönüşümü için buhar distilasyonu yöntemi kullanılıyor. Bu işlem, reçinenin özündeki yağın saf ve yoğun bir şekilde ayrışmasını sağlıyor.
SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI
Akgünlük yağının, doğal bir anti-inflamatuar ve antiseptik özellikleriyle tıbbi açıdan oldukça faydalı olduğunu dile getiren Güney Baharat’ın sahibi İbrahim Güney, “Akgünlük yağının içeriğinde bulunan boswellik asit, eklem iltihaplarını ve romatizmal ağrıları azaltmada etkili olabilir. Bu nedenle artrit ve osteoartrit tedavisinde yaygın olarak kullanılır” dedi.
Akgünlük yağının, solunum yollarını rahatlatıcı etkisiyle bilindiğini hatırlatan Güney, “Özellikle astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı bir ürün olarak kullanılabilir. Akgünlük Yağı, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Vücudu zararlı serbest radikallerden koruyarak genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlar. Cilt üzerinde yatıştırıcı ve yenileyici etkisi vardır. Akgünlük yağı, sivilce, egzama ve yara izlerinin iyileştirilmesinde kullanılabilir. Aromaterapide de kullanılan akgünlük yağı, stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Rahatlatıcı kokusu, meditasyon ve yoga gibi zihinsel aktiviteler sırasında tercih ediliyor” dedi.
FAZLASI ZARAR
Akgünlük yağının düzenli kullanımının, genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğini belirten Güney, “Ancak, yüksek dozlarda ya da yanlış kullanıldığında cilt tahrişi gibi yan etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, özellikle tıbbi amaçlı kullanımlarda bir uzmana danışmak önemlidir” dedi.