
Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Serap Müjdeci Gökgün, Milli Eğitim Bakanlığı’na 2023 yılı için ayrılan bütçenin eğitimin güncel gereksinimlerini, öğrenci ve eğitim emekçilerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
Eğitimin acil çözüm bekleyen sorunlarının göz önüne alındığında bu trajikomik bütçenin, hükümet için eğitimin önem sırasında ne kadar arkalara itildiğinin de en güncel ispatı niteliğinde olduğunu savunan Gökgün, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin eğitim iş görenlerinin ihtiyaçlarını da karşılayamayacak düzeyde olduğunu söyledi.
Gökgün, “Milli Eğitim Bakanlığı, bir kez olsun adının hakkını vererek bu yetersiz bütçeye itiraz etmeli ve milli eğitimin acil ihtiyaçlarına çözüm olacak nitelikte bir bütçe talebinde bulunmalıdır. Bu bütçede yeni okul ve derslikler, dezavantajlı gruptaki öğrencilere verilecek destekler, taşımalı eğitim ve ikili eğitimi bitirecek hamleler ve iktidar tarafından sadece nostaljik bir vaat gibi anılan köy okullarının artık açılmasını sağlayacak adımların maliyetleri de ayrıntılı biçime yer almalıdır.
Bütçe geçim sıkıntısıyla boğuşan eğitim emekçilerini de hayata bağlayacak nitelikte olmalıdır. Dolayısıyla MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalıdır. Eğitim öğretime hazırlık ödeneği bir maaş tutarında tüm eğitim iş görenlerine ödenmelidir. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde tüm öğretmenlere bir maaş tutarında ikramiye ödenmelidir. Öğretmenlik mesleğini basamaklandırarak kısmi maaş artışı öngören sözde meslek kanunu yeniden düzenlenmeli, basamaklandırma yapılmadan tüm öğretmenlerin maaşlarında iyileştirme yapılmalıdır. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasına derhal son verilmeli, Anayasal bir hak olan güvenceli istihdam, eğitimde tek metot haline gelmelidir” dedi. Cengiz GÜNER

