
ÇYDD Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve on ilde hissedilen deprem felaketinden sonra depremzede yurttaşların KYK yurtlarına yerleştirilmelerinin ve yükseköğretim kurumlarının kapatılmasının yanlış olduğunu söyledi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten, öğrencileri kovarcasına yurtları boşaltmanın, çok büyük başka mağduriyetler yaratacağını söyledi. Erten, “Öğrencilere hiçbir şekilde eşyalarını almaları ve toplamaları için süre verilmeden yaşanılan bu süreç, zaten büyük acılar yaşayan halkımızda yeni yaralar açılmasına neden olacaktır” dedi.
“YURTLARI BOŞALTMAK İLK SEÇENEK OLAMAZ”
Yurtların, öğrencilerin evi olduğunu, halen deprem felaketinin ardından bölgeden gelecek iyi haberler beklenirken, depremzede yurttaşlar ve öğrenciler için yürekler yanarken ülkedeki tüm öğrencilerin mağdur edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Erten, “Türkiye tek yürek olmuşken, ülkemizin depremden etkilenmeyen bölgelerindeki daha yüksek kapasiteli ve kullanışlı oteller, misafirhaneler, öğretmenevleri ya da kurum evleri dururken, birçok yurttaşımız sahip oldukları ya da oturdukları evlerin kapılarını depremzedelerimize açmışken öğrencilerin kaldığı yurtları boşaltmak ilk seçenek olamaz” diye konuştu.
Erten, “KYK yurtlarında kalan öğrencilerin içinde bulunduğu koşullar da göz ardı edilmektedir. Ailesinin yanına gidemeyen, ailesi ya da gidecek bir evi olmayan vb. bir sürü olumsuzlukla mücadele eden öğrenciler yok sayılmaktadır. Şuna yürekten inanıyoruz ki, bu ülkedeki her bir gencimiz her türlü zorlu koşula ve imkânsızlıklara rağmen bugün depremzede yurttaşlarımıza yardım etmek ve onlara destek olmak için çalışmakta, var yok demeden onların yanlarında olmaktadır. Eğitim hepimizi yine bir araya getirecek, birlikte olmamızı ve umudun yeşermesini sağlayacaktır. Laik ve bilimsel eğitimin sağlayacağı toplumsal gelişme ile afetlerin yıkıcı etkileri azaltılabilecektir. Eğitimin sürdürülmesi, olağanüstü durumlarda yardıma ihtiyaç duyan bölgelerin rehabilitasyon sürecinde de büyük önem taşımaktadır. KYK yurtları, hem şu anda yurtlarda kalan öğrenciler hem de depremzede öğrenciler için açılmalı ve çok büyük travmalar yaşayan bu öğrenciler için yurt şartları iyileştirilmelidir. Aynı zamanda depremzede öğrencilerimizin eğitimden kopmaması ve yüz yüze eğitimin sürdürülmesi adına başta barınma olmak üzere tüm sağlık, beslenme, ulaşım vb. ihtiyaçları karşılanmalıdır. ÇYDD olarak öğrencilerimize yaratılan mağduriyeti asla kabul etmiyoruz, eğitimin ilk kısıtlama alanı olarak görülmesini toplumsal geleceğimiz için çok tehlikeli görüyoruz” dedi. Cengiz GÜNER

