
Balıkesir’de son dönemde dikkat çeken bir çelişki gündemde: Kent genelinde boş konut sayısı artarken, kira fiyatları düşmek yerine yükselmeye devam ediyor. Vatandaşlar “Bu kadar boş ev varken kiralar neden düşmüyor?” sorusuna yanıt ararken, uzmanlar ve sektör temsilcileri konunun arka planına ışık tutuyor.
BOŞ KONUT SAYISI ARTIYOR
Balıkesir’in özellikle merkez ilçelerinde ve gelişmekte olan mahallelerinde çok sayıda konutun boş kaldığı gözlemleniyor. Yeni yapılan sitelerde kiracı bulunamayan dairelerin sayısındaki artış dikkat çekerken, bazı ev sahiplerinin aylarca kiracı beklediği ifade ediliyor.
Emlak sektöründe faaliyet gösteren kişiler, özellikle yüksek fiyatlı yeni konutlarda doluluk oranının düştüğünü belirtiyor. Buna rağmen kira fiyatlarının gerilememesi ise vatandaşın kafasını karıştırıyor.
KİRALAR NEDEN DÜŞMÜYOR?
Uzmanlara göre kira fiyatlarının düşmemesinin arkasında birden fazla neden bulunuyor:
1. YÜKSEK MALİYETLER
Ev sahipleri, artan bakım, aidat, vergi ve enflasyon maliyetlerini gerekçe göstererek kiraları aşağı çekmek istemiyor. Özellikle yeni yapılan binalarda maliyetlerin yüksek olması fiyatlara doğrudan yansıyor.
2. YATIRIM ARACI OLARAK KONUT
Konut, Balıkesir’de de önemli bir yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor. Ev sahipleri, kiraya vermese bile mülkünün değer kazanacağını düşündüğü için fiyat indirimi yapmıyor.
3. KISA SÜRELİ KİRALAMA ETKİSİ
Yazlık bölgelerde ve turistik noktalara yakın yerlerde, bazı evlerin günlük ya da haftalık kiraya verilmesi, uzun dönem kiralık konut arzını azaltıyor. Bu durum da genel kira seviyesini yukarıda tutuyor.
4. PİYASA BEKLENTİSİ
Ev sahipleri, fiyatların gelecekte daha da artacağı beklentisiyle mevcut kirayı düşürmek yerine beklemeyi tercih ediyor. Bu da piyasada “yüksek fiyatın korunmasına” neden oluyor.
VATANDAŞ NE DİYOR?
Balıkesir’de kiracı olarak yaşayan vatandaşlar ise durumdan oldukça şikâyetçi. Özellikle dar ve orta gelirli aileler, kira fiyatlarının gelirlerine oranla çok yüksek olduğunu ifade ediyor.
Bazı vatandaşlar, “Boş ev çok ama fiyatlar hâlâ yüksek. Ev sahipleri indirime yanaşmıyor” diyerek yaşanan duruma tepki gösteriyor. Özellikle gençler ve yeni evlenen çiftler için uygun fiyatlı kiralık konut bulmanın giderek zorlaştığı belirtiliyor.
EMLAK SEKTÖRÜNDEN DEĞERLENDİRME
Emlak danışmanları, piyasada bir “denge arayışı” olduğunu vurguluyor. Talebin belirli bölgelerde yoğunlaştığını, ancak bazı bölgelerde arz fazlası oluştuğunu ifade eden sektör temsilcileri, kira fiyatlarının her bölgede aynı şekilde hareket etmediğine dikkat çekiyor.
Özellikle merkezi lokasyonlar ve ulaşım avantajı olan bölgelerde kiraların yüksek seyrettiği, şehir merkezine uzak veya yeni gelişen bölgelerde ise boşluk oranının arttığı belirtiliyor.
UZMANLARDAN UYARI
Ekonomi ve gayrimenkul uzmanları, piyasanın zamanla dengelenebileceğini ancak bunun kısa vadede gerçekleşmeyebileceğini ifade ediyor. Fiyatların düşmesi için hem arzın artması hem de talebin dengelenmesi gerektiği belirtiliyor.
Ayrıca uzmanlar, kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıkların artabileceğine dikkat çekerek, sözleşmelerin dikkatli yapılması gerektiğini vurguluyor.
DENGESİZ PİYASA VATANDAŞI ZORLUYOR
Balıkesir’de boş konut sayısının artmasına rağmen kira fiyatlarının düşmemesi, piyasadaki dengesizliği gözler önüne seriyor. Yüksek maliyetler, yatırım beklentisi ve piyasa dinamikleri kiraların yüksek kalmasına neden olurken, en büyük yükü ise kiracılar taşıyor.
Önümüzdeki süreçte konut piyasasında yaşanacak gelişmeler merakla takip edilirken, vatandaşlar ise daha ulaşılabilir kira fiyatları için çözüm bekliyor.

