
Balıkesir’de artan araç fiyatları, yüksek kredi faizleri ve geçim sıkıntısı nedeniyle vatandaşların otomobil hayali her geçen gün daha da uzaklaşıyor. İkinci el araçlar bile birçok kişi için ulaşılamaz hale geldi.
Türkiye genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar otomobil piyasasını doğrudan etkilerken, Balıkesir’de de benzer bir tablo dikkat çekiyor. Kentte yaşayan birçok vatandaş, geçmiş yıllarda birkaç yıllık birikimle alınabilen araçların bugün neredeyse ev fiyatlarına yaklaştığını ifade ediyor. Vatandaş artık araba alamıyor çünkü maaşlar araç fiyatlarının gerisinde kaldı. Yüksek kredi faizleri, sürekli zamlanan ikinci el piyasası, akaryakıt giderleri ve sigorta masrafları otomobil sahibi olmayı her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Birkaç yıl önce ulaşılabilir görülen araçlar bugün birçok aile için yalnızca uzaktan bakılan bir ihtiyaç haline geldi. Özellikle gençler ve dar gelirli vatandaşlar, bırakın sıfır araç almayı, eski model ikinci el otomobillere bile ulaşmakta güçlük çekiyor.
İkinci El Araçlar Bile Ulaşılamaz Hale Geldi
Balıkesir’de özellikle ikinci el araç piyasasında yaşanan fiyat artışları vatandaşın bütçesini zorluyor. Daha önce “uygun fiyatlı” olarak değerlendirilen eski model araçlar bile artık birçok kişinin yıllık gelirine yaklaşmış durumda. Bu nedenle vatandaşlar otomobil ilanlarına baksa da çoğu zaman satın alma aşamasına geçemiyor.
Kentte yaşayan bazı vatandaşlar, birkaç yıl önce 200-300 bin lira bandında bulunan araçların bugün katlanarak arttığını söylerken, fiyatların sürekli değişmesi nedeniyle insanların araba alma planlarını ertelediğini ifade ediyor.
Galericiler ve otomobil piyasasını takip eden vatandaşlar da özellikle son dönemde araç fiyatlarının maaş artışlarından çok daha hızlı yükseldiğini dile getiriyor.
Taşıt Kredileri Vatandaşı Zorluyor
Araba almak isteyen vatandaşların karşısındaki en büyük sorunlardan biri de taşıt kredileri oluyor. Balıkesir’de birçok kişi kredi çekmeden araç alma ihtimalinin kalmadığını düşünürken, bankaların sunduğu faiz oranları vatandaşın geri adım atmasına neden oluyor.
Aylık kredi ödemelerinin kira seviyesine hatta bazı durumlarda daha üzerine çıktığını söyleyen vatandaşlar, uzun yıllar borç altında kalmak istemedikleri için araç alma planlarını askıya alıyor. Orta gelirli aileler için otomobil sahibi olmak artık yalnızca peşinat meselesi değil; aynı zamanda yıllarca sürecek ağır ödeme yükü anlamına geliyor.
Aracı Almak Yetmiyor, Kullanmak da Zorlaşıyor
Balıkesir’de vatandaşlar yalnızca araç satın alma maliyetinden değil, kullanım giderlerinden de şikâyet ediyor. Akaryakıt fiyatları, bakım ücretleri, yedek parça maliyetleri, sigorta ve kasko giderleri nedeniyle birçok kişi aracını eskisi kadar kullanamadığını belirtiyor.
Şehir merkezine uzak ilçelerde yaşayan vatandaşlar için otomobil bir lüks değil ihtiyaç olarak görülüyor. Ancak ekonomik şartlar nedeniyle birçok aile araç kullanırken bile sürekli hesap yapmak zorunda kalıyor. Bazı vatandaşlar hafta sonu gezilerini azaltırken, bazıları ise yakıt maliyeti nedeniyle özel araç yerine toplu taşımayı tercih etmeye başladığını ifade ediyor.
Gençlerin Otomobil Hayali Giderek Uzaklaşıyor
Balıkesir’de gençler arasında da otomobil sahibi olmanın artık çok zor olduğu görüşü yaygınlaşıyor. Üniversiteden mezun olan ya da çalışma hayatına yeni başlayan gençler, ikinci el araç fiyatlarının bile bütçelerini aştığını söylüyor.
Eskiden işe giren birçok kişinin ilk hedeflerinden biri otomobil almak olurken, bugün gençlerin büyük bölümü önceliği geçim masraflarına veriyor. Sosyal medyada da sık sık “Araba artık ihtiyaç değil, lüks oldu” yorumları dikkat çekiyor. Bazı gençler daha düşük maliyetli olduğu için motosiklete yönelirken, bazıları ise tamamen araç alma hayalinden vazgeçtiklerini dile getiriyor.
Otomobil Artık Bir Hayale mi Dönüştü?
Balıkesir’de vatandaşların en çok konuştuğu konuların başında artık otomobil fiyatları geliyor. Özellikle çocuklu aileler ve işe ulaşım için araca ihtiyaç duyan vatandaşlar, mevcut ekonomik şartların otomobil sahibi olmayı zorlaştırdığını düşünüyor.
Kentte yaşayan birçok kişi artık araç modeli konuşmaktan çok, “Acaba alabilir miyiz?” sorusunu tartışıyor. Otomobil piyasasında yaşanan yükseliş yalnızca ekonomik değil, sosyal anlamda da vatandaşın yaşam planlarını etkiliyor. Bir zamanlar ulaşım aracı olarak görülen otomobiller, bugün Balıkesir’de birçok vatandaş için giderek uzaklaşan bir hayale dönüşüyor.

