
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Balıkesir Şube Başkanı Eşref Koçak, koronavirüs salgınının ekonomiyi de etkilediğini belirtti. Firmaların finansal darboğaza düşmesini engellemek amacıyla hükümet tarafından hazırlanacak destek ve önlem paketinin kritik önem taşıyacağını dile getiren Koçak, “Hükümetle birlikte hareket etmeliyiz” dedi.
“TEDBİRLER ÖNEMLİ”
Koronavirüsle ilgili iş dünyasına da sağduyu çağrısı yapan Koçak, “Kısa vade tedbirler ile orta ve uzun vade planlarımızı birbirine karıştırmadan, ancak ilişkilendirerek geleceği tasarlamamız gerekiyor” diye konuştu. Koçak, “İşletmelerimizde kısa vadeli planlarımızda revizeler zorunlu olsa da faizlerin özellikle devlet bankalarında düşük seviyede tutuluyor olmasının da desteğiyle uzun süredir beklemeye aldığımız yatırım kararlarımızın değiştirilmemesi gerektiğini, orta ve uzun vade planlarımızın devam etmesi için her makamda ve seviyede gayret edilmesi gerektiğini değerlendiriyorum” dedi.
“BORÇLAR İÇİN CAN SUYU KREDİSİNE İHTİYAÇ VAR”
Salgının ekonomiye zararının en aza indirilmesi için çeşitli adımlar atılması gerektiğini bildiren Koçak, bu kapsamda ihracatçı firmaların kısa vadeli borçları için can suyu kredisi verilmesini istedi.
Türkiye'nin bu süreçten en az zararla çıkabilmesi için mevcut üretim ve ticari yapıyı korumaya yönelik tedbirlerin erkenden alınması gerektiğini söyleyen Koçak, “Tedbirler sona erinceye kadar reel sektörde gecikme riski taşıyan banka kredisi borçlularına özel vade uzatım olanakları tanınmalı. Zincirleme etkileri yüksek sektörlere uzun dönemli SGK primi ile vergi tatili getirilmeli. Daha önce yapılandırılmış kredilerin faiz oranları güncel faize göre revize edilmeli. Yaptırımlardan etkilenecek işletmeler için kısa çalışma ödeneği gündeme getirilmeli” dedi. Cengiz GÜNER