
Balıkesir Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir, borçlarını yapılandırmak için tanınan sürenin 31 Ağustos'ta sona ereceğini hatırlattı.
Bilir, yapılandırılan borçların, borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde, Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi üzerinden, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yöntemiyle, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine ödenebileceğini söyledi ve borçlarını yapılandırmak isteyenlere son güne kalmayın uyarısında bulundu.
“BORÇLUNUN TERCİHİNE GÖRE PEŞİN VEYA TAKSİTLER HALİNDE ÖDENEBİLİYOR”
Söz konusu borçların, borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde ödenebileceğini anlatan Bilir, “Taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda bitecek” bilgisini verdi.
Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birinin seçileceğini anlatarak, “İlk taksitin 30 Eylül 2021'e kadar, kalan taksitlerin de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenmesi gerekiyor” dedi.
“PEŞİN ÖDEMEDE AVANTAJ VAR”
Taksitle ödeme durumunda yapılandırılmış borçlara 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelere 1,09 oranında, 9 taksitte 18 aylık ödemelerde 1,135 oranında, 12 taksitte 24 aylık ödemelerde 1,18 oranında, 18 taksitte 36 aylık ödemede de 1,27 oranında katsayılar uygulanarak tahsilatın gerçekleştirileceğini anlatan Bülent Bilir, “Başvuru sırasında seçilen taksit sayısından daha az taksitte ödeme yapılması mümkün bulunuyor. Bu durumda ödenecek tutar, ilgili katsayıya göre düzeltilecek. Kanun kapsamında yapılandırılan borçların tamamının 30 Eylül 2021'e kadar ödenmesi halinde ise yapılandırılan borca katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacak. Böylelikle peşin ödeme yapanlar, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmadığından taksitli ödemeye göre daha avantajlı olacak. Taksitle ödeme seçeneği tercih edilerek yapılandırılan borca ilişkin ilk taksitin süresinde ve tam ödenmiş olması şartıyla kalan taksitlerin tamamının ikinci taksit ödeme süresi içinde 30 Kasım 2021'e kadar ödenmesi halinde de bu tutara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 50 indirim yapılacak” diye konuştu.
SÜRE UYARISI
Başvuruların, 31 Ağustos 2021’e kadar Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr, ivd.gib.gov.tr internet adresinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şifresi ya da anında kayıt olunarak veya e-Devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine girilerek bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla yapılabilineceğini kaydeden Bilir, “Başvuruların yazılı yapılması durumunda, taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde ise tahsil dairesinin kayıtlarına intikal ettiği gün başvuru tarihi olarak dikkate alınacak. Bu sebeple posta yoluyla başvuru yapacakların söz konusu tarihleri dikkatle belirlemesi gerekiyor” diye konuştu.
“ÖDEMELERDE İLK 2 TAKSİT ÖNEMLİ”
Bilir, açıklamasında Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden 30 Eylül 2021 ve 30 Kasım 2021'e kadar ilk iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, ilk ikisinin süresinde ödenmesine rağmen bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedileceğinin altını çizdi.
Bülent Bilir, açıklamasının sonunda; “Bu durumda borçlular, Kanun kapsamında yaptıkları ödemeler oranında imkandan yararlanabilecek. Yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde, Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi www.gib.gov.tr üzerinden, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yöntemiyle, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine ödenebilecek” dedi. Cengiz GÜNER

