
Emekliler Derneği Şube Başkanı Kenan Siyer, milletvekillerine ve vicdanlara seslendi. Siyer, “Zaten çalışan ve emekli arasında ciddi bir maaş farkı varken ve bu durumun düzeltilmesi için ısrarla intibak beklentimiz masadayken, emeklilerin beklentileri de en az çalışanlar kadar zam almaktır. Aksi halde çalışan ve emekli arasında en az iki kat olan ücret adaletsizliği 3-4 kata çıkacak” dedi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Balıkesir Şube Başkanı Kenan Siyer, yıllardır gündemde tuttukları talepleri arasında yer alan, 2000 öncesi SSK emeklilerinin intibak talebine gösterilen ilgiye, bayram ikramiyesine, KEY ödemelerine, 65 yaş ve üzeri ücretsiz ve indirimli seyahate, EYT’lilerin emeklilik hakkına kavuşmasına olan katkılara, evi olmayan emeklilerin konut meselesine olan desteğe, sağlıkta yaşanan sorunların çözümün çabalarına, ek ödemelere, banka kuyruklarına ve banka promosyonlarına getirdikleri çözümler için milletvekillerinin şahsında parlamentoya şükranlarını sundu.
Bütün bu samimi gayretlere rağmen, bugün gelinen noktada emeklilerin yaklaşık 10 milyonunun 7 bin 500 lirayı bulan en düşük emekli ödemesi ile yaşam mücadelesi verdiğini belirten Siyer, “Asgari ücretlileri rahatlatacak, memurları ve kamu işçilerini rahatlatacak, tedbirlerin alınması bizleri mutlu etti. Toplu sözleşme ile kamu işçileri taban maaşı 21 bin lira olarak belirlendi. Şu an meclise sunulan tasarı ile de memur taban maaşı 22 bin lira oldu. Hali hazırda zaten çalışan ve emekli arasında ciddi bir maaş farkı varken ve bu durumun düzeltilmesi için ısrarla intibak beklentimiz masadayken, emeklilerin beklentileri de en az çalışanlar kadar zam almaktır. Aksi halde çalışan ve emekli arasında en az iki kat olan ücret adaletsizliği 3-4 kata çıkacak” dedi.
“EMEKLİLERİN YAŞAMLARINI SAĞLIKLI
BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRME İMKANI KALMADI”
Yaşanan bu gelişmelerin yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş emekli kesimi için hayal kırıklığı olacağını ve toplumsal barışın zedeleneceğini belirten Kenan Siyer, “Altı ayda bir alınacak TÜFE zammı ile de fark daha da hızlı artacak ve toplumda kapanması çok derin bir yara açacaktır. Aynı marketten aynı ekmeği aynı fiyatı ödeyerek alan ve 7 bin 500 lira ile geçinmek durumunda kalan emeklilerin ne yazık ki yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürme imkanı kalmadı” diye konuştu.
Siyer, açıklamasını şöyle tamamladı: “Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan kanun tasarısına eklenen ve emeklilere yüzde 25 zam öngören teklif, hayatlarını bu memleketin imar ve inşası için harcamış ve yıllarca prim ödeyerek, kutsal hak olarak tanımladığımız, emeklilik hakkına erişen topluluğumuzda, büyük bir hüsranla karşılandı. Vicdanları yaraladı. Sizlerden talebimiz, emeklilerin bir nebze olsun rahatlamasını sağlayacak bir iyileştirmenin yapılması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesi ve söz verildiği gibi 7 bin 500 lira üzerinde aylık alanlara en az yüzde 25+ 4 bin lira seyyanen zam yapılarak gerçek anlamda, devlet korumalı sosyal güvenliğin hayata geçirilmesi için parlamentoda emeklilerin, dul ve yetimlerin sesi olun. Böylelikle, kesimler arasında giderek açılan makas kapanacak ve adaletli bir uygulamaya erişilecektir.” Fatma Uysal

