
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Balıkesir Şube Başkanı Eşref Koçak, Türkiye’nin yüzde 5 büyümeyi teknolojik ürün ve sanayi ile yakalayabileceğini belirterek, “Sanayi ve tarım odaklı büyümeliyiz” dedi.
Türkiye ekonomisinin son durumuna değinen Koçak, “Alınan önlemler sayesinde 2019 sonunda büyüme oranı tekrar pozitife dönmeye başladı. 180 milyar dolar ihracat 80 milyonluk ülke için az bir rakam. Bu olumsuzluklara rağmen faizlerin düşüyor olması iç piyasayı canlandırdı. Konut, otomotiv satışlarından da bunu anlıyoruz. ÖTV ve KDV indirimlerinin de bu anlamda faydası oldu” diye konuştu.
Koçak, kamuda tasarrufun öneminden bahsederek, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) indirimleriyle piyasaya sunulan düşük faizli sıcak paranın üretime ve teknolojiye harcanması gerektiğine dikkati çekti.
“ÖZEL SEKTÖR DESTEKLENMELİ”
Koçak, Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birinin işsizlik olduğunu belirterek, genç işsizliğin yüzde 27'lere çıktığını, 2020'ye yüzde 14 işsizlikle girildiğini söyledi.
Türkiye'nin yüzde 5 büyüme oranını tutturmak için özel sektörü destekleyici politika izlemesi gerektiğini dile getiren Koçak, “Kamuyla yüzde 2 büyüyoruz. Bunu özel sektörde de sağlamak gerek. Türkiye tüketerek büyüme modelinden vazgeçmeli. Bizim artık yapısal reformları uygulamamız lazım. Üretim ekonomisine dönersek o kur şokunu bu ülke bir daha yaşamaz. Kendi büyüme ekonomimizi sağlam temele oturtmamız lazım” dedi. Cengiz GÜNER