22 haftadır vergide adalet istiyorlar
Vergide adalet sağlanması için 22 haftadır eylem yapan Tabip Odası üyeleri ve sağlık çalışanları, açıklanan enflasyon rakamlarına da tepki gösterdi.
Vergide adalet sağlanması için 22 haftadır eylem yapan Tabip Odası üyeleri ve sağlık çalışanları, açıklanan enflasyon rakamlarına da tepki gösterdi.
Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolunun 22 haftadır sürdürdüğü ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ mücadelesi devam ediyor.
Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM’ye getirilen yeni vergi kanunu ile vergide adaleti sağlamak yerine halkın sırtına yeni vergiler yükleyerek tarafını belli etmiştir. TÜİK’in gerçek olmayan enflasyon hesaplamaları Temmuz ayında da düşük gösterilince, Bakan Şimşek, ‘Temmuz’da aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise Haziran’a göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8’e geriledi’ demiştir. Bakanın sözleri inandırıcı olmadığı gibi, yoksullaşan ücretli kesimin nefes alacak hali kalmamıştır. Kamuoyunu yanıltan, refah vadeden açıklamalar artık tahammül edilemez hale gelmiştir.
Her geçen gün kârlarını sürekli artıran birçok şirketin zarar ettiği gerekçesiyle vergi ödemediği teşvik ve destek aldığı, vergi muafiyetlerine ve vergi aflarına uğradıkları ortaya çıkınca Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kalmıştır. Bakanlık, zarar beyan eden 735 şirket hakkında incelemenin sürdüğünü, mükelleflerin isterse açıklama yapabileceğini söyleyerek vergi adaletsizliğini kabul etmiş ama bu şirketlerin teşhir edilmesine tepki göstermiştir. Sürekli artan mal ve hizmet fiyatları karşısında çalışanların buharlaşan ücretleri, açıklanan düşük enflasyon oranları (Enflasyon Araştırma Grubu – ENAG da Temmuz ayı enflasyon verilerine göre 12 aylık artış yüzde 100,88) ile ücret artışları düşük kalırken, artan vergi yükü karşısında asgari yaşam koşullarını sağlamak zorlaşmıştır.
Artık herkesin öğrendiği gibi, vergi ödemeyen, hazineden teşvik alan, borçları silinen şirketleri koruyan kollayan hükümetin ücretliden yüksek vergi aldığı bu durumun böyle devam edemeyeceği açıktır. Çalıştığımız hastane işletmeleri sıfır vergi verirken, çalışanlardan yüzde 35 vergi almak vergide adaletsizliğin en açık örneğidir. Bakan Şimşek’in açıkça itiraf ettiği gibi; ayda milyonlarca lira harcayanlardan vergi almayıp yediğimizden içtiğimize, evimizden elektriğimize, telefonumuzdan internetimize her şeyimizden vergi alınması adaletli midir? Bu ülkede vergilerin yüzde 80’inin biz ücretli ve sabit gelirlilerden alınması vergide adalet midir? Milyarlarca lira kâr eden şirketlerden yüzde 15 bile vergi alınmazken, biz çalışanlardan yüzde 35 vergi alınması adaletli midir? Tüketici fiyatları bazında Temmuz’da en fazla fiyat artışı yüzde 38 ile elektrikte, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,92 ile patateste olmuştur. Halkın artık patates almakta bile zorlanması adaletli midir?”