
Balıkesir, TÜBİTAK Lise ve Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Türkiye Finalleri’nde elde ettiği derecelerle eğitimdeki başarısını bir kez daha kanıtladı. İl genelinde farklı okul ve bilim sanat merkezlerinden öğrenciler, kazandıkları ödüllerle hem kenti gururlandırdı hem de bilimsel üretim kapasitesini ortaya koydu.
Türkiye genelinde düzenlenen yarışmanın final etabında Balıkesirli öğrenciler; Türkçe, Matematik ve Coğrafya alanlarında önemli dereceler ve teşvik ödülleri elde ederek dikkatleri üzerine çekti.
Türkçe Alanında Türkiye Birinciliği Balıkesir’e Geldi
Yarışmanın en dikkat çeken başarılarından biri Türkçe alanında yaşandı.
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Masal Azra Evliyaoğlu, Kayra Ege Sarı ve Nail Tuna Öztürk, danışman öğretmenleri Özgür Ataç rehberliğinde Türkiye birinciliği elde etti.
Elde edilen bu derece, hem okul hem de Balıkesir adına büyük bir gurur kaynağı olurken, öğrencilerin dil becerileri ve akademik araştırma yetkinlikleri jüri tarafından yüksek puanla değerlendirildi.
Matematikte Türkiye Üçüncülüğü Başarısı
Matematik alanında ise Balıkesir’i temsil eden öğrenciler önemli bir derece elde etti.
Bandırma Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Elif Naz Evlice ve Yağmur Sülün, danışman öğretmenleri Elvan İnan eşliğinde Türkiye üçüncüsü oldu.
Analitik düşünme, problem çözme ve matematiksel modelleme becerilerinin öne çıktığı projeler, yarışmada büyük beğeni topladı.
Coğrafya Alanında Teşvik Ödülleri
Coğrafya kategorisinde de Balıkesirli öğrenciler önemli başarılar elde etti.
Gönen Öğretmen Işıl İpek Ortaokulu öğrencileri Yağmur Akarken ve Çınar Çiçek, danışman öğretmenleri Ulaş Başoğlu rehberliğinde Türkiye finalleri teşvik ödülüne layık görüldü.
Bir diğer başarı ise
Edremit Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden geldi. Ecmel Yenigün ve Ceylin Çakan, danışman öğretmenleri Ahmet Alkaya ile birlikte Coğrafya alanında teşvik ödülü kazanarak Balıkesir’in başarı tablosuna katkı sundu.
Gönen Ömer Seyfettin Fen Lisesi’nden Matematikte Teşvik Ödülü
Matematik alanındaki bir diğer ödül ise
Gönen Ömer Seyfettin Fen Lisesi öğrencilerinin oldu.
Berat Can Ercan, Berilsu Çelikel ve Ecrin Avcı, danışman öğretmenleri Sertaç Caran rehberliğinde geliştirdikleri proje ile teşvik ödülü almaya hak kazandı.
Öğrencilerin bilimsel araştırma süreçlerine olan ilgisi ve disiplinli çalışmaları jüri tarafından takdir edildi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Tebrik Mesajı
Balıkesir İl Millî Eğitim Müdürü Selehattin Kal, elde edilen başarıların ardından yaptığı açıklamada öğrenci ve öğretmenleri tebrik etti.
Kal açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Balıkesir İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencilerimizi, danışman öğretmenlerimizi, okul yöneticilerimizi ve emeği geçen tüm paydaşlarımızı yürekten kutluyoruz. Bu başarılar, ilimizin bilimsel üretim, araştırma ve eğitimdeki kararlılığını açıkça göstermektedir. Bilimle üretiyor, geleceğe yön veriyoruz.”
Balıkesir’in Eğitimde Yükselen Başarısı
TÜBİTAK finallerinde elde edilen dereceler, Balıkesir’in eğitim alanında son yıllarda yükselen performansını bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle bilim ve sanat merkezleri ile fen liselerinin proje üretimindeki başarısı, ilin akademik potansiyelini güçlendirmeye devam ediyor.
Uzmanlara göre bu tür yarışmalar, öğrencilerin erken yaşta bilimsel düşünme, araştırma yapma ve problem çözme becerilerini geliştirmesi açısından büyük önem taşıyor.


