
Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, T.C. Ziraat Bankası ile hayata geçirilen "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Büyükbaş Projesi" kapsamında 2024 yılında önemli kazanımlar sağlandığını belirterek, projenin 2025 yılında da geliştirilerek sürdürüleceğini açıkladı.
Büyükbaş Hayvancılığa Güçlü Destek
Hasan Çetin, T.C. Ziraat Bankası Balıkesir Ticari Şube Müdürü Atakan Gökçe’yi ziyaret ederek, proje kapsamında yürütülen çalışmaları değerlendirdi. 2024 yılında uygulanan protokol sayesinde 200 birlik üyesinin projeden yararlandığını ifade eden Çetin, bin 210 baş vasıflı düvenin birlik üyelerine ve ülke hayvancılığına kazandırıldığını söyledi.
Çetin, yaptığı açıklamada, “Birliğimizin gebe düve evinde yetiştirilen ve tohumlanan düveler, üyelerimize bir milyon liraya kadar özkaynak katkısı aranmadan, uzun vadeli sübvansiyonlu kredi imkânıyla sunuldu. Üyelerimiz önce birliğe başvuruda bulundu, ardından uygun görülen işletmeler Ziraat Bankası’na bildirildi ve kredi işlemleri en yakın banka şubesi tarafından yürütüldü” dedi.
Kadın Üreticilere ve Genç Yetiştiricilere Özel Destek
Protokolden 27 kadın üyenin faydalandığını belirten Çetin, projeye katılan üreticilerin yaş ortalamasının 47 olduğunu, 40 yaş altındaki üretici sayısının 48 olduğunu ve bu grubun yaş ortalamasının 33 olduğunu ifade etti. Türkiye genelinde hayvancılıkla uğraşanların yaş ortalamasının 58 olduğunu vurgulayan Çetin, Balıkesir’de bu rakamın protokol sayesinde 50’ye çekildiğini dile getirdi.
Proje 2025’te Geliştirilerek Devam Edecek
2024 yılında başarıyla uygulanan protokolün 2025 yılında da sürdürüleceğini belirten Çetin, “Balıkesir’de hayvancılığın gelişmesi ve genç üreticilerin sektöre kazandırılması adına proje üzerinde yeni geliştirmeler yapılacak. Süt üreticilerimizin işletmelerini büyütmesine ve daha verimli hayvan ırkları ile çalışmasına destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin hayata geçirdiği proje, bölgedeki hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflerken, özellikle genç ve kadın yetiştiricileri destekleyerek sektörün geleceğine katkı sunmayı amaçlıyor.