BIST 100
10.941,79 3,14%
DOLAR
41,9894 0,11%
EURO
48,9040 0,20%
GRAM ALTIN
5.512,38 -0,59%
FAİZ
40,21 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
65,32 -0,45%
BITCOIN
115.878,00 2,24%
GBP/TRY
56,0011 0,24%
EUR/USD
1,1630 0,03%
BRENT
66,25 0,47%
ÇEYREK ALTIN
9.012,74 -0,59%
Balıkesir Açık
Balıkesir hava durumu
15 °
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Demiralp: Sendikalar vesayet altına alınacak  

Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Demiralp: Sendikalar vesayet altına alınacak  

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu İl Temsilcisi Mustafa Demiralp, yeni yönetim sistemi ile demokratik kitle örgütleri ve sendikaların vesayet altına alınacağını iddia etti.

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu İl Temsilcisi Mustafa Demiralp, ülkede son bir hafta içerisinde art arda çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile Cumhuriyet rejiminde köklü değişiklikler yapıldığını söyledi.

Demiralp, “Ülkemizde bugüne kadar yapılan değişikliklerin basit düzenlemeler olmadığını Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak bilmekteyiz. Çünkü Cumhuriyetin başta meclis sistemi olmak üzere, tüm kurucu ilkeleri, çağdaş, laik-demokratik, ulusal üniter yapısı ortadan kaldırılarak parlamenter sistem yok edilmektedir. TBMM aşama aşama saraya bağlanmakta Türk ulusunun iradesi tek bir kişiye devredilmektedir. Bugüne kadar 7 kez uzatılan OHAL’in kaldıracağının bir aldatmaca olduğu meclise sunulan kanun teklifindeki taslakta açıkça görülmektedir. Çünkü kanun teklifi ile valiye şüpheli gördüğü kişiyi 15 gün şehirden atma, ayrıca toplantı ve gösterileri engelleme yetkisi verilmektedir. Gözaltı süresi 4 güne çıkarılmakta, kurumlara ihraç için komisyon kurabilmektedir. Tüm şahıs ve kurumlara uygulanan ara buluculuk şartı MİT’e uygulanmadığı gibi MİT bilgi edinme kapsamının dışında bırakılmaktadır. Vali, ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışı sınırlayabilecek, belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmaları ve toplanmaları engelleyebilecektir. Bu yetkiler her ilde fiili bir durum yaratacaktır, her vali istediği düzenlemeyi ve yasağı getirme olanağına kavuşacaktır. Bu anlayışın ve fiili durumun yaratacağı sistem ülkenin üniter sisteminin parçalanmasına neden olacak daha da ilerisi eyalet sistemine yol açacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı 5 numaralı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) meslek örgütleri ve sendikalar üzerinde her türlü kontrol yetkisi verildiğini belirten Demiralp, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu düzenleme ile sendika yöneticilerini görevlerinden uzaklaştırma, meslek örgütleri üzerinden her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yetkisi verilmektedir. DDK, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara bağlı ve ilgili kuruluşları, meslek örgütlerini ve işçi ve işveren örgütlerini, dernekleri ve vakıfları denetleyebilecektir. Kurul denetleyeceği kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi (gizli veya açık) hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın isteyebilecektir. Ayrıca denetlenen kuruluşa bu bilgi ve belgeleri istenen yere getirmekle yükümlü olma zorunluluğu getirilmektedir. AKP iktidarının bugüne kadar çıkardığı KHK ve kararnamelerine, DDK’ye verilen bu yetkiler de eklenirse demokratik kitle örgütleri ile sendikaları, muhalif sesleri, işlevsizleştirme ve susturma aracına dönüştürecektir.” Cengiz GÜNER

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?