
HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, 8 ve 15 Kasım tarihlerinde ödenen süt desteklemelerine DSİ’ye olan borçlarından dolayı kesinti yapılan çiftiler için çalışma başlattıklarını açıkladı. Özen, “Konuyu derhal milletvekillerimize aktardık ve kesilen paraların iadesini talep ettik. Ak Parti Milletvekili Adil Çelik tarafından yapılan girişim sonucu Tarım Bakanlığının Maliye Bakanlığına yazı yazarak kesilen tutarların çiftçilere iadesini istedi” dedi.
Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, sulama borçları nedeniyle destekleme parası kesilen çiftçilerin paralarını geri alabilmeleri için çalışma başlattıklarını açıkladı.
Özen, “6 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan tebliğ gereği sulama bedelini Sulama Birliklerine zamanında ödemeyen çiftçilerin borçları desteklemelerden kesilecektir. Ancak sulama borçlarının son vade tarihi bugüne kadar bütçe yılı sonu olan 31 Aralık olarak uygulanırken bu yıl sulama birlikleri yönetimleri aniden bir karar alarak vade sonu tarihini 31 Ekim olarak değiştirdiler. Sulama sezonu 23 Ekim’de son bulduğu halde birden bire 31 Ekim son vade tarihi olarak karar alınıp 8 Kasım’da üretici hesabına yatan desteklerden sulama borçlarının mahsup edilmesine anlam veremedik.
Konuyu derhal milletvekillerimize aktardık ve kesilen paraların iadesini talep ettik. Çünkü buğday ekim döneminde çiftçinin bu paraya tohum ve mazot alımı için çok ihtiyacı var. Ak Parti Milletvekili Adil Çelik tarafından yapılan girişim sonucu Tarım Bakanlığının Maliye Bakanlığına yazı yazarak kesilen tutarların çiftçilere iadesini istedi. Bu yazının takipçisi olacağız. Sulama Birliklerinin neden böyle bir karar alarak vade sonu tarihini 31 Aralık’tan 31 Ekim’e çektiğinin ayrıca takipçiyiz. Sulama Birliği Başkanı telefonlarımızı açmamaktadır. Ancak edindiğimiz bilgiye göre DSİ Bölge Müdüründen gelen talimat doğrultusunda bu kararın alındığını düşünüyoruz. Zor şartlar altında üretmeye devam eden çiftçimizi tökezletmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi. Çiğdem AKBAY

