BIST 100
10.228,44 0,19%
DOLAR
41,9541 0,08%
EURO
48,9619 0,11%
GRAM ALTIN
5.713,50 -0,24%
FAİZ
40,62 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
69,53 -0,52%
BITCOIN
111.338,00 2,23%
GBP/TRY
56,2931 -0,03%
EUR/USD
1,1661 0,05%
BRENT
60,82 -0,77%
ÇEYREK ALTIN
9.341,57 -0,24%
Balıkesir Sisli
Balıkesir hava durumu
10 °
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Tabip Odası’ndan açıklama:Hasta sayısı açıklanandan fazla

Tabip Odası’ndan açıklama:Hasta sayısı açıklanandan fazla

Balıkesir Tabip Odası yönetim Kurulu tarafından oda salonunda ‘Pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler, alınan önlemler, Odanın önerileri’ konularında basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını yapan Oda Başkanı Necdet Uçan, bilimsel, istatistiksel verilere göre aktif hasta sayısının açıklananın üzerinde olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarında tükenmişlik izlendiğini belirtti. COVİT -19 hastalığının sağlık çalışanları için halen meslek hastalığı olarak kabul edilmediğine dikkat çekti

Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, 6023 sayılı TTB yasasının, Tabip Odalarına, meslektaşlarının hak ve menfaatlerini koruma, meslektaşlar arasında deontolojiyi ve dayanışmayı sağlama ve bunun yanı sıra halk sağlığını koruma görevini verdiğini hatırlatarak, bu kapsamda Pandemi konusunda açıklama yapılması zorunluluğunun doğduğunu hatırlattı.

“ARTIŞ GÖZLENİYOR”

Son günlerde Türkiye genelinde COVİD-19 tanısı alan, hastaneye yatan, yoğun bakım tedavisi gerektiren hasta sayısında ciddi bir artış olduğunun gözlemlendiğini söyleyen Uçan, Pandeminin kontrolünün giderek kaybedildiği kaygısını taşımakta ve birinci dalganın 2. pikine doğru hızla yaklaşıldığını düşünmekte olduklarını belirtti.

15 Ağustos’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından son 45 günün en yüksek vaka sayısına ulaşıldığı açıklandığını anımsatan Uçan, “Ülkemizdeki pandeminin son 5 ayı değerlendirildiğinde 5 milyon 650 bin civarında test yapıldı. Toplam hasta sayısı 250 bine, toplam ölüm sayısının 6 bine ulaştı. Halen ağır hasta sayısının da 670 kadar olduğu görülüyor. İlimizde ise bin 700 hasta ve 73 ölüm olduğunu, 50 bine yakın test yapıldığını öğrendik. Ancak bilimsel ve istatiksel olarak aktif hasta sayısının açıklananın üstünde olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

“PANDEMİNİN ODAĞINA VATANDAŞIN KONULMASI DOĞRU DEĞİL”

Açıklamasında merkezi otoritenin görevinin sadece uyarmak ve tedavi etmek gibi görüldüğünü, pandeminin odağına vatandaşın konulmasının doğru bir yaklaşım olmadığını dile getiren Uçan, “Bu süreçte çok sayıda sağlık personeli enfekte oldu, hasta oldu 27’si hekim, 53 sağlık çalışanı hayatını kaybetti” dedi.

“PANDEMİ İLE MÜCADELE VATANDAŞIN İNSAFINA BIRAKILDI”

Sadece 65 yaş üstünün evlere kapatılmasının, hem kronik hastalıklarının takibi, hem fiziksel hem de ruhsal olarak birçok soruna yol açtığını anlatan Necdet Uçan, Haziran ayı itibariyle, ekonomik gerekçelerle başlatılan normalleşme süreciyle birlikte düğün, sınav, toplu taşıma, toplu ibadet, turistik seyahat gibi fiziksel mesafeyi ortadan kaldıran etkinlikler olağanlaştırıldığına dikkat çekti.

Pandemi ile mücadelenin bireysel sorumluluğa, vatandaşın insafına bırakıldığını, hastanelerdeki pandemi servislerinin azaltıldığını, bazı hastanelerin pandemi hastanesi olmaktan çıkarıldığını söyleyen Uçan, “Bilimsel olarak PCR testinin hastaların sadece yüzde 60-70 kadarını saptayabildiği bilinmektedir. Bu testin bile uygulanma şartları daraltılmış, hastalığı yayma olasılığı olan bireylere bile belirtisi yoksa test yapılmama kararı alınmıştır. Bu uygulama ile yakınması olmayan, teması nedeniyle enfeksiyon riski yüksek olan kişiler arasından yeni hasta bulma şansı yitirildi” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA TÜKENMİŞLİK İZLENİYOR”

COVİD-19’un çoklu organ hastalığı olduğu görülmekte iken birçok hastanede sadece belirli branşların sorumluluğuna bırakıldığını, bu durumunda ilgili branşların insanüstü iş yüküne maruz kalmasına yol açtığını anlatan Uçan, gerekli hekim eksikliklerinin tamamlanmasını istedi. Sağlık çalışanlarında tükenmişlik izlendiğini, son bir haftada çok sayıda, birçok ilde ve Balıkesir’de, hekimlerin istifa ettiğini ya da emekliliklerini istediğini ifade eden Uçan, istifa etmeyenlerin de geride kalan meslektaşlarına çok yük bineceğini düşündüklerinden dolayı bu kararı alamadıklarını kaydetti.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI COVİD-19 OLMAYA DEVAM EDİYOR”

Uçan, açıklamasında, “Büyük bir özveri ile mesleklerini yapan sağlık çalışanları, ne yazık ki COVİD-19 olmaya ve yaşamlarını yitirmeye devam etmektedirler. Görevleri başında yakalandıkları COVİD-19, sağlık çalışanları için, halen meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir. Son dönemde artan hasta sayısı konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmeyen vatandaşlar, pandeminin ciddiyetini kavrayamamış, eski alışkanlıklarını sürdürmeye devam etmişlerdir” ifadelerine yer verdi.

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Uçan, konuşmasında Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili kamu kurum ve kuruluşlarından pandeminin kontrolü için şu önerilerde bulundu: “Test sayısı artırılmalı. Pandemi ile mücadele sadece bireylere bırakılmamalı. Pandemi hastane planlamasının yapılmasında tüm paydaşlar görev almalı. COVİD-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmelidir. Hastalık ve ölüm durumlarına özgü gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Görevini yaparken COVİD-19 hastalığına yakalanarak tedavi gören veya temaslı olarak karantinaya alınan sağlık çalışanlarının döner sermaye, ücretlerinde kesinti yapılmamalıdır. Kamu pandemi yönetimi şeffaf ve gerçekçi veriler sunmalıdır. Belirli periyotlarla hem sağlık personeli ve paydaşlar hem de kamuoyu bilgilendirilmelidir. Hayatını bu mücadeleye adamış hekimlerin görüşleri alınmalıdır.

Sağlık idaresince sağlık personelinin kişisel koruma malzemeleri yeterli miktarda ve zamanında karşılanmalıdır. Bütün epidemiyolojik veriler bilim adamları, sağlık çalışanları ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Pandemi döneminde meslektaşlarımıza uygulanan mobinge son verilmeli, şiddet ile ilgili gerekli önlemler alınmalıdır. Personel eksiklikleri giderilerek, uluslararası normlarda çalışma süre ve ortamı sağlanmalıdır. Sadece 65 yaş üstü değil, tüm yaşları kapsayacak şekilde kronik hastalık raporu bulunanlar doğrudan eczaneden ilaçlarını alabilmelidir. Sonbaharda yapılacak İnfluenza aşıları için şimdiden yeterli stok ve gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Hal böyle iken ilimizin en büyük hastanesi olan Atatürk Şehir Hastanesine halen başhekim atanmamış, bazı ilçelerde İlçe Sağlık Müdürü kadrolarına atama yapılmamıştır. İdari kadrolardaki bu boşluk nedeniyle pandemi sürecinin yönetiminde aksaklıklar yaşanması kaçınılmazdır.” Cengiz GÜNER

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?