
Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, ‘Dünya Yumurta Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada yumurta için; “Bu mükemmel paketin gücü rakipsiz. Beyin işlevini geliştirmek, fiziksel gücü desteklemek, çocuğun büyümesine yardımcı olmak, yumurta hepsini yapabilir” dedi.
“ANNE SÜTÜNDEN SONRA EN DEĞERLİ BESİN”
Yumurtanın anne sütünden sonra en değerli besin olduğunu belirten Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tanrıkulu, yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve tüketimi yeterli seviyeye getirmek amacıyla her yıl Ekim ayının 2. Cuma günü, Dünya Yumurta Günü olarak kutlandığını hatırlattı.
Covid-19 ile ülkemizde ve tüm dünyada gıda güvenliği, beslenme ve çevre sağlığının ihmal edilemeyecek vazgeçilemez önemi bir kez daha anlaşıldığını ve gıda arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik yoğun çalışmaların gündemin ilk sıralarında yer aldığını anlatan Tanrıkulu, “Yine yaşanan olağan üstü süreçte, korunma tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir yaklaşımı küresel bir kabul haline gelmiştir. Korunmanın ilk basamağında sağlıklı ve dengeli beslenme yer almaktadır. Bunun için yapılması gereken, şartlarının oluşturulması, planlamalarının süratle uygulamaya konulmasıdır. Anne sütünden sonra en kıymetli protein, adeta mucizevi bir besin kaynağı olan yumurta, tüm zamanlarda olduğu gibi bu süreçte de sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir” diye konuştu.
“YUMURTA, VİTAMİN ZENGİNİ”
Yumurtanın, vitaminlerin çoğunu, mineralleri ve antioksidanları, folat, demir ve çinkonun yanı sıra A,B, D, E vitaminlerini içeren 14 adet esansiyel besin maddesini ihtiva ettiğini belirten Tanrıkulu, “Bir yumurtayla insan bir öğünde ihtiyaç duyduğu bütün besin maddelerini karşılayabilir. Çevre dostu protein kaynağı olan yumurta, dünya çapında yetersiz beslenmenin önlenmesinde önemli bir rol oynamakta, artan nüfusun beslenmesine büyük katkı sunmaktadır. Kolay satın alınabilirliği, yoğun besin maddesi içeriği ile birleştiğinde sağlık yönünden farkındalığı çarpıcı hale gelmektedir. Ülkemizde, on binlerce üreticiyi ilgilendiren yumurta sektörü, dünya ile rekabet edilebilen bir üretim hacmine ve ihracat büyüklüğüne sahiptir” bilgisini verdi.
“YUMURTA ÜRETİMİNDE DÜNYADA 8’NCİ SIRADAYIZ”
Türkiye’nin yumurta üretiminde bir milyon 250 bin ton ile dünyada 8’nci sırada olduğunu anlatan Tanrıkulu, ancak kişi başına yumurta tüketiminde 210 adet ile 34’ncü sırada olduğumuza dikkat çekerek, “Bu durumda tüketimin 300 rakamının üstüne çıkarılması gerekir” dedi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR ÖNLEMLER ALINMALI”
Yumurta sektörünün, yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayan bir sektör olarak ta ön plana çıktığını ifade eden Hüdayi Tanrıkulu, “Ancak böylesine önemli bir rol üstlenen sektör gerek salgın kanatlı hastalıkları ve gerekse ihracat yapılan ülkelerdeki istikrarsızlıklara bağlı olarak dönemsel krizlerle karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca yem hammadde fiyatlarının artması maliyetlerin artmasına ve yetiştiricinin zarar etmesine sebep olmaktadır. Sektörün zaman zaman yaşanan krizlere ve dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınarak sürdürülebilirliği sağlanmalıdır. Bu gün vesilesiyle yumurta tüketimini toplumumuzda arttırmak için kamu, özel sektör ve meslek örgütleri ile sivil toplum temsilcileri gerekli işbirliği içerisinde olmalıdır.
Çiftlikten sofraya sağlıklı gıda arzı, kanatlı hayvan hastalıkları kaynaklı üretim düşüşü, insan sağlığı ve ihracatta yaşanan kısıtların önüne geçilebilmesi için veteriner hekimlik açısından daha etkin hizmetlerin verilebileceği, etkin, bütüncül bir yapının Tarım ve Orman Bakanlığında Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün kurulması gerekmektedir. Dünya Yumurta Günü’nün ülkemiz, üreticilerimiz, insanımız, sektörümüz ve mesleğimiz için değerli katkılara vesile olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu. Cengiz GÜNER

