
Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir, ‘Paşa Çayı’ deyiminin nereden geldiğini ve Paşa Çayıyla ilgili bildiklerini anlattı. Çocuklara verilen şekerli ve ılık çayın tarihinin Osmanlıya dayandığını söyledi.
Balıkesir Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir, ‘Paşa Çayı’nı anlattı. Bilir, “Paşa Çayı çocuklara verilen ılık ve şekerli çay olarak nitelendiriliyor. Soğuk su katılarak ılık hale getirilen ve çay içme zevkine bizim de varabilmemizi sağlayan bu çaydaki ‘Paşa’ sözcüğü Fransızca’daki ‘Pas Chaud’dan geliyor. Okunuşuyla ‘Pa-şo’ ifadesi Fransızca’da ‘sıcak değil’ anlamında.
Çocuklara verilen şekerli ve ılık çayın tarihi ise Osmanlıya dayanıyor. Osmanlı döneminde Paşalar oldukça yoğun bir şekilde çalışırlarmış. Osmanlı bürokratları iş yoğunluğu sebebiyle çaylarını hemen içemedikleri için soğuk tüketirlermiş. Bundan dolayı günümüzde soğuk çaya ‘Paşa Çayı’ deniyor” dedi. Cengiz GÜNER