BIST 100
10.608,26 0,54%
DOLAR
42,0593 0,31%
EURO
48,8576 0,09%
GRAM ALTIN
5.564,61 -0,16%
FAİZ
40,60 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
65,92 -0,30%
BITCOIN
111.046,00 1,35%
GBP/TRY
56,0467 0,15%
EUR/USD
1,1607 -0,09%
BRENT
65,78 -0,32%
ÇEYREK ALTIN
9.098,13 -0,16%
Balıkesir Kapalı
Balıkesir hava durumu
15 °
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • TÜKODER Genel Başkanı Koçal: Bizi zehire mahkum etmeyin!

TÜKODER Genel Başkanı Koçal: Bizi zehire mahkum etmeyin!

TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıktı, tüketicilerin nişasta bazlı şekere mahkum edilmemesini istedi.

TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, Belediye-İş Sendikası’nda siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle birlikte düzenlediği toplantıda şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını açıkladı.

Tüketicilerin nişasta bazlı şekere mahkum edilmemesini isteyen TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, “Ülkemizde 33 şeker fabrikasının 25’i devlete, 5’i Pankobirlik’e üçü de özel sektöre aittir. Pankobirlik ve özel sektöre ait 8 fabrikaya bir milyon ton şeker üretim kotası tanınırken, Türkşeker’e ait 25 şeker fabrikasına tanınan kota ise bir milyon 300 bin tondur.

Şeker fabrikaları şeker kotasının azlığı, tarım politikaları nedeniyle çiftçinin tarlasını terk etmesi ve kağıt üzerinde eklenen zarar kalemleri ile zarar ettirilmekte.

Türkşeker fabrikalarının kar eden 10 tanesi satılacak diğerleri de zarar yükleri nedeniyle kapatılacak. Mevcut fabrikaların şeker ihtiyacımızı karşılayamaması nedeniyle doğan boşluğu nişasta bazlı şekerler dolduracak.

Sosyal, kültürel, ekonomik katkıları yanında işin sağlık yönü de düşünülerek Türkşeker’in fabrikaları özelleştirilmemeli, nişasta bazlı şeker kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler ivedi olarak yapılmalı. Esas amaç şeker pazarının birilerine devredilmesidir. Amaç nişasta bazlı şekerden kaynaklanan hastalıkların artırılması buna bağlı olarak ilaç sektörünün desteklenmesidir” dedi.

“1.5 MİLYON İMZA TOPLADIK”

Şeker-İş Sendikası Susurluk Şube Başkanı İsmail Karadayı da; Türkiye’de şeker fabrikalarının yılda 3 milyar dolar katma değer ürettiğini söyledi.

Karadayı, “Şeker fabrikaları 10 milyon insanın geçim kaynağı. Böyle bir sektör bitirilmek isteniyor. Uluslararası sermaye Türkiye şeker pancarını bitirip kendilerine nişasta bazlı şeker piyasası yaratmak istiyor. Türkiye genelinde 1.5 milyon imza topladık Pazartesi günü Başbakana teslim edeceğiz” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat da şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını açıkladı. Toplantıya İYİ Parti, CHP temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin yöneticileri de katıldı. Mahmut ACARÖZ

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?