BIST 100
14.641,56 0,45%
DOLAR
48,2387 0,23%
EURO
55,8944 -0,46%
GRAM ALTIN
6.908,74 -3,01%
BITCOIN
78.031,00 0,81%
FAİZ
40,10 -0,10%
GÜMÜŞ GRAM
102,97 -4,01%
GBP/TRY
65,3698 -0,25%
EUR/USD
1,1585 -0,58%
BRENT PETROL
88,03 -0,40%
ÇEYREK ALTIN
11.295,79 -3,01%
Balıkesir Parçalı Az Bulutlu
Balıkesir hava durumu
24 °

Uğur Mumcu Balıkesir’de Saygı ve Özlemle Anıldı

Uğur Mumcu Balıkesir’de Saygı ve Özlemle Anıldı

Kalpaksız Kuvvacı, araştırmacı gazeteci ve Cumhuriyet aydını Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında Balıkesir’de düzenlenen programla anıldı. CHP Karesi İlçe Başkanlığı tarafından Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında demokrasi, laiklik ve bağımsız Türkiye vurgusu öne çıktı.

Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda Anma Programı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karesi İlçe Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen anma etkinliğine siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Balıkesir Şube Başkanı Hatice Kılıç, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten ve CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı katılımcılara hitap etti.

Anmada, Uğur Mumcu’nun yaşamı boyunca verdiği demokrasi, laiklik, insan hakları ve tam bağımsız Türkiye mücadelesi vurgulandı.

“Uğur Mumcu Cumhuriyetin Vicdanıydı”

Basın açıklamasında konuşan CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, Uğur Mumcu’nun sadece bir gazeteci değil, aynı zamanda Cumhuriyetin ve demokrasinin simge isimlerinden biri olduğunu belirtti. Köybaşı, Mumcu’nun fikirleri, yazıları ve mücadelesiyle toplumun hafızasında derin izler bıraktığını ifade etti.

Köybaşı konuşmasında, Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te Ankara’da evinin önünde aracına yerleştirilen bombayla katledildiğini hatırlatarak, “Aradan geçen yıllara rağmen adaletin sağlanmamış olması, toplum vicdanında derin bir yara olarak durmaktadır” dedi.

“Anmak, Mücadeleyi Sürdürmektir”

Uğur Mumcu’yu anmanın yalnızca bir anma töreni olmadığını vurgulayan Köybaşı, bunun aynı zamanda bir mücadele çağrısı olduğunu belirtti. “Onu anmak; laikliği, Cumhuriyeti, bağımsızlığı ve demokrasiyi savunmaktır” diyen Köybaşı, bu değerlerin korunmasının toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti.

Köybaşı, konuşmasında Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkelerine yönelik tartışmalara da değinerek, “Karanlığın en koyu olduğu an, aydınlığın en yakın olduğu andır” ifadelerini kullandı.

“Bu Mücadele Ortak Bir Vicdan Mücadelesidir”

Açıklamada, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması gerektiği vurgulanırken, adalet mücadelesinin kararlılıkla süreceği mesajı verildi. Köybaşı, bu mücadelenin sadece siyasi değil, toplumsal bir mücadele olduğunun altını çizerek, emekçilerden gençlere, kadınlardan emeklilere kadar toplumun tüm kesimlerinin ortak mücadelesi olduğunu ifade etti.

ADD ve ÇYDD’den Güçlü Mesajlar

Programda söz alan ÇYDD Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten, okuduğu şiirle anma programına duygu dolu anlar kattı.

Ardından konuşan ADD Balıkesir Şube Başkanı Hatice Kılıç ise Uğur Mumcu’nun yaşamı boyunca emperyalizme, baskıya ve karanlığa karşı mücadele verdiğini belirterek, “O sadece bir gazeteci değil, bir aydınlanma neferiydi. Araştırmacı gazeteciliği, cesareti ve ilkeli duruşu ile bugün hâlâ yol gösteren bir isimdir” dedi.

Kılıç, Mumcu’nun kaleminin hiçbir zaman eğilmediğini, baskılara rağmen hakikati savunmaktan vazgeçmediğini vurgulayarak, onun düşünsel mirasının bugün de yaşadığını ifade etti.

Karanfillerle Anma, Saygı Duruşu

Programın sonunda Uğur Mumcu’nun katledildiği aracı temsilen hazırlanan sembolik kaput üzerine karanfiller bırakıldı. Katılımcılar, Mumcu’nun anısına saygı duruşunda bulunarak demokrasi ve özgürlük mücadelesine sahip çıkma mesajı verdi.

Anma programına CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş da destek verdi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?