
Eski Kuyumcular Mahallesi Muhtarı Abdullah Küçükoğlu, 1 Haziran’la birlikte gevşeyen ancak son günlerde zirveyi zorlayan koronavirüsle mücadelede Sağlık Bakanlığı ve İl Hıfzıssıhha Kurullarının, yeniden para cezasını gündeme getirmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Küçükoğlu, 48 şehirde sokağa maskesiz çıkmanın yasaklandığını, bu kurala en çok 65 yaş üstü grubun uyduğunun ortaya çıktığını belirterek, “Bana bir şey olmaz, diyerek maske takmayan gençler bir çoğunun yasağı dinlemediği görüldü” dedi
“BÜYÜKLER SÖZ DİNLEDİ, GENÇLER ORALI BİLE OLMADI”
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun son toplantısında 65 yaş üstü için sokağa çıkma yasağı uygulamasının kaldırılmasından sonra, yapılan gözlemleri masaya yatırdığını, Kurul üyelerinin, özellikle büyükşehirlerde 1 Haziran’da başlayan yeni normal hayata ve salgınla mücadelede tedbirlere en fazla 65 yaş üstü vatandaşların uyduğuna yönelik tespitlerini paylaştığını anlatan Küçükoğlu, “Gençler arasında bana bir şey olmaz algısı oluştu. Bazı gençler, öz güven patlaması nedeniyle maske ve fiziki mesafe kuralına uyum göstermediler. Virüsle mücadelede 65 yaş üstü vatandaşlar daha dikkatli davranıyor. Maske ve mesafe kuralına en çok onlar uyuyor. Gençler bu konuda daha duyarsız. Adeta öz güven patlaması yaşayıp; ben gencim bana bir şey olmaz algısı nedeniyle fiziki mesafe ve maske takma kuralına uymuyor. Toplumda, kurallara uymayanların oranı yüzde 20’nin üzerinde bu kesimin büyük bölümünü de gençler oluşturuyor. Parklarda bahçelerde, sokaklarda maskesiz dolaşanları görüyoruz” dedi.
“MASKE ZORUNLU OLDU”
Maske takmanın zorunlu olduğunu, takmayanlara 900 lira ceza uygulanacağını hatırlatan Küçükoğlu, “Bilim Kurulunun yaptığı tespitlere göre yan yana iki kişide maske varsa virüse karşı yüzde 90 koruyuculuk sağlıyor. Bu iki kişi hem maske takıp hem fiziki mesafeyi koruyorsa, virüsün bulaşma ihtimali yüzde sıfıra yakın. İki kişiden sadece biri maske takıyorsa virüsten korunma oranı yüzde 60. Maske takmayıp fiziki mesafe kuralına uyuluyorsa yüzde 80 koruma söz konusu. Maske takmayıp fiziki mesafeye de uyulmuyorsa bulaşma ihtimali yüzde yüz. Maske+Sosyal Mesafe+Hijyen yeni normal hayatımızın artık olmazsa olmazı. Başta mahalle sakinlerimiz olmak üzere vatandaşlarımızdan, önce kendileri sonra da yaşadıkları toplum için bu kurala eksiksiz riayet etmelerini rica ediyorum” diye konuştu. Cengiz GÜNER

