
Çevre dostu, doğaya ve insana saygılı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kredi kullanmadan öz kaynaklarıyla 78 milyon liraya satın aldığı sıkıştırılmış doğal gazlı 65 otobüsü hizmete sundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, otobüslerin adını ‘Dünya Yakışıklılar Günü’ nedeniyle yakışıklı koydu, direksiyona geçip otobüsleri test etti.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalışacak temiz enerjili sıkıştırılmış doğalgazla çalışan 65 otobüs, törenle hizmete başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 2019 seçim kampanyasında sözünü verdiği güvenli, konforlu ve çevreci toplu taşımayı Balıkesir’e kazandırarak bir seçim vaadini daha yerine getirdi.
Sıkıştırılmış gaz ile çalışan, QR kod, temassız özelliği olan kredi kartı ve sanal kart ile de binilebilecek olan 65 otobüsün kabulü geçen hafta Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı.
Çevre dostu, doğaya ve insana saygılı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda enerji verimliliği ve emisyon azaltımı sağlamayı hedefliyor. Otobüslerde engelli bireylerin rahatlıkla ulaşım sağlayabilmeleri amacıyla engelli rampaları da bulunacak.
Gar bölgesinde düzenlenen ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın ev sahipliği yaptığı CNG’li otobüslerin hizmete alım törenine Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Milletvekilleri Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey, Ak Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Rıza Tekin, BMC Kara Araçları Genel Müdürü Bülent Santırcıoğlu, ilçe belediye başkanları ile kaymakamlar, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
YÜZDE 100 AVANTAJLI ALINDI
Şu anki (2021 yılı) güncel fiyatı 160 milyon lira olan otobüsler 2020 yılında projelendirilerek, kredi kullanılmadan belediyenin öz sermayesi ile Türk Lirası üzerinden 78 milyon liraya satın alınarak yüzde 100 avantaj sağlandı.
Otobüsler, Şehirlerarası Terminal bölgesine 4 bin metrekarelik alana kurtulan CNG istasyonundan yakıt depolarını dolduracak.
HEM DOĞA DOSTU HEM DE EKONOMİK
Çevre ve doğa dostu ekolojik ve verimli sessiz bir kullanımı olan diğer yakıtlara göre sıkıştırılmış doğalgaz CNG kullanan otobüsler yüzde 90 daha az azot, yüzde 15 daha az karbon monoksit içeriyor. Ayrıca CNG’nin mazottan yüzde 30, benzinden yüzde 70, LPG’den de yüzde 40 daha tasarruflu.
SON DERECE GÜVENLİ
Sıkıştırılmış Doğal Gaz CNG, güvenliğinin yüksekliği havadan hafif olması sızıntılarda parlama ve patlama olasılığının düşük oluşu bilimsel verilere göre çok düşük. 120 ve 125 oktan değeri ile tam yanan CNG yağla karışmadığı içinde bakım maliyetleri ve bakımında son derece uygun.
“PANDEMİYE RAĞMEN NASİP OLDU”
Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın göreve geldiği günden bu yana ulaşım konusundaki düşüncelerini ve vizyonunu bildiğini söyleyen, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Rıza Tekin, “Pandemiye rağmen otobüslerin satın alınarak hizmete sokulması nasip oldu. Bu işe emek veren başta Yücel Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“EKONOMİK, KALİTELİ HİZMET”
Şehrin her yerine tüm hizmetleri ulaştırmaya çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, “Hizmetlerimiz yaparken plan ve bütçe istiyoruz, insan kaynağını doğru kullanıyoruz. 20 ilçe belediyemizle beraber katılımcı belediyecilik diyerek yola çıkarak temel sorunları belirledik ve bunlara nasıl çözümler oluştururuz diye düşündük. Otobüsleri satın aldığımız yerli fabrikamızı inceledik ve en ekonomik, kaliteli hizmeti çevreyi koruyarak yaptığını gördük” dedi.
“İŞLERE ÖNDEN AKIL KOYUYORUZ”
Lider adamın sorunu çözen adam olmadığını vurgulayan Yılmaz, sorunlar çıkmadan önce onu planlayıp sorun olmasını engelleyen insanın lider olduğunu söyledi.
Şehrin önüne geçtiklerine dikkat çeken Yücel Yılmaz, “Sorunlar çıkmasın diye Valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, siyasilerimizle idari mülki amirlerimizle sürekli istişare halindeyiz. Pandemi çıkmadan önce biz hep beraber akıl koyarak otobüs konusunda bu noktaya kadar geldik” dedi.
“ÜCRETSİZ YOLCU TAŞIMADA TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ”
Şehirdeki vatandaşların yüzde 35’ni belediye otobüslerinin taşıdığını ve geriye kalan vatandaşları da diğer esnafların taşıdığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, “Uyumlarından dolayı, halkın memnuniyetini düşündükleri için şoför esnafımıza çok teşekkür ediyorum. Balıkesir’de günlük ortalama 250 bin vatandaş ulaşım araçlarını kullanıyor. Vatandaşlarımızın konforu için 500’e yakın durağı yeniledik. Nüfusa oranla ücretsiz yolcu taşımada yüzde 50 ile Türkiye’de birinci sıradayız. Her iki vatandaştan birisini ücretsiz taşıyoruz. 65 otobüsümüz şehrimize hayırlı olsun” dedi.
“BALIKESİR’E YENİLİKÇİ GÜZEL HİZMETLER YAKIŞIYOR”
Önemli bir açılışa şahitlik ettiklerini dile getiren Ak Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, “Balıkesir Türkiye’nin en güzel şehri. Balıkesir’e de yenilikçi güzel hizmetler yakışır. Burada bu güzel hizmetlere şahitlik ediyoruz. Bu bakış açısı önümüzdeki dönemde de devam edecek. Cumhurbaşkanımız Türkiye’de belediyecilik adına bizim örneğimiz. İstanbul’da çok güzel hizmetler yaptı. Onun yolunda hizmet etmeye de devam ediyoruz. Otobüslerin Balıkesir’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
“CUMHURBAŞKANIMIZIN İZİNDEYİZ”
Ak Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı da; “Ulaşım ile ilgili en güzel hizmetleri yapmaya devam ediyoruz. 18.02 bölgesinde, Paşa Camisi’nde olduğu gibi yine güzel bir hizmetimizi Balıkesir’e kazandırdık. Ulaşım için yerli firma tercih edilmiş. Biz yerli ve milli olanın yanındayız. Biz hep arazideyiz. Arazide de olamaya devam edeceğiz. Çevreci 65 otobüsümüzü Balıkesir’e kazandırmak için gösterdiği gayretten dolayı başta Yücel başkanımız olmak üzere Büyükşehir ekibini tebrik ediyorum” dedi.
“AKILCI VE VİZYONLU BELEDİYECİLİK”
1994 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı yaptığı döneme şahit ettiğini belirten Ak Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, “O dönemden itibaren başlayan hizmet, kültür, sosyal, gönül belediyeciği, hep üzerine bir şeyler katarak devam ettiriyoruz. Yücel Başkanımızın akılcı ve vizyoner belediyeciliği sayesinde 65 çevreci otobüsü burada görüyoruz. Bundan sonrada gönül belediyeciliğimize de devam edeceğiz. 2023, 2053, 2071 hedeflerimize koşmaya devam edeceğiz” dedi.
“AVRUPA’DA GÖRÜRDÜK ŞİMDİ MEMLEKETİMİZDE”
Güzel bir hizmetin açılışında olmaktan çok memnun olduğunu dile getiren Vali Hasan Şıldak ise; “Ulaştırma, toplu ulaşım medeniyetin temel göstergelerinden birisi. Yeni teknolojik araçları Avrupa’da görürdük şimdi memleketimizde görüyoruz. Heyecanlıyız guruluyuz” dedi. Mahmut ACARÖZ