
Edremit’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, fener alayı ve İrem Derici konseriyle büyük bir coşku içerisinde kutlandı.
Edremit’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerle kutlandı. Gündüz düzenlenen resmi törenlerin ardından Altınoluk’ta fener alayı ve ardından İrem Derici konseri gerçekleştirildi. Altınoluk Meydanı’ndan başlayan fener alayında yüzlerce kişi meşaleler ve açılan 250 metrelik Türk ve Bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyarak Altınoluk kordona kadar marşlar ve sloganlar eşliğinde yürüdü.
Konser öncesinde konuşan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Arslan, “Biz bir kişiyi çok ama çok sevdik. 19. yüzyıla 19 yıl kala dünyaya geldi. Çanakkale’nin kınalı kuzularının 19. Tümen Komutanıydı. Özgürlüğümüz için, vatanımız için 19 Mayısta Samsun’daydı. Bizim için dövüştü, direndi ve 19 Eylül’de gazi oldu. Biz mavi gözlü, ismi 19 harfli bir lidere sevdalandık. O sevdamızın da, o aşkımızın da adı Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Atatürk’ün armağan ettiği bir bayram günündeyiz. Yaşadığınız tüm sıkıntıları biliyoruz. Hüzünlerinizi, kaygılarınızı, isyanınızı görüyoruz. Ve Atatürk’ün söylediği gibi söylüyoruz: Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum.
Siz lütfen ama lütfen o güzel yüreğinize inanın. Aydınlık zihninize güvenin. Sizler, sıkıntı varken, yokluk varken, yoksulluk varken 38 yaşında Samsun’a çıkan, 39 yaşında meclis başkanı olan, 42 yaşında Cumhuriyet kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde gençlersiniz.
Siz ümitsizliğe kapılamazsınız, paranız olmayabilir. Atatürk’ün de yoktu. Aileniz belki zengin değil. Atatürk’ün de değildi. Torpiliniz, dayınız belki hiç yok. Atatürk’ün de yoktu. Ama ben bugün bir şeyden çok eminim. Her şey değişecek. Yakında güzel günler gelecek. Motorlar maviliklere sürülecek. Çünkü yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam, Türk Gençliğiyiz. Ve de asla vazgeçmeyeceğiz.
Atatürk büyük Nutkunu 19 Mayıs ile başlatır. Ve o Nutuk sonunda Gençliğe Hitabedeki şu muhteşem sözlerle biter. ‘Ey Türk istikbalinin evlâdı! / İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; / Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! / Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.’
Bu arada yaşı gençlik çağlarını aşmış olanlara sesleniyorum. Atatürk’ün sizlere bir mesajı var. O mesajı okumak istiyorum. ‘Benim anladığım gençlik, bu inkılâbın fikirlerini ve ideolojisini benimseyip, gelecek kuşaklara götürecek kimselerdir. Benim nazarımda yirmi yaşında bir yobaz, ihtiyardır, yetmiş yaşında bir idealist ise, zinde bir gençtir.’ Yaşı ne olursa olsun, Cumhuriyete inanmış tüm gençlerin de bayramı kutlu olsun” dedi.
Ünlü sanatçı İrem Derici eski ve yeni seslendirdiği eserleri ile katılanlara güzel bir gece yaşattı. Derici’nin sahne ve performansı özellikle gençleri coşturdu.
Konser sonunda Belediye Başkanı Arslan, izleyiciler arasından sahneye davet ettiği gençlerle birlikte İrem Derici’ye çiçek verdi. Hep birlikte söylenen 10. Yıl Marşı eşliğinde konser sona erdi. Çiğdem AKBAY

