Yayınlanma Tarihi :

Kene tehlikesi yeniden gündemde

Kene tehlikesi yeniden gündemde

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle kırsal alanlarda vakit geçiren Balıkesirli vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ RİSKİ VAR

Kenelerin taşıdığı en tehlikeli hastalıklardan biri olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), zamanında müdahale edilmezse ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, özellikle hayvancılıkla uğraşanların ve doğayla iç içe çalışan vatandaşların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

BALIKESİR’DE HANGİ BÖLGELERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR?

Veteriner hekimlerden edinilen bilgiye göre Balıkesir’de Sındırgı, Dursunbey, Kepsut ve Bigadiç gibi ormanlık ve hayvancılığın yoğun yapıldığı ilçelerde kene popülasyonunda artış yaşanıyor. Bu bölgelerde hem vatandaşların hem de büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerinin daha dikkatli olması gerekiyor.

Kenenin vücuttan elle koparılmaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, “Uygun bir cımbızla, ezmeden ve dik bir şekilde çıkarılmalı. Çıkardıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Ayrıca piknik, tarla veya ormanlık alanlara gidildiğinde uzun kollu kıyafetler tercih edilmeli ve pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır” uyarılarında bulunuyor.

Vatandaşlara Uyarılar
  • Kırsal alanlara gidildiğinde vücut mutlaka kontrol edilmeli.
  • Açık renkli ve kapalı giysiler tercih edilmeli.
  • Keneye temas edildiğinde kolonya, sigara gibi yöntemlerle çıkarılmaya çalışılmamalı.
  • Şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Yetkililer, sıcak havaların devam edeceği önümüzdeki günlerde benzer vakaların artabileceği uyarısında bulunurken, halkın bilinçli davranarak hem kendi sağlığını hem de çevresindekilerin sağlığını koruyabileceğine dikkat çekiyor.

Kaynak : Uğur Yazıcı

YORUM YAP