BIST 100
14.630,34 1,45%
DOLAR
46,4458 0,13%
EURO
53,2974 -0,21%
GRAM ALTIN
6.380,09 0,56%
FAİZ
41,42 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
101,87 0,63%
BITCOIN
64.275,00 -0,15%
GBP/TRY
61,4923 -0,35%
EUR/USD
1,1475 -0,23%
BRENT
77,69 -2,34%
ÇEYREK ALTIN
10.431,45 0,56%
Balıkesir Parçalı Bulutlu
Balıkesir hava durumu
27 °

CHP’li Serkan Sarı: Devletin Vicdanı, Adalettir

serkan sarı

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba kanun teklifi üzerine yaptığı konuşmada, teklifin hazırlanış biçiminden içeriğine kadar birçok düzenlemeyi eleştirdi. CHP’li Serkan Sarı, vergi politikalarının ve ekonomik düzenlemelerin toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı. Sarı, “Devletin vicdanı, adalettir” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Birbiriyle ilgisiz konuların aynı kanun teklifinde toplandığını belirten Sarı, orman alanlarının yeni yapılaşmalara açılmasından belediyelere yönelik baskılara, LPG istasyonlarına getirilen ağır teminat yükümlülüklerinden taksi plakası sahiplerine sağlanan vergi muafiyetlerine kadar birçok başlıkta iktidara yüklendi.

“BİRBİRİYLE İLGİSİZ DÜZENLEMELER TEK TORBAYA DOLDURULMUŞ”

Torba yasa uygulamasının Meclis’in yasama kalitesini düşürdüğünü belirten Serkan Sarı, teklifin içerisinde polislerden taksicilere, basın mensuplarından akaryakıt istasyonlarına, belediyelerden Merkez Bankasına kadar birbirinden tamamen farklı düzenlemelerin yer aldığını söyledi.

Sarı, “Polislerle ilgili maddeler, taksicilerle ilgili maddeler, basın mensuplarıyla ilgili maddeler, akaryakıt istasyonlarıyla ilgili maddeler, belediyelerle ilgili maddeler, gençlerin biletlerindeki vergi muafiyeti, odalar ve borsalarla ilgili maddeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıyla ilgili maddeler var. Bunların hiçbirinin birbiriyle ilgisi yok ama biz bugün bunların tamamını tek bir torba kanun içinde görüşüyoruz.” dedi.

İktidarın yıllardır aynı yöntemi uyguladığını belirten Sarı, Meclis’in ayrı ayrı inceleme, tartışma ve değerlendirme yapma imkanının ortadan kaldırıldığını ifade ederek, “Çoğunluğun verdiği avantaj kullanılarak muhalefetin eleştirileri dikkate alınmadan kararlar alınıyor. Ne yazık ki bu alışkanlıktan vazgeçiremedik.” diye konuştu.

“YAŞLI VE ENGELLİ BAKIMINDA OECD’NİN ÇOK GERİSİNDEYİZ”

Kanun teklifinde yer alan, yaşlı ve engellilere yönelik tesislerin orman alanlarında yapılabilmesine imkan tanıyan düzenlemeyi değerlendiren Sarı, Türkiye’nin yaşlı bakım hizmetleri konusunda zaten ciddi eksiklikler yaşadığına dikkat çekti.

OECD ülkelerinde bin kişiden 41’ine yaşlı bakım hizmeti verilebilirken Türkiye’de bu sayının yalnızca 3 kişi olduğunu belirten Sarı, “Bu tablo Türkiye’nin yaşlı ve engelli bakımında ne kadar geri kaldığını gösteriyor. Bu alana daha fazla kaynak ayrılması ve yeni imkanlar oluşturulması gerekiyor.” dedi.

Ancak bu tesislerin yapılacağı yer olarak orman alanlarının seçilmesini eleştiren Sarı, “Yaşlılarımız ve engellilerimiz için elbette sosyal tesisler yapılsın, bakım hizmetleri geliştirilsin ama neden yine orman alanları hedef alınıyor?” diye sordu.

“HER DÜZENLEMENİN SONUNDA ORMANLAR VAR”

Son dönemde Meclis’ten geçirilen birçok düzenlemede orman alanlarının kullanımına yönelik hükümler bulunduğunu hatırlatan Sarı, daha önce de orman alanlarında lojistik tesislere, enerji yatırımlarına ve madencilik faaliyetlerine izin veren düzenlemeler yapıldığını söyledi.

“Memlekette her yer bitti, bir tek ormanlarımız mı kaldı?” diye soran Sarı, ormanların korunması gerektiğini vurguladı.

“BELEDİYELERİ SİLKELEYİN TALİMATININ SONUÇLARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Teklifte yer alan belediye mülkiyetlerinin taksitle satışını kolaylaştıran düzenlemeye de değinen Sarı, bu maddenin ortaya çıkış nedeninin iktidarın belediyelere yönelik uygulamaları olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Belediyeleri silkeleyin” sözlerini hatırlatan Sarı, belediyelerin SGK ve vergi borçları üzerinden baskı altına alındığını ifade etti.

“BELEDİYELER MAAŞ ÖDEYEMEZ HALE GETİRİLDİ”

Sarı, belediyelerin yaşadığı mali sıkıntıların temelinde merkezi yönetimin uygulamalarının bulunduğunu belirterek, SGK’nın belediyelerden mülk devri taleplerinde taşınmazların gerçek değerinin çok altında bedeller önerdiğini, vergi dairelerinin ise taşınmaz kabul etmeyerek nakit ödeme talep ettiğini söyledi.

“LPG TEMİNATI 79 MİLYONDAN 395 MİLYONA ÇIKIYOR”

Torba teklifin LPG istasyonlarına ilişkin düzenlemelerini de eleştiren Sarı, vergi usulsüzlüğüyle mücadele gerekçesiyle getirilen teminat artışının küçük ve orta ölçekli işletmeler için ağır sonuçlar doğuracağını söyledi.

“HER SEKTÖRDE TEKELLEŞMENİN ÖNÜ AÇILIYOR”

LPG sektöründeki düzenlemenin büyük şirketlerin lehine sonuç doğuracağını savunan Sarı, küçük işletmelerin bu yükün altından kalkamayacağını ifade etti.

“TAKSİCİYE MUAFİYET VAR, KÜÇÜK ESNAFA YOK”

Taksi plakalarının devrinde getirilen gelir vergisi ve KDV muafiyetine de değinen Sarı, aynı yaklaşımın diğer küçük esnaf grupları için gösterilmediğini söyledi.

“DEVLETİN VİCDANI ADALETTİR”

Konuşmasının sonunda iktidara adalet çağrısı yapan CHP’li Serkan Sarı, vergi politikalarının ve ekonomik düzenlemelerin toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Sarı, “Devletin vicdanı adalettir. Adaletli davranmadığınız sürece yaptığınız her uygulama vicdansızdır ve toplum vicdanında karşılık bulmayacaktır. Düzenlemelerin toplumun adalet duygusunu güçlendirecek şekilde hazırlanması gerekir.” dedi.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?