
KOSGEB, pandemiden olumsuz etkilenen işletmelere başvuru şartlarını esnetti. KOSGEB uzmanları esnaf odası başkanlarını üç yıl ödemesiz beş yıl vadeli ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’na başvuru şartları hakkında bilgilendirdi. 21 Haziran’da başlayan başvuru sürecinde yarın son gün…
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Balıkesir İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanları Kadir Dağdeviren ve Uğur Şeker, ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nda başvuru şartlarını esnettiklerini açıkladı. Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nde düzenlenen toplantıda ilçelerdeki oda başkanlarına bilgilendirme yapıldı.
KOSGEB tarafından pandemiden olumsuz yönde etkilenen, imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik başlatılan programda, ikinci dönem başvuruları 21 Haziran’da başlayan kredide son başvuru tarihi 9 Temmuz. Bu tarihten sonra değerlendirmeler yapılarak işletmelere başvuru sonuçları online olarak bildirilecek.
BAŞVURU İÇİN SON GÜN YARIN
KOSGEB Balıkesir İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Kadir Dağdeviren, “Ülkemiz zor durumdan geçiyor. Korona virüs pandemisinden zarar gören işletmelerimiz için Devletimizin de farklı farklı kurumları bir nebze olsun yaralarını sarma anlamında yeni programlar açıklıyor. Bunlardan da esnafımızı sanayicimizi yararlandırmaya çalışıyoruz. Verilen rakamlar burada ikiye ayrılmış. Bir mikro işletme dediğimiz çalışan sayısı 10’un altında olan işletmeler bir de küçük işletmeler dediğimiz çalışan sayısı 10’un üzerinde olan işletmeler. Mikro işletmeler için 3 aylık bir destek ödeme söz konusu her ay için maksimum 10 bin liraya kadar. İşte önümüzdeki aylar geçtiğimiz Haziran ayı Temmuz ayı ve Ağustos ayı bu aylarda yapacağı ve yaptığı harcamaları beyan ediyor işletmemiz. Bahsettiğimiz rakamları aşmıyoruz. En fazla çalışan sayısına göre dikkat ederekten 10 bin liraya kadar destek söz konusu, çalışan sayısı 2020 Mart’a göre bir referans alıyoruz burada 1. şart bu çalışan sayısında bir değişiklik yoksa veya hiç çalışanı yoksa 0 ise mesela 5 bin lira bir hibe veya bu etaptan yararlanmış oluyor. Bir çalışanı varsa 8500 liralık bir kredi kullanmış oluyor. İki ve üzeri varsa da maksimum mikro işletmeler 10 bin liralık destekten yararlanıyor, toplamda 30 bin liralık bir rakam ön görülmüş çalışan sayısı 10’un üzerinde olan küçük işletme diye tabir ettiğimiz işletmelerde ise bu rakam 25 bin liraya çıkıyor. Her ay 25 bin lira toplam 75 bin liralık bir krediden yararlanmış oluyor. Güzel tarafı ya da daha önce bildiğimiz gibi faizsiz bir kredi. Vadesi 3 yıl boyunca ödemesi yok, geriye kalan 2 yılda da bunu geri veriyor 6 taksitle toplam da 5 yıllık vadeli faizsiz bir kredi piyasa tabiriyle bedava bir para açıkçası ama gönül ister ki bütün esnaflarımız imkandan yararlanmış olsun, ama KOSGEB’in gerek kuruluş kanunu gerek zaman zaman değişen politikaları çerçevesin de şuan itibarı ile sadece imalatçı işletmelere ön görülmüş bir program. 9 Temmuz 23:59 itibari ile son başvuru tarihi” dedi.
“VERGİ BORCU OLMAYACAK”
KOSGEB Balıkesir İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Uğur Şeker ise; krediden yararlanmak isteyenlerde aranan şartları açıkladı. Şeker, “Krediye başvurmak için herhangi bir yere gitmeye gerek yok. www.kosgeb.gov.tr adresine girildiğinde şu an da zaten hiç kafa karışıklığına gerek bırakmayacak şekilde direk kredi başvuru ekranı çıkıyor. Diğer bütün destekler geri plana atılmış ana sayfamız da direk bu kredi var. Oradan başvuru detayları kredi şartları hepsini kontrol edebiliyorlar. Bu aynı yerden de başvuru yap dediklerinde de sistem onları yönlendiriyor, herhangi bir evrak istemiyoruz direk başvuru yapıyorlar ön başvuruyu alacağız. Sonuçları Başkanlığımız değerlendirecek. Krediden vergi ve SGK borçları onlar yararlanamıyor. Devlet KOSGEB kredilerinden yararlandırırken vergi borcun olmayacak ya da borcun yapılandırma kapsamına alınmış olacak diyor. Borcum var diyen varsa yapılandırma yöntemlerini de şimdiden araştırmaya başlasın” diye konuştu.
75 BİN LİRAYA KADAR
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem de; Balıkesir’de faaliyet gösteren üyelere seslenerek 9 Temmuz’daki son başvuruyu kaçırmamalarını istedi.
Erdem, “Burada 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerimiz aylık 10 bin lira olmak üzere 3 ayda toplam 30 bin lira, 10 ile 49 arası çalışan sayısı olan küçük işletmeler aylık 25 bin lira olmak üzere toplam 75 bin lira destek alacaklar. Şartları taşıyan üyelerimiz bu fırsatı kaçırmasınlar” dedi. Mahmut ACARÖZ