
BASİAD Başkan Yardımcısı Ümit Baysal, yaptıkları araştırmalar da Balıkesir’in özellikle merkezde; yatırımlar için yeni sanayi alanlarına ihtiyaç duyulduğu tespitine vardıklarını bildirdi. Baysal, Balıkesir yatırım alanları ile ilgili yaptıkları araştırma sonuçlarını Vali Ersin Yazıcı’ya ilettiklerini bildirdi.
Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD) Başkan Yardımcısı Ümit Baysal, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik ortaya çıkmaya başlayan tedbirler ile birlikte önümüzdeki dönemde Balıkesir ekonomik gündeminin yeni sanayi alanlarını yaratılması konusuna odaklanması gerektiğini söyledi.
BASİAD Başkan Yardımcısı Baysal, çok uzak olmayan geçmişte bugünlerdeki doluluğu hayal edilmeyen 560 hektar büyüklüğündeki Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde bugün yeni yatırım alanı kalmadığını kaydetti.
Baysal, “134 Hektar büyüklüğünde ve Haddeciler Organize Sanayi Bölgesi olarak hayata başlayan 2. Organize Sanayi Bölgemizde üretim çarkları hızla dönmektedir. 560 hektar ve 134 hektar yatırım alanı olarak planlanan merkezimizdeki 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri bir yanda durur iken Bandırma’da kurulması planlanan Bandırma Ana Metal ve Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sektörel olmasına rağmen bin hektar yatırım alanı olarak planlanmıştır. Bandırma’daki sektörel planlama ile ilgili görüştüğümüz sektör temsilcilerinden elde edilen veri bin hektarlık alanın talep ile örtüştüğü doğrultudadır. Dolayısı ile Balıkesir ilindeki sanayi yatırım alanlarına yeni alanlar eklenmesinin doğru bir planlama olduğu gözükmektedir.
Bandırma Organize Sanayi Bölgesi 150 hektar büyüklüğünde, Gönen Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi 150 hektar büyüklüğünde, Burhaniye Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas OSB, Dursunbey OSB 102 hektar büyüklüğünde. Balıkesir ilinin sanayi yapılanması ile ilgili ihtiyacı gözler önüne koymaktadır. Bugün Balıkesir Sanayi Siciline kayıtlı 2 bin 173 işletme esasen geniş bir coğrafyaya yayılan Balıkesir sanayinin bir anda göz önüne alınamamasından dolayı büyüklüğünün ve önümüzdeki dönemdeki yeni yatırım alanı ihtiyaçlarının kolay algılanamamasına sebep olmaktadır. Yeni sanayi alanlarının ilimizin ve ülkemizin önümüzdeki dönem üretim ve teknoloji ihtiyaçları göz önünde alınarak planlanması ise bir diğer önemli husustur.
Bugün Balıkesir için büyük önem taşıyan Balıkesir Küçük Sanayi Sitesi dar ve uzun cepheli bir alan yapısı ile esasen şehrin girişinde tamda şehre vizyon çizecek geniş bir cepheyi yeterli katma değeri yaratmaya engel teşkil edecek bir şekilde kullanmaktadır. Balıkesir Küçük Sanayi Sitesi gibi yapılanmalarda zamanında doğru planlama yapılmadığında; sonradan bu bölgelerde üreterek işyeri üzerinden hakkı ile katma değer oluşturan kişilerin haklarının korunarak mevcut alanların yeniden düzenlemeye tutulmasının ne kadar zor olduğu ortadadır. Hükümetin gündeminde olan şehir içlerinde kalan Küçük Sanayi Sitelerinin şehir dışlarına yönlendirilmesi çalışmaları beraberinde çok ciddi kazanılmış hakların korunması ve şehrin sanayi yapısına değer katacak, ileriye taşıyacak işlevleri kapsayacak şekle dönüştürülmesi ihtiyacını da barındırmaktadır. Şehrimizin üretim gücünü oluşturan sanayi yapılanması çok ciddi ele alınmalı ve ekonomik gündemimizin başında yer almalıdır. Balıkesir’in hem küçük sanayi için hem de büyük sanayi tesislerine ev sahipliği yapacak Organize Sanayi anlamında yeni yatırım alanlarına ihtiyacı vardır” dedi. Orhan KÖKEN

