
Tarım Orkam-Sen Balıkesir İl Temsilcisi Ekber Gün, tarımsal üretimde kullanılan gübre ve ilaçta dışa bağımlılıktan kurtulamadığımızı söyledi. Tohumda son yıllardaki gelişmelerle dışa bağımlılığın azaldığını ancak desteğe ihtiyaç olduğunu belirten Gün, “Üretim maliyetleri düşürmenin etkin yolu girdilerde dışa bağımlılıktan kurtulmaktır” dedi. Çiftçinin artan döviz kurları nedeniyle her geçen yıla göre daha pahalı gübre, ilaç ve tohum kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.
“DESTEK ŞART”
Hükümetin, tohumu dışarıdan ithal ettiğini, 30 yıl önce AB ülkelerine ihracat yapabilir durumdayken gelinen noktada büyük ölçüde Rusya pazarına bağlı bir ülke haline geldiğimizi, bunun da AKP’nin yanlış dış politikasından kaynaklandığını öne süren Gün, ihracatta yaşanan sıkıntıların yanı sıra yerli üreticinin emeğini, Ar-Ge çalışmalarını görmezden gelerek üstüne bir de tohum ithal eden iktidarın kendi üreticisini kaderine terk ettiğini kaydetti.
Gün, “Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere hükümet yetkilileri bu üretime destek olmalı. Milyon dolarlık bütçelerle Ar-Ge yapan uluslararası tekellerle rekabet edebilmek için devlet desteği şarttır ve bu destek acilen sağlanmalı.” Cengiz GÜNER

